Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του μεγάλου σχεδίου που θα αναδείξει το Γυμνάσιο όπου πήγαινε ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκονται οι αρχαιολόγοι: μετά το βασιλικό ανάκτορο στις Αιγές, το επόμενο μεγάλο σχέδιο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη είναι «το Γυμνάσιο της Μίεζας, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης και μαθήτευσαν ο Αλέξανδρος και η γενιά των Μακεδόνων που δημιούργησαν την ελληνιστική οικουμένη», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η ίδια στον λογαριασμό της στο Facebook. Τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια δείχνουν, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ότι το περίφημο Γυμνάσιο βρίσκεται στη Μίεζα και όχι στο Νυμφαίο, όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα, καθώς δεν θα μπορούσε εξαιτίας του μικρού του μεγέθους να καλύψει τις ανάγκες ενός τόσο περίοπτου χώρου, ανάλογου της αίγλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γιου του Φιλίππου.
Επομένως, είναι ζήτημα χρόνου να ολοκληρωθεί το σχέδιο που θα αναδείξει όλη την αίγλη ενός τεράστιου χώρου που, εκτός από Γυμνάσιο, φιλοξενεί ένα θέατρο και εμβληματικούς τάφους.
Ενας βασιλιάς όπως ο Φίλιππος, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο πιο περίοπτο Γυμνάσιο της εποχής του, αυτό των Θηβαίων, δεν θα μπορούσε παρά να φροντίσει ώστε ο γιος του να ακολουθήσει την ιδανική σωματική και πνευματική διδασκαλία σε ένα Γυμνάσιο που θα αναδείκνυε όλο το μεγαλείο των Μακεδόνων και θα ήταν δεόντως βασιλικό. Και αυτό θα στηνόταν σε έναν αντίστοιχα ιδανικό τόπο. Σε ένα μοναδικό σημείο που ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα στη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων, τις Αιγές, και την Πέλλα δεσπόζει η Μίεζα, που στην αρχαιότητα θεωρούνταν ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια λιβάδια, βαθύσκια δάση και τρεχούμενα νερά, τα οποία είχαν εξυμνήσει τόσο ο Πλούταρχος όσο και οι κατοπινοί περιηγητές που επισκέφτηκαν την περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ PROTOTHEMA