Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Οι επιπτώσεις που έχει ο καύσωνας για την υγεία μας

Οι καύσωνες μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά την υγεία των ανθρώπων, ιδίως των πιο ευάλωτων – και αυτό ανεξαρτήτως ηλικίας. Η κλιματική αλλαγή οξύνει το πρόβλημα.Ο γιατρός Όλιβερ Όπατς είναι ειδικός στην αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας στο Charité, όπου μελετά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι σε ένα ακραίο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στο διάστημα ή στην έρημο.

Στο Βερολίνο βέβαια η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει τόσο πολύ. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες όμως, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία πολλών ανθρώπων. Κατά τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού αυτό γίνεται εμφανές και στην κλινική του Charité, όπου η κατάσταση πολλών ασθενών επιδεινώνεται, όπως λέει ο Όπατς. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφροπάθεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία επηρεάζει πολλούς καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας.

«Το σώμα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο»

Στους ανθρώπους με ΧΑΠ οι αεραγωγοί στενεύουν και η αναπνοή τους δεν είναι καλή. «Όταν έχει πολλή ζέστη, το κυκλοφορικό σύστημα πρέπει να “δουλέψει” πιο σκληρά, ενώ οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να αναπνεύσουν, τα όργανα οξυγονώνονται ακόμη χειρότερα και ως εκ τούτου λειτουργούν και χειρότερα. Ολόκληρο το σώμα μπαίνει έτσι σε έναν φαύλο κύκλο», εξηγεί ο ειδικός.

Σε περίπτωση νεφροπάθειας θα μπορούσε να διαταραχθεί η πρόσληψη υγρών του ασθενούς, επειδή αυτός είτε πίνει πολύ λίγα υγρά είτε πάρα πολλά. Και τότε η ασθένειά του θα χειροτέρευε αναλόγως. Τέλος, σε ανθρώπους με καρδιαγγειακές παθήσεις η καρδιά δυσκολεύεται ή και αποτυγχάνει σε συνθήκες καύσωνα να τροφοδοτήσει επαρκώς με αίμα όλα τα όργανα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων. Μία έρευνα Γερμανών νευρολόγων που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal διαπίστωσε πως η άνοδος των νυχτερινών θερμοκρασιών έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων – αλλά και το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά για τη ζωή του ασθενούς.

Η DGN τονίζει ακόμη πως μία επίσης πιθανή επίπτωση του καύσωνα είναι και το ντελίριο. Πρόκειται για μία κατάσταση σύγχυσης, η οποία προκαλείται από την έλλειψη υγρών και εμφανίζεται ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες – και που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, εάν για παράδειγμα ο ασθενής πέσει άτσαλα και καταλήξει να σπάσει κάποιο κόκκαλο.

«Τεράστια προβλήματα» για τους ηλικιωμένους

Ο καύσωνας επηρεάζει ιδίως τους ευάλωτους ανθρώπους: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους», λέει ο Όπατς. Και κρίσιμη δεν είναι η πραγματική, αλλά η βιολογική ηλικία. «Ηλικιωμένος είναι κάποιος του οποίου το σώμα δεν λειτουργεί πλέον πολύ καλά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα 60 χρόνια ενός ανθρώπου, σε άλλους στα 70 ή 80 χρόνια ζωής. Αλλά ακόμη και ένας 40χρονος μπορεί να ασθμαίνει σαν αμαξοστοιχία», εξηγεί ο γιατρός.

Οι καύσωνες επιβαρύνουν σημαντικά και την υγεία των ασθενών με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, επιδεινώνοντας για παράδειγμα την κατάσταση ασθενών με ημικρανίες, σκλήρυνση κατά πλάκας ή παραπληγία. Άνθρωποι με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και παραπληγία δεν έχουν μονάχα προβλήματα κινητικότητας, αλλά συχνά υποφέρουν και επειδή το σώμα τους δεν ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του.

Διαφορετική ανάγκη για φάρμακα στον καύσωνα

Την ίδια στιγμή ο Όπατς επισημαίνει ακόμη ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς συχνά δεν είναι προσαρμοσμένα βάσει και των συνθηκών καύσωνα που μπορεί να επικρατούν. Ο γιατρός διηγείται πως πολλοί ασθενείς τους οποίους επισκέπτεται έχουν πρησμένα πόδια, η καρδιά τους δεν λειτουργεί σωστά και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμη η διαρκής επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό σχετικά με το είδος και την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνει ο εκάστοτε ασθενής. Εξαιτίας όμως της έλλειψης γιατρών κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αναφέρει ο Όπατς. Τώρα γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός app για κινητά τηλέφωνα, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει ενός είδους βοήθεια στους ασθενείς, έως ότου αυτοί μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Πέραν των σωματικών προβλημάτων ο καύσωνας ενδέχεται να έχει πάντως και ψυχολογικές επιπτώσεις. Όπως εξηγεί ο Όπατς, «όταν τη νύχτα η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και οι άνθρωποι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν, τότε υπάρχει πρόβλημα». Τότε μπαίνει στο παιχνίδι και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο διατηρεί το άτομο σε κατάσταση εγρήγορσης, ακόμη και κατάσταση μάχης. «Κάποια στιγμή ο άνθρωπος φτάνει στα όριά του και έτσι μπορεί να προβεί και σε κάποια σύγκρουση ή σε ένα βίαιο ξέσπασμα», λέει ο Όπατς.

Περισσότερες πρόωρες γεννήσεις εν μέσω καύσωνα

Άλλοι ειδικοί προσθέτουν πως οι καύσωνες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και στις εγκύους. «Κάθε μέρα ακραίου καύσωνα και με κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυξάνεται και ο κίνδυνος πρόωρης γέννησης», παρατηρεί η Πέτρα Αρκ από την Πανεπιστημιακή Κλινική Αμβούργου-Έπεντορφ (UKE).

Μία έρευνα με δεδομένα από 42.000 εγκύους σε βάθος είκοσι ετών έδειξε πως ακόμη και μία θερμοκρασία ύψους 30 βαθμών Κελσίου μπορεί να αυξήσει έως και 20% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Εάν η ζέστη κρατήσει μία ή δύο μέρες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως ακολουθήσει και μία τρίτη, μία τέταρτη ή μία πέμπτη μέρα χωρίς να πέσει η θερμοκρασία, είναι πιθανό ο τοκετός να γίνει πρόωρα.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) στη Γερμανία εκδηλώνονται ετησίως δύο με τρία κύματα καύσωνα. Δεδομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν σε τέσσερα ή και έξι ανά έτος μέχρι το τέλος του αιώνα. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) χαρακτηρίζει ως κύματα καύσωνα τις θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών Κελσίου που διαρκούν για τουλάχιστον τρεις συναπτές ημέρες

«Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες»

Οι ειδικοί ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των πολιτών από τους καύσωνες. «Ο κίνδυνος αυξάνεται ραγδαία και συνολικά δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Συμμαχίας για την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία (KLUG), Μάρτιν Χέρμαν. Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι καύσωνες είναι τόσο μεγάλοι, ώστε δεν αρκεί να βασιζόμαστε στην ελεύθερη βούληση του καθενός να προστατευτεί. «Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες γι’ αυτό». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του RKI πέρυσι ο καύσωνας στη Γερμανία κόστισε τη ζωή περίπου 3.200 ανθρώπων.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή: Deutsche Welle
Κατηγορίες
Υγεία

Αύξηση των κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προειδοποίησε η υπηρεσία υγείας της ΕΕ.

Το 2023 καταγράφηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών – ΕΖΕΣ) 130 εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού, έναντι 71 το 2022.

Πρόκειται για «σημαντική άνοδο» σε σχέση με το 2010-2021 όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 73 κρούσματα, επεσήμανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) σε ανακοίνωσή του.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας τα 1.572 το 2022 και τα 4.900 το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία για το θέμα.

«Η Ευρώπη παρατηρεί ήδη ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνθήκες πιο ευνοϊκές για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν και για τη μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», εκτίμησε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC.

Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2023 καταγράφηκαν 713 εγχώρια κρούσματα σε 123 περιοχές εννέα χωρών της ΕΕ, με 67 θανάτους.

Πρόκειται για μείωση σε σχέση με τα 1.133 κρούσματα του 2022, αν και ο αριθμός των πληγεισών περιοχών είναι ο υψηλότερος από το 2018.

Το κουνούπι που ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, το κοινό κουνούπι του γένους Culex, προέρχεται από την Ευρώπη και έχει εξαπλωθεί σε όλη την ΕΕ και την ΕΖΕΣ, σύμφωνα με το ECDC.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (aedes albopictus), που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό, τον Ζίκα και τον τσικουνγκούνια, «εξαπλώνεται πιο βόρεια, ανατολικά και δυτικά και πλέον διαθέτει αυτόνομους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΖΕΣ», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Εξάλλου το κουνούπι τίγρης του είδους Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός) το οποίο μεταφέρει ασθένειες όπως ο Ζίκα, ο τσικουνγκούνια και ο κίτρινος πυρετός, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και σε άλλες περιφερειακές περιοχές της ΕΕ, όπως η Μαδέρα και τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής.

«Αναμένουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξάπλωση στην Ευρώπη ασθενειών που μεταδίδουν τα κουνούπια, για παράδειγμα δημιουργώντας ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την εγκατάσταση και αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών», υπογράμμισε το ECDC.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο εκτιμά ότι συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης – όπως εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα και απεντομώσεις—είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών. Εξάλλου η απομάκρυνση στάσιμων νερών από μπαλκόνια και κήπους και η λήψη μέτρων προστασίας επίσης είναι σημαντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Δάγκειος πυρετός: Καμπανάκι για την επανεμφάνιση της νόσου

Δάγκειος πυρετός: Κρούσματα του ιού που μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών, έχουν καταγραφεί ήδη στην Ευρώπη, ενώ στη Βραζιλία οι μολύνσεις έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας. Ανησυχία και στην Ελλάδα.

https://exchange.glomex.com/video/v-d1o0qdkg64pd?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Με μυοκαρδίτιδα νοσηλεύεται ένα παιδί στο Ωνάσειο ύστερα από λοίμωξη από παρβοϊό

Με μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη από παρβοϊό, νοσηλεύεται ένα παιδί  στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ωνασείου, το παιδί μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου και εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Το παιδί λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, αναφέρεται.

Στις 30 Μαρτίου, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου.

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας: Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS για δωρεάν test Pap

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχους ηλικίας 21 – 29 στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου.

Οι γυναίκες,  οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr)

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση “test Pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει  επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η Κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Συνεχίζονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS σε 119.800 δικαιούχες του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ως Υπουργός Υγείας προτρέπω όλες τις γυναίκες που θα λάβουν αυτό το sms να μην το αμελήσουν και προσέλθουν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους για να εξεταστούν. Είναι καιρός πια να επενδύσουμε στην πρόληψη και να μην αφήνουμε τα θέματα υγείας στη τύχη τους. Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε πλέον σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή όλους του δυνατούς μηχανισμούς προκειμένου να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Με το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουμε την εξαιρετική συνεργασία, υλοποιώντας έργα και παρεμβάσεις που διευκολύνουν την  καθημερινότητα των πολιτών και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούμε μέσω της ΗΔΙΚΑ, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά, καινοτόμες λύσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, αλλά και ευρύτερα για ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής υγείας. Από σήμερα οι γυναίκες δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν SMS στο κινητό τους ώστε να προχωρήσουν σε εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας άμεσα και δωρεάν. Θα τις προέτρεπα να μην το αγνοήσουν. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γιατί σίγουρα μπορεί να σώσει ζωές».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Σήμερα συμπληρώνονται 141 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλες και όλους μας Test-Pap χάρη στο οποίο σώζονται εδώ και χρόνια εκατομμύρια ζωές γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική ημέρα γιατί στέλνουμε τα πρώτα SMS στις γυναίκες δικαιούχους για δωρεάν test-Pap καθώς και άλλες προληπτικές εξετάσεις. Επιτέλους η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο, οργανωμένο σύστημα Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, παρέχοντας στους πολίτες τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται».

Κατηγορίες
Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Γιατί δεν μπορεί ο ιός της να προκαλέσει, πανδημία…προς το παρόν

Οι πανδημίες είναι ένα φυσικό επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που η ανθρωπότητα έχει ζήσει πάρα πολλές φορές. Όπως περιγράφω στο βιβλίο μου «Χρονικό των Ιών», με την τεχνολογική εξέλιξη έχουμε χτίσει ένα «ανθρώπινο κέλυφος», ένα περιβάλλον που μας προστατεύει από τα φυσικά φαινόμενα και την αβεβαιότητα.

Ωστόσο αυτό το «ανθρώπινο κέλυφος» δεν είναι αλώβητο. Η πηγή των πανδημιών βρίσκεται σε παθογόνα, βακτήρια ή ιούς, που μεταδίδονται στον άνθρωπο κατά κύριο λόγο από τα ζώα. Καθώς δεν έχουμε εκμηδενίσει την αλληλεπίδρασή μας με τα ζώα και το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να προκαλούνται πανδημίες. Όπως οι σεισμοί που γνωρίζουμε ότι θα ξανασυμβούν αλλά δεν ξέρουμε πότε, έτσι και οι πανδημίες είναι βέβαιο ότι θα συμβούν ξανά, απλά δεν γνωρίζουμε το ακριβές χρονικό σημείο.

Η παρατήρηση και η έρευνα τα τελευταία χρόνια, μας έχει βοηθήσει να αναπτύξουμε εργαλεία επιτήρησης των διάφορων ιών που θεωρητικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πανδημίες. Με αυτά τα εργαλεία ελπίζουμε ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία εάν και όταν αυτή συμβεί ξανά.

Γρίπη των πτηνών: Γιατί δεν μπορεί ο ιός της να προκαλέσει, πανδημία…προς το παρόν

Μεγαλύτερο από το 50% το ποσοστό των ανθρώπων που κατέληξαν την τελευταία πενταετία

Στο πλαίσιο αυτών των μελετών, γίνεται η επιτήρηση της γρίπης των πτηνών από πολλούς οργανισμούς δημόσιας υγείας, αποσκοπεί δηλαδή να προβλέψει την πιθανότητα να προκληθεί πανδημία με έναν από τους φαινομενικά πιο θανατηφόρους για τον άνθρωπο ιούς της γρίπης.

Γιατί λέμε ότι είναι φαινομενικά πολύ φονικός ο ιός της γρίπης των πτηνών; Με βάση τα περιστατικά γρίπης των πτηνών που έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους την τελευταία πενταετία, το ποσοστό που κατέληξε είναι μεγαλύτερο από το 50%.

Καθώς υπάρχει πιθανότητα υποδιάγνωσης των ηπιότερων περιστατικών, με μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι η πραγματική θνητότητα του ιού της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους, βρίσκεται κάπου μεταξύ του 14 και του 33%. Συγκριτικά, η εποχική γρίπη έχει περίπου 0,2%, δηλαδή ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι τουλάχιστον 70 φορές πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.

Για ποιο λόγο δεν μπορεί να προκαλέσει προς το παρόν πανδημία ο ιός της γρίπης των πτηνών; Γιατί δεν φαίνεται να είναι καλά προσαρμοσμένος στον άνθρωπο ώστε να μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής τα περιστατικά που βλέπουμε είναι μεταδόσεις από ζώο στον άνθρωπο (συνηθέστερα από πτηνό) και δεν υπάρχει στη συνέχεια μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Ο ιός της γρίπης των πτηνών φαίνεται να προτιμάει τα κύτταρα που είναι πιο βαθιά στον πνεύμονα, συνεπώς ο πολλαπλασιασμός του στον άνθρωπο γίνεται σε σημείο που προκαλεί βαριά νόσο, αλλά δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί.

Όσο λιγοστεύουν τα βήματα για να προσαρμοστεί ο ιός στον άνθρωπο τόσο πιο σύντομα μπορεί να συμβεί πανδημική έξαρση

Για χρόνια μελετάμε τις αλλαγές συμπεριφοράς του ιού της γρίπης των πτηνών, ώστε να αναγνωρίσουμε τα σημεία που δείχνουν ότι προσαρμόζεται καλύτερα στον άνθρωπο. Ένα σημείο τέτοιας προσαρμογής είναι η δημιουργία επιδημικών εκρήξεων σε ζώα που είναι πιο συγγενικά στον άνθρωπο σε σχέση με τα πτηνά, όπως για παράδειγμα είναι οι χοίροι και οι αγελάδες.

Η γενετική συγγένεια παίζει καθοριστικό ρόλο για το πόσο εύκολα μπορεί ένας ιός να προσαρμοστεί στη βιολογία του ανθρώπου και είναι κρίσιμο σημείο για να αποκτήσει πανδημική δυναμική.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα ανησυχητικά σημεία καθώς έχουν προσβληθεί διάφορα είδη θηλαστικών στην άγρια φύση από τον ιό της γρίπης των πτηνών, δείχνοντας σαφή σημάδια ότι τα βήματα που χρειάζεται ο ιός για να προσαρμοστεί και στον άνθρωπο λιγοστεύουν. Όταν τα βήματα που χρειάζεται για να προσαρμοστεί ο ιός στον άνθρωπο είναι λιγότερα, αυτό σημαίνει ότι είναι και πιο εύκολο να συμβεί, άρα είναι πιθανότερο, αλλά και ότι μπορεί να συμβεί και σχετικά πιο σύντομα.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο είναι η επιδημία του ιού της γρίπης των πτηνών σε φάρμες αγελάδων στις ΗΠΑ καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι ανάλογο.

Η παστερίωση στο γάλα νεκρώνει τον ιό – Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μετάδοσης μέσα στην τροφική αλυσίδα

Ο ιός ανιχνεύεται και στο γάλα, ωστόσο η παστερίωση «νεκρώνει» τον ιό, όπως και τα άλλα παθογόνα που μπορεί να ανιχνευθούν στο γάλα. Για αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό διαχρονικά να καταναλώνεται παστεριωμένο γάλα, γιατί μπλοκάρει τα όποια παθογόνα μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και στον άνθρωπο ακόμα και αυτά που είναι άγνωστα.

Συνεπώς, μέχρι στιγμής, με τα υφιστάμενα μέτρα δεν φαίνεται κάποιος άμεσος κίνδυνος μετάδοσης μέσα στην τροφική αλυσίδα αν και εφόσον ακολουθείται η υγειονομικά σωστή διαχείριση του γάλατος και των άλλων προϊόντων από τα βοοειδή. Παρόλα αυτά, δείχνει ότι ο ιός έχει ήδη κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση πανδημικής δυναμικής και οι πιθανότητες να τα «καταφέρει» έχουν αυξηθεί.

Την τελευταία εβδομάδα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ινδίας (times of india) αναφέρθηκε μία επιδημική έξαρση γρίπης πτηνών στην Jharkhand όπου δύο ιατροί και ακόμα έξι στενές επαφές ασθενών που διαγνώσθηκαν με γρίπη των πτηνών ετέθησαν σε καραντίνα.

Οι ασθενείς που διαγνώσθηκαν με γρίπη των πτηνών ήταν όλοι εργάτες σε φάρμες πουλερικών, συνεπώς δεν φαίνεται ακόμα να έχει προσαρμοστεί ο ιός στους ανθρώπους. Ωστόσο, και αυτό το περιστατικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς, ώστε να αναπτυχθούν μέτρα προφύλαξης, τόσο για τους ίδιους όσο και για να μειωθεί η πιθανότητα να μεταδοθεί ένα προσαρμοσμένο για πανδημία στέλεχος.

Έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για εμβόλια που θα δοθούν σε επαγγελματίες

Σε κάθε περίπτωση αν συμβεί η προσαρμογή του ιού της γρίπης των πτηνών σε πανδημικό για τον άνθρωπο στέλεχος, θα είναι ένα γεγονός που δεν έχουμε ξανακαταγράψει. Από το 1900 έχουν καταγραφεί με επιστημονική βεβαιότητα τέσσερις πανδημίες από στελέχη γρίπης Α. Η πιο σοβαρή ήταν το 1918 γνωστή ως Ισπανική γρίπη, μία πανδημία σοβαρότητας 5, η σοβαρότερη στην 5-βάθμια κλίμακα βαρύτητας των πανδημιών.

Οι άλλες τρεις ήταν η πανδημία του 1957-1958 γνωστή ως «Ασιατική» γρίπη, ακολούθησε η γρίπη του 1968 (Hong Kong), η οποία προήλθε από ανασυνδυασμό με γρίπη των πτηνών και τέλος η πανδημία του 2009 (γρίπη χοίρων). Καμία πανδημία από τις τρεις τελευταίες δεν ξεπέρασε την κλίμακα 2 στην 5-βάθμια κλίμακα βαρύτητας, ενώ η μόνη που είχε σχέση με ιό της γρίπης των πτηνών ήταν αυτή του Hong Kong. Ωστόσο, ακόμα και γρίπη του Hong Kong δεν είχε αποκλειστική προέλευση ιού της γρίπης των πτηνών, καθώς προέκυψε με ανασυνδυασμό.

Η στενή επιτήρηση του ιού της γρίπης των πτηνών αποσκοπεί στο να είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της πανδημίας με ανάπτυξη κατάλληλων εμβολίων, αλλά και θεραπειών. Ήδη, έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για εμβόλια ιού γρίπης των πτηνών που θα μπορούν να δοθούν σε επαγγελματίες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε φάρμες ευάλωτων ζώων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης πανδημικού στελέχους.

Αν και υπήρχαν δύο εμβόλια έναντι του ιού της γρίπης των πτηνών που είχαν φτάσει στην αδειοδότηση (ή πολύ κοντά στην αδειοδότηση) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και τα δύο έχουν αποσυρθεί πλέον. Το πρώτο αποσύρθηκε σε σχεδόν ώριμο στάδιο της αξιολόγησης για την αδειοδότηση, ενώ το δεύτερο αποσύρθηκε συνολικά το 2020 (αν και δεν είχε παραχθεί καθόλου από το 2010).

Και τα δύο αυτά εμβόλια έχουν χαρακτηριστεί ως προ-πανδημικά, εμβόλια που θα μειώσουν τον κίνδυνο της πανδημίας προστατεύοντας επαγγελματίες υψηλού κινδύνου, αλλά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον γενικό πληθυσμό σε περίπτωση πανδημίας. Ωστόσο, με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο για εμφάνιση πανδημίας από τον ιό της γρίπης των πτηνών ο CDC στην Αμερική έχει επενδύσει πόρους στον χαρακτηρισμό ενός ιού γρίπης που θα ήταν κατάλληλος υποψήφιος για την ανάπτυξη αποτελεσματικού προπανδημικού εμβολίου.

Κατηγορίες
Υγεία

ΠΟΥ: Παιδιά 11-15 ετών, πίνουν και καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, η οποία προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή—αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», αποκαλύπτει η έκθεση, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 280.000 νέους στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.

Επιπτώσεις με μεγάλο κόστος

«Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Οι επιπτώσεις έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία», εξήγησε.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μειώνεται το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία Health Behaviour in school-aged children (HBSC), πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες ως την κεντρική Ασία, και εξετάζει διάφορες πτυχές της υγείας των μαθητών 11, 13 και 15 ετών.

Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα να έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων.

«Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων», κατήγγειλε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν σε ποιο βαθμό το αλκοόλ είναι διαθέσιμο και έχει κανονικοποιηθεί και δείχνει ότι είναι επείγον να λάβουμε καλύτερα πολιτικά μέτρα για να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους», επέμεινε ο οργανισμός.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι τα κορίτσια πίνουν πολύ περισσότερο από πριν. Το 40% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσε ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών, έναντι του 38% πριν τέσσερα χρόνια, ενώ στα αγόρια η τάση είναι αντίθετη.

Η κατανάλωση κάνναβης επίσης μειώθηκε ελαφρά: το ποσοστό των εφήβων 15 ετών που έχει ήδη δοκιμάσει μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε τέσσερα χρόνια, πέφτοντας στο 12%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Υγεία

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Το πασχαλινό τραπέζι ενέχει πολλούς κινδύνους για υγιείς

Εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς, συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) ενόψει των εορταστικών τραπεζιών.

Το πασχαλινό τραπέζι παρά την νοστιμιά του ενέχει πολλούς κινδύνους για υγιείς και για ασθενείς. Οι καρδιοπαθείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου γι αυτό και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις διατροφικές τους επιλογές που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με σύνεση.

«Εκείνο που πρέπει να ξέρουν -ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς- είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών», αναφέρει ο Γιώργος Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας,Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Κατσίκι αντί για αρνί

Επίσης τονίζεται η αποφυγή της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών.

Το κύριο πρόβλημα που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στην υγεία είναι ο αντίκτυπος στο επίπεδο της χοληστερόλης, καθώς η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Το αρνί είναι πλούσιο σε τέτοια λιπαρά γι αυτό αφαιρέστε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας και συνοδεύστε το πάντα με άφθονα πράσινα λαχανικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, προκαλούν κορεσμό και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και με εμφράγματα του μυοκαρδίου. Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε, λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας. Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε το γεύμα σας, με μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά που μόνο ευεργετική επίδραση θα έχει για τον οργανισμό σας.

Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική κυρίως για τους καρδιοπαθείς καθώς η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Είναι πολύ βασικό να διατηρείται μια σωστή ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πηγή των θερμίδων, ώστε τα φαγητά που καταναλώνονται να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος, χοληστερίνη και επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία, αναφέρει ο κ. Κοχιαδάκης.

Διατροφικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε το «τσιμπολόγημα», πάνω από το αρνί. Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά για να διευκολύνετε την πέψη αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
  • Το πιάτο που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φορτώσει με πολλές θερμίδες, είναι ψητό κρέας αρνί ή κατσίκι χωρίς πέτσα και λίπος χωρίς πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.
  • Συνοδεύστε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες εφόσον βεβαίως είναι απλές χωρίς ανθυγιεινές και επεξεργασμένες σάλτσες.
  • Προσθέστε στη σαλάτα και στο φαγητό σας παρθένο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και σε φαινόλες που είναι ευεργετικές για την καρδιακή λειτουργία.
  • Αποφύγετε το άσπρο ψωμί που προσφέρει επιπλέον θερμίδες χωρίς όφελος. Προτιμήστε μέτρια κατανάλωση αρτοσκευασμάτων ολικής αλέσεως ή σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού.
  • Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών όπως τα τσουρέκια και τα καλιτσούνια που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.
  • Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως υπερ-αλατισμένα!!! Απομακρύνετε λοιπόν την αλατιέρα από το τραπέζι και ενισχύστε την γεύση με μπαχαρικά και βότανα όπως φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Μην συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες που υπερτερούν σε αλάτι.
  • Προσέξετε τι πίνετε και μην ανακατεύετε διαφορετικά ποτά όπως τσίπουρο, ρακί, κρασί και μπύρα. Δύο ποτά για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση. Προτιμήστε το κόκκινό κρασί που έχει αντιοξειδωτική δράση.
  • Πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά χωρίς θερμίδες. Με αυτή την «τακτική» νιώθετε το αίσθημα της πληρότητας στο στομάχι σας χωρίς να επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με ανούσια συστατικά που μόνο βλαβερές συνέπειες έχουν για την υγεία όπως ζάχαρη και συντηρητικά. ‘Αλλωστε πίνοντας νερό και διατηρώντας σωστή ενυδάτωση προστατεύουμε την καρδιά μας.
  • Συνοπτικά δοκιμάστε με μέτρο από όλα αλλά φάτε υγιεινά! Επιλέξτε άπαχο κρέας, σαλάτα με ελαιόλαδο και αποφύγετε τα γλυκά. Να τρώτε με υπομονή, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει. Μην προτιμήσετε αλκοολούχα ποτά αλλά νερό και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ που μπορεί να είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ώστε να αποφεύγονται περιστατικά υπερφαγίας. Διατηρήστε το βάρος σας με σωστές διατροφικές επιλογές που δεν στερούνται γεύσης και μην ξεχνάτε την άσκηση έστω κι αν είναι χορός γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών στο Υπουργείο Υγείας

Με τρίωρη στάση εργασία από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 3:00 μμ και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 13:30, η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρά στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της:

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση. Οι ασθενείς που βρίσκονται χρόνια σε λίστες αναμονής έχουν πληρώσει φόρους και εισφορές και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν άμεσα και δωρεάν.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες».

https://exchange.glomex.com/video/v-d04j11i7mrft?integrationId=eexbs1ikzosjs7e

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Τσιόδρας: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

Η  αμφισβήτηση των εμβολιασμών αναμένεται να έχει γενικότερες συνέπειες για την συνολική εμβολιαστική προσπάθεια και την Δημόσια Υγεία προειδοποίησε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τραγικό παράδειγμα, το γεγονός ότι στην Ευρώπη, μετά από πολλά χρόνια, καταγράφονται ξανά, επιδημίες από ιλαρά, κοκίτη και διφθερίτιδα, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διεξάγεται στην Αθήνα έως την Κυριακή.

«Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ, και των θανάτων».

Στην Ελλάδα από την αρχή του έτους  και μέχρι σήμερα 7 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3.000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

 «Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση» πρόσθεσε.

Τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Λοιμώξεων αναφέρθηκαν επίσης στην αύξηση κρουσμάτων κοκίτη, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 34 κρούσματα και 2 θάνατοι νεογνών, στο στρεπτόκοκκο, όπου έχουν καταγραφεί 102 περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α και 27 θάνατοι εκ των οποίων οι 11 αφορούν παιδιά. Επίσης τους επιστήμονες ανησυχεί η έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα μετά την ανίχνευση 3 κρουσμάτων σε φοιτητές. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από σήμερα ελέγχει τις επαφές των φοιτητών και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός.

COVID-19: Σημαντικό όφελος από τη χρήση αντιικών

Η πορεία της πανδημίας COVID-19, με νέα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που παρουσιάζουν ανοσιακή διαφυγή επηρέασε την τελευταία χρονιά βασικούς τομείς της νοσηρότητας και θνητότητας που σχετίζονται με τις λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων για την νόσο COVID-19 είχε ικανοποιητική αποδοχή και οδήγησε σε σημαντικό όφελος τους Έλληνες πολίτες, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατα δημοσιευμένη εμπειρία με δεδομένα από την πατρίδα μας. Αναλύσαμε πάνω από 23.000 ασθενείς και είδαμε σημαντικότατο όφελος με τα αντιικά, της τάξης του 70% μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου. H επίδραση της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης ήταν πιο σημαντική σε ηλικιωμένους ασθενείς. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν μέλη της Εταιρείας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Η σημασία του εμβολιασμού

Το τελευταίο έτος, προσέθεσε καταγράφηκαν πολλαπλές συν-επιδημίες άλλων ιογενών νοσημάτων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που επηρεάζουν σοβαρά και μικρότερες ηλικίες καθώς και άλλων βακτηριακών νοσημάτων όπως αυτά από πυογόνο στρεπτόκοκκο. Η συνεχής επιτήρηση των λοιμώξεων με μοριακές και άλλες νεότερες μεθόδους οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας και την εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών και προληπτικών μέτρων σε συνεργασία με τους φορείς Δημόσιας Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς και το κοινό.

Τα μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός, είναι η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων. Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την νόσο COVID-19 οφείλεται σε παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, χωρίς να γίνεται αναφορά στο τεράστιο όφελος για την υγεία του πληθυσμού, που εκτιμάται σε εκατομμύρια ζωές ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι απειλές της κλιματικής αλλαγής – Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τις λοιμώξεις

Στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων θα συζητηθεί και η κλιματική αλλαγή. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στον κόσμο έως σήμερα και καταγράφηκαν πολλαπλά ακραία καιρικά φαινόμενα και στην πατρίδα μας. Ο ιός του Δάγκειου πυρετού, ο ιός του Δ. Νείλου, η ελονοσία, η λεπτοσπείρωση αποτελούν μερικές από τις υπαρκτές απειλές που σχετίζονται με λοιμώξεις και στην πατρίδα μας. «Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία έχουμε εισαγόμενα κρούσματα νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια του γένους Aedes, τα κουνούπια τίγρης, όπως Δάγκειου πυρετού ο οποίος οδήγησε σε επιδημίες στην Νότια Ευρώπη το 2023 και στην Ελλάδα μας σε εισαγόμενα περιστατικά σε ασθενείς που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημικές χώρες».

Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων στο άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία πανελλαδικών ομάδων εργασίας για εξειδικευμένα θέματα λοιμώξεων, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη του έργου της σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για μια αναγκαία εθνική προσπάθεια η οποία θα βάλει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεθνείς συνεργασίες στον ευρωπαϊκό και τον υπόλοιπο διεθνή χώρο, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Εργαζόμενοι νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για απογευματινά χειρουργεία: Δεν έχουμε προσωπικό ούτε για τα πρωινά

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή εξέφρασαν, μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον ΑΝΤ1, οι γιατροί Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, και Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Ο κ. Ανθόπουλος σημείωσε: «Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργούν ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις. Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει»;

Από την πλευρά του ο κ. Φερεντίνος τόνισε: «Ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά. Δεν λειτουργούν, 5 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».

https://exchange.glomex.com/video/v-czpupou51uld?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Υγεία

Μεταμόσχευση μυελού των οστών: Περισσότεροι από 160.000 εθελοντές δότες στην Ελλάδα

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ανοιχτή προς το κοινό της πόλης, με τίτλο «εθελοντισμός και μεταμόσχευση μυελού των οστών», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε αίθουσα του δημοτικού μεγάρου Θεσσαλονίκης με συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, από κοινού με την φοιτητική οργάνωση Θεσσαλονίκης MedAction.

«Η σημερινή εκδήλωση αποσκοπεί στο να εγγράψουμε πολλούς εθελοντές μεταμόσχευσης μυελού των οστών για την αντιμετώπιση του καρκίνου των οστών. Χρειαζόμαστε πολλούς για να μπορέσουμε να σώσουμε λίγους. Κάνει θαύματα η μεταμόσχευση των αιμοποιητικών οργάνων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» που ιδρύθηκε το 2012 από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με τη δράση να αγγίζει εκτός από τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους, αλλά και τους ενήλικες ιδιαίτερα εκείνους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αναζητούν το κατάλληλο μόσχευμα για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους.

«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα και την αναγκαιότητα που υπάρχει να βρεθούν μοσχεύματα για συνάνθρωπους μας ώστε να κερδίσουν τη ζωή τους ξανά» επεσήμανε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σκούτας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 160.000 εθελοντές δότες για μεταμόσχευση μυελού των οστών φέρνοντας τη χώρα σε υψηλή θέση διαθεσιμότητας μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Μέσα σε μία δεκαετία το Όραμα Ελπίδας έχει γράψει 160.000 εθελοντές δότες και η χώρας μας κατέχει μία αξιόλογη θέση μέσα σε όλες τις ευρωπαϊκές. Πλέον οι εθελοντές δότες του Οράματος Ελπίδας, σχεδόν κάθε εβδομάδα προσφέρουν ένα μόσχευμα για να σώσουν έναν Έλληνα ή ασθενή στο εξωτερικό. Το πετύχαμε με προσπάθεια και μεγάλο κόπο με τους συνεργάτες μας που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται εδώ στη Θεσσαλονίκη στην Κεντρική Μακεδονία και έχουν εγγράψει χιλιάδες εθελοντές με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται συνεχώς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής του Οράματος Ελπίδας, Στέλιος Γραφάκος

«Η εκδήλωση «εθελοντισμός και μεταμόσχευση μυελού των οστών», ξεκίνησε το Σάββατο με ανοιχτό κάλεσμα στην πλατεία Αριστοτέλους και πολλοί ήταν εκείνοι που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προέβησαν σε εγγραφή» ανέφερε ο κ. Χατζηθεόκλητος.

«Η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη . Πέντε λεπτά και έχεις σώσει ζωές» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Υγεία

Πώς επιτυγχάνεται ανόρθωση και η σωστή καμπυλότητα γλουτών

Οι γλουτοί ένα σημείο του σώματος που επηρεάζεται άμεσα στο πέρασμα του χρόνου λόγω της βαρύτητας ή/και της αύξησης του σωματικού βάρους, ενώ είναι μια περιοχή του σώματος που στις καθημερινές δραστηριότητες (περπάτημα, απλό τρέξιμο, κάθισμα) επιβαρύνεται και καταπονείται.

Η απόκτηση καλλίγραμμων γλουτών ήταν κάποτε μια περίπλοκη υπόθεση, με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία. Πλέον όμως, με την πείρα τόσων χρόνων, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και με τα νέα, εξελιγμένα υλικά τα αποτελέσματα είναι καλύτερα και ασφαλέστερα.

«Κάθε πρόβλημα στην περιοχή των γλουτών (π.χ. χαλάρωση, πτώση, υπερβολικό λίπος, κυτταρίτιδα κ.ο.κ.) αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο, αλλά συχνά εφαρμόζονται συνδυασμοί τεχνικών και θεραπειών» όπως εξηγεί η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS) και μέλος της American society of Plastic surgeons-PLASTIC SURGERY FOUNDATION.

Ειδικότερα, στις μη χειρουργικές λύσεις και για την βελτίωση του σχήματος και του όγκου των γλουτών χρησιμοποιείται ειδικό υαλουρονικό οξύ (διάφανο τζελ) που προσθέτει όγκο στους ιστούς. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που διαρκεί 30 έως 90 λεπτά και μερικές φορές γίνεται με τοπική αναισθησία.

Στην περιοχή της έγχυσης οι ασθενείς αισθάνονται έναν ελαφρύ πόνο ή πρήξιμο. Τα αποτελέσματα φαίνονται έπειτα από λίγες ημέρες και έχουν πεπερασμένη διάρκεια, η οποία μπορεί να παραταθεί με επαναληπτικές συνεδρίες.

Το υλικό είναι βραδέος διασπώμενο υαλουρονικό οξύ, που χαρίζει σταδιακά «φυσικό» όγκο. Συχνά γίνονται ταυτοχρόνως ενέσιμες θεραπείες με ιχνοστοιχεία και πολυβιταμίνες (μεσοθεραπείες), ενώ άλλες φορές γίνονται θεραπείες με εξειδικευμένα μηχανήματα (laser και ραδιοσυχνότητες).

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια ανόρθωσης και σύσφιξης των γλουτών προσφέρουν τα νήματα σώματος. Πρόκειται για μία νέα, ασφαλή και μη επεμβατική θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα νήματα χρησιμοποιούνται στην Αγγειοχειρουργική επί περισσότερα από 30 χρόνια, είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό, δεν προκαλούν αντιδράσεις και στην πραγματικότητα επιφέρουν κολλαγονογένεση.

«Η εφαρμογή τους είναι απλή στα χέρια του ειδικού», τονίζει η Σεφέρη-Δανιήλ. «Με τη χρήση μιας λεπτής βελόνας δημιουργούμε ένα εσωτερικό πλέγμα νημάτων και επιτυγχάνουμε υποστήριξη και ανόρθωση των ιστών. Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται με χρήση αναισθητικής κρέμας στο χώρο του ιατρείου, σε 30 έως 60 λεπτά ανάλογα πάντα με την περιοχή και το πρόβλημα που έχει. Οι ενδιαφερόμενοι επιστρέφουν αμέσως στις δραστηριότητές τους και απλώς αποφεύγουν την έντονη άσκηση τα πρώτα 24ωρα».

Το αποτέλεσμα γίνεται αμέσως εμφανές, αλλά τελειοποιείται σταδιακά σε μερικούς μήνες μετά την θεραπεία. Οποιαδήποτε συνδυαστική τοπική θεραπεία, μπορεί να πραγματοποιηθεί 15 ημέρες μετά την τοποθέτηση των νημάτων.

Στις χειρουργικές λύσεις ξεχωρίζει η λιπογλυπτική, κατά την οποία λαμβάνεται λιπώδης ιστός από περιοχές του σώματος όπου υπερτερεί (π.χ κοιλιά, «ψωμάκια» κ.λπ.) και τοποθετείται στους γλουτούς, δίνοντάς τους όγκο.

Η θεραπεία αρχίζει με λιποαναρρόφηση -στις περιοχές απ’ όπου έχει αποφασισθεί να ληφθεί λίπος- συλλογή και ειδική επεξεργασία του λίπους και στη συνέχεια έγχυσή του στους γλουτούς. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες με χρήση ειδικού κορσέ.

Το ποσοστό του λίπους που επιβιώνει μετά την έγχυση κυμαίνεται από 40% έως 70% και γι’ αυτό συνήθως γίνεται «υπερφόρτωση» στις επιλεγμένες περιοχές των γλουτών, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα, με διατήρηση του μέγιστου δυνατού όγκου.

Η καινοτομία στη λιπογλυπτική σώματος και ειδικά στην ανόρθωση και αύξηση των γλουτών, είναι σήμερα η εφαρμογή ειδικού Ultrasound Guided BBL (Brazilian Butt Lift), όπως γίνεται στην Αμερική, για στοχευμένα, ασφαλή και καλύτερα αποτελέσματα.

Η αύξηση των γλουτών είναι δυνατόν να γίνει και ως μόνιμη λύση, με τη χρήση ανατομικών ενθεμάτων σιλικόνης, ακριβώς όπως γίνεται στο στήθος.

Το σχήμα των ενθεμάτων ταιριάζει απόλυτα στην γλουτιαία περιοχή και δίνει φυσικό αποτέλεσμα. Η τεχνική εφαρμόζεται κατόπιν προεγχειρητικού ελέγχου και λεπτομερούς μελέτης σε κλινική ή νοσοκομείο, με γενική αναισθησία και σε οργανωμένο χειρουργείο.

Γίνεται μια μικρή τομή στην ενδογλουτιαία πτυχή και από εκεί οδηγούνται δεξιά και αριστερά τα ενθέματα, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα στους γλουτιαίους μυς, διασφαλίζοντας την σταθεροποίησή τους.

Μετά την επέμβαση η επιστροφή στο σπίτι γίνεται την ίδια ημέρα, ενώ χρειάζεται η χρήση ειδικού ελαστικού κορσέ και επίσης προσοχή στις κινήσεις, την στάση ύπνου που πρέπει να είναι μπρούμυτα για κάποιες μέρες κ.λπ.

«Το όνειρο λοιπόν των σφριγηλών και τέλειων γλουτών μπορεί να γίνει πραγματικότητα για όλους μας, γιατί πια η επιστήμη έχει τις λύσεις και οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν την γνώση και την εμπειρία να “λαξεύσουν” τους καλύτερους γλουτούς για τον καθένα», καταλήγει η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Κατηγορίες
Υγεία

Υπερμεταδοτικό μικρόβιο κλεμπσιέλλα προσβάλει και υγιείς οργανισμούς

Το ECDC σήμανε συναγερμό για το επικίνδυνο, υπερμεταδοτικό μικρόβιο, το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά και εξαπλώνεται Ευρώπη. Πρόκειται μία κλεμπσιέλλα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανευρισκόταν κυρίως στην Ασία.

Από το 2021 έως σήμερα, όμως, υπερδιπλασιάστηκαν οι χώρες της ΕΕ όπου εντοπίστηκε το μικρόβιο, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Το 2021, το μικρόβιο εντοπιζόταν μόλις σε τέσσερις, ενώ πλέον είναι 10: Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Νορβηγία. Τα περισσότερα κρούσματα μακράν τα έχει η Ιρλανδία. Έχουν βρεθεί 87, όταν σε όλες τις χώρες μαζί έχουν καταγραφεί 143.

Ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων το 2021 ήταν μόλις 12 στις τέσσερις χώρες. Δεύτερη σε συχνότητα πλέον είναι η Γαλλία, με 13 κρούσματα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα αποκτά ολοένα συχνότερα γονίδια που σχετίζονται με αντοχή στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών που αποτελούν την έσχατη λύση για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, τονίζει το ECDC.

Τι προκαλεί

Η αυξανόμενη αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά αφήνει τους ασθενείς έρμαια στην κλεμπσιέλλα. Πόσο σοβαρές και ποιες είναι, όμως, οι λοιμώξεις που προκαλεί;

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία του μικροβίου, έχει κλασικά και υπερλοιμογόνα (υπερμεταδοτικά) στελέχη. Τα κλασικά στελέχη της κλεμπσιέλλας προκαλούν συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς:

  • Πνευμονία
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Νοσοκομειακές λοιμώξεις

Αντίστοιχα, τα υπερλοιμογόνα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα, όπως:

  • Αποστήματα με πύον (πυογόνα αποστήματα) στο ήπαρ
  • Μη ηπατικά αποστήματα
  • Πνευμονία
  • Νεκρωτική περιτονίτιδα
  • Ενδοφθαλμίτιδα (λοίμωξη στο μάτι)
  • Μηνιγγίτιδα

Μάλιστα οι σοβαρές λοιμώξεις από τα υπερμεταδοτικά στελέχη μπορεί να παρατηρηθούν και σε ανθρώπους που είναι υγιείς, δηλαδή χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, τονίζει το ECDC.

Η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα είχε αναγνωριστεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 στην Ταϊβάν. Για πολλά χρόνια στη συνέχεια εντοπιζόταν κυρίως στην Ασία, όπου διασπειρόταν κυρίως στην κοινότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, δε, παρουσίαζε αντοχή στα αντιβιοτική.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται στον πλανήτη. Ακόμα σοβαρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι έχει εισβάλλει στα νοσοκομεία και άλλους χώρους φροντίδας ευάλωτων ανθρώπων. Και, το νεότερο εύρημα, είναι ότι γίνεται πολυανθεκτική  στα αντιβιοτικά.

Ο συνδυασμός αυτός κάνει το ECDC να προειδοποιεί ότι η εξάπλωσή της στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης «αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών».

Πηγή: iatropedia.gr

Κατηγορίες
Υγεία

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Προκηρύσσονται άμεσα τρεις θέσεις αναισθησιολόγων

Οι τρεις θέσεις των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προκηρύσσονται άμεσα, τόνισε στον ΣΚΑΪ και τους Αταίριαστους η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Πήρα τον υπουργό πριν μια ώρα για να δούμε τι λύση θα δοθεί. Ανέλαβε να προκηρυχθούν άμεσα οι τρεις θέσεις… Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό οι αναισθησιολόγοι έχουν δίκιο» είπε. 

«Να δοθεί λύση, πρόκειται για παιδιά, είναι φοβερό να υπάρχουν οχτώ χειρουργικά τραπέζια και να μη λειτουργούν… Έπρεπε οι θέσεις αυτές να έχουν προκηρυχθεί εδώ και τώρα, για να μην πω χρόνο, κάποιοι έχουν ευθύνες» σημείωσε.

 

Exit mobile version