Κατηγορίες
Διεθνή

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με τους 7 νεκρούς στο Τελ Αβιβ

Οι ένοπλες ταξιαρχίες αλ-Κασάμ της Χαμάς ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη του Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός Έλληνα υπηκόου, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι δύο δράστες της επίθεσης, Μοχάμαντ Μεσέκ και Αχμέντ Χιμούνι από τη Χεβρώνα, ήταν μέλη της. Στην επίθεση, που σημειώθηκε σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ, σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν 16 άλλοι από τους πυροβολισμούς των δύο Παλαιστινίων.

Η τρομοκρατική επίθεση με αυτόματο όπλο και μαχαίρι σημειώθηκε κοντά στη στάση του μετρό Σντερότ- Ιερουσαλήμ, στη συνοικία της Γιάφα, από τους δύο ένοπλους, τους οποίους κατονόμασε νωρίτερα το Ισραήλ. .

Οι δύο δράστες, τους οποίους εξουδετέρωσαν περαστικοί κάνοντας χρήση των προσωπικών τους όπλων, άνοιξαν πυρ μέσα στον συρμό προτού κατέβουν από αυτόν και συνεχίσουν πεζή να πυροβολούν στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατονομάστηκαν τα έξι από τα επτά θύματα
Νωρίτερα οι ισραηλινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα έξι εκ των επτά θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, μεταξύ των οποίων και εκείνο του 26χρονου Έλληνα, Ιωνά Καρούση.

Πρόκειται για τους Ρέβιταλ Μπρονστέιν, 24 ετών, από το Μπατ Γιαμ, Ίλια Νοζάντζε, 42, υπήκοος Γεωργίας, Σαχάρ Γκόλντμαν, 30 από το Λοντ, Ινμπάρ Σεγκέβ Βίγκντερ, 33 ετών, Νάντια Σοκολένκο, 40 ετών και ο Έλληνας, Ιωνάς Καρούσης. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ταυτότητα ενός ακόμη θύματος.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορίες
Διεθνή

Θρήνος για τον 25χρονο Ιωνά – Αυτός είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ (Βίντεο)

Σοκ επικρατεί στην ελληνική κοινότητα του Ισραήλ, καθώς σε ηλικία 25 ετών σκοτώθηκε ο Ιωνάς Καρούσης, γιος του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στο Ισραήλ.

Ο άτυχος νέος έπεσε θύμα της τυφλής βίας και του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για τον γιο γνωστού νευρολόγου από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρη Καρούση, ο οποίος είναι senior Consulting Neurologist στο Hadassah, Πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας στα Ιεροσόλυμα.

https://exchange.glomex.com/video/v-d4l7v53kgjll?integrationId=eexbs1blfv531yw

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ. Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Κατηγορίες
Διεθνή

Σεισμός 6,6 ρίχτερ στα ανοιχτά των νήσων Τόνγκα στoν Ειρηνικό Ωκεανό

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλιμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 9 το πρωί (τοπική ώρα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) στο αρχιπέλαγος των νήσων Τόνγκα, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Το επίκεντρο εντοπίζεται 156 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νιάφου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Δεν αναφέρθηκαν  θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Κατηγορίες
Διεθνή

Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει

Για ένα μεγάλο λάθος για το οποίο και θα πληρώσει το Ιράν, έκανε λόγο στην πρώτη του αντίδραση μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την αποφασιστικότητά μας να αντεκδικήσουμε τους εχθρούς μας. Ο Σινουάρ και ο Ντεφ δεν το κατάλαβαν αυτό, ο Νασράλα και ο Μοχσέν το κατάλαβαν Δεν το καταλαβαίνουν αυτό, και πιθανότατα υπάρχουν εκείνοι στην Τεχεράνη που δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Θα σταθούμε στον κανόνα που καθορίσαμε: όποιος μας επιτεθεί – θα του επιτεθούμε», τόνισε ο Νετανιάχου.

Γκάλαντ 

Το Ιράν δεν έχει πάρει το μάθημά του, εκτιμά στο περιθώριο των επιθέσεων ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ προσθέτοντας πως όσοι επιτίθενται στο κράτος του Ισραήλ πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Ο Μπάιντεν λέει ότι θα συζητήσει με τον Νετανιάχου σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, συμπληρώνοντας πως είναι άγνωστες ακόμη οι συνέπειες για την Τεχεράνη.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα επικοινωνούσε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε πάντως ότι η επίθεση του Ιράν φαίνεται πως ήταν αναποτελεσματική.

Πηγή: skai.gr
Κατηγορίες
Διεθνή

Παράξενα τρομακτική συνάντηση άνδρα με αρκούδα

Ένας άνδρας σε πάρκινγκ του Γκάτλινμπεργκ στο Τενεσί των ΗΠΑ, είχε μια ξαφνική συνάντηση με μια αρκούδα.

Οι δυο τους κοιτάχτηκαν για λίγο, με τον άνδρα να διατηρεί την ψυχραιμία του με εντυπωσιακή άνεση. Κι έπειτα, η αρκούδα απλώς τον προσπέρασε και έφυγε…

https://exchange.glomex.com/video/v-d4kcmtkr7vl5?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Διεθνή

Ζωντανά από το Ισραήλ: Η στιγμή που το πυροβολικό των Ισραηλινών κάνει πυρά ανασχέσως

Εκρήξεις ακούγονταν κατά τη διάρκεια της σύνδεσης της εκπομπής με το Ισραήλ και τον Σταύρο Ιωαννίδη, με τον ρεπόρτερ να αναφέρει πως επρόκειτο για πυρά ανασχέσεως από το πυροβολικό των Ισραηλινών.

https://exchange.glomex.com/video/v-d4k9v2v2mpkh?integrationId=eexbs1blfv531yw

 

Κατηγορίες
Διεθνή

Χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο – Σφυροκοπούν θέσεις της Χεζμπολάχ

Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, υπό τη μορφή στοχευμένων επιθέσεων, με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να οδηγείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των τελευταίων ημερών για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο ξεκίνησε από τρία μέτωπα και συγκεκριμένα από τις περιοχές Metula, Meshgav Am και Kfar Giladi. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι αρχικός στόχος της χερσαίας επιχείρησης είναι να καταστρέψουν τις θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα.

Ισραηλινά άρματα μάχης πέρασαν τα σύνορα με την υποστήριξη ελικοπτέρων και επιχειρούν στην περιοχή Rmeish, σφυροκοπώντας θέσεις της Χεζμπολάχ με βαρύ πυροβολικό.

Νωρίτερα, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ υπήρχε έντονη κινητικότητα καθώς Ισραηλινοί έφεδροι κατέφθαναν σε σημεία συγκέντρωσης ενόψει της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο.

Στην Κιριάτ Σμονά, μια ισραηλινή συνοριακή πόλη, εθεάθησαν τουλάχιστον 24 στρατιωτικά Humvee να μεταφέρουν στρατεύματα με πλήρη εξοπλισμό μάχης, συμπεριλαμβανομένων γυαλιών νυχτερινής όρασης. Δεκάδες φορτηγά επιμελητείας, μερικά θωρακισμένα, έφτασαν επίσης στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ ήταν θέμα ωρών καθώς πλέον για την εξέλιξη είχε ενημερωθεί και η αμερικανική ηγεσία.

Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι οι ισραηλινοί επρόκειτο να προχωρήσουν σε μία περιορισμένης κλίμακας επέμβαση και θα επικεντρωθεί στην καταστροφή εκτοξευτών πυραύλων της Χεζμπολάχ και όπλων και άλλων υποδομών, και στη συνέχεια την απόσυρση των δυνάμεων

Η ισραηλινή εκστρατεία στον Λίβανο θα είναι μικρότερη από τον τελευταίο του πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 και θα επικεντρώνεται στην καταστροφή της μαχητικής υποδομής της οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής στις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ισραηλινοί θα πραγματοποιήσουν περιορισμένες επιδρομές σε ορισμένα χωριά κατά μήκος των συνόρων, όπως ανακοίνωσε και ο ισραηλινός στρατός τη Δευτέρα το πρωί.

Πηγή: skai.gr
Κατηγορίες
Διεθνή

Τί είναι οι βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ

Ο Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών, Διευθυντής Τομέα Φυσικών Επιστημών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων μας εξηγεί τι είναι αυτές οι Βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ και τι σηματοδοτεί η χρήση τους.

https://exchange.glomex.com/video/v-d4iyvsq96wbt?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Διεθνή

Ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης μπαίνει στο χειρουργείο και βοηθά στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Το όνομα του είναι Maestro. Είναι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπαίνει στην αίθουσα του χειρουργείου και αναλαμβάνει με τους δύο του βραχίονες τον ρόλο βοηθού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Κρατάει την κάμερα σταθερή, καθοδηγεί με ακριβείς πληροφορίες τον χειρουργό στην επέμβαση, ενώ μεριμνά και για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Το Maestro έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει χειρουργούς, προσωπικό χειρουργείου και ασθενείς στις εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μαλακών ιστών, που πλέον γίνονται μέσω της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Προσαρμόζεται στα λαπαροσκοπικά μηχανήματα των νοσοκομείων, παρέχοντας αυτονομία στον χειρουργό, ώστε να μη χρειάζεται τη βοήθεια προσωπικού για να διεκπεραιώσει μία επέμβαση. Έχει ενσωματωμένο έναν μεγάλο υπολογιστή που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο ανάπτυξη αλγορίθμων στο χειρουργείο, για άμεσα οφέλη κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο ρομποτικός βοηθός παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στους γιατρούς που συμμετέχουν στο 19ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις 25/9 και ολοκληρώνονται σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Η επίδειξη των δυνατοτήτων του Maestro, που ανέπτυξαν η ιδρυθείσα το 2019 στο Παρίσι εταιρεία ιατρικών συσκευών Moon Surgical και η ηγέτιδα βιομηχανία μικροεπεξεργαστών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, έγινε από τον χώρο της εδρεύουσας στη Θεσσαλονίκη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων «i4G».

Ο εμπορικός διευθυντής της Moon Surgical, Eric Ermenault μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Maestro που «προσγείωθηκε» στη Θεσσαλονίκη για να δείξει το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής, μέλλον που είναι ήδη εδώ, καθώς χειρουργοί σε νοσοκομεία στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έχουν κάνει εκατοντάδες επεμβάσεις αξιοποιώντας τον ρομποτικό βοηθό.

Σύμφωνα με τον κ. Ermenault παρά το ότι η λαπαροσκόπηση αποτέλεσε ορόσημο στην επεμβατική χειρουργική, η διδασκαλία και κατάκτηση των τεχνικών των παραδοσιακών ρομποτικών προσεγγίσεων παραμένει πρόκληση για τα συστήματα υγείας. «Με βάση την ανατροφοδότηση που έχουμε από γιατρούς η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που μαθαίνεται δύσκολα, γιατί δεν είναι εύκολοι οι χειρισμοί ακριβείας, για παράδειγμα η κάμερα “τρέμει”, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει ο χειρούργος καλά το σημείο που θέλει να επέμβει. Είναι δύσκολη η εκπαίδευση, προκειμένου να είναι ο γιατρός ικανός να κάνει αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης, χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό του Maestro ήταν «να δώσουμε στον χειρουργό δύο χέρια ρομποτικά, τα οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει στην επέμβαση».

Το ρομποτικό σύστημα «κουμπώνει» στο ενδοσκόπιο και, όπως διευκρίνισε ο κ. Ermenault, «έτσι ο χειρουργός, αντί να χρειάζεται κάποιον να τον βοηθήσει, μπορεί να κάνει την επέμβαση μόνος του χωρίς τη βοήθεια νοσοκόμας ή κάποιου νεαρού χειρουργού». «Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι η κάμερα είναι πραγματικά σταθερή κατά την επισκόπηση των ενδοκοιλιακών οργάνων, ενώ όταν κρατάει κάποιος την κάμερα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει τον γιατρό, καθώς μετακινεί τα εργαλεία» και διευκρίνισε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή αντιστοιχείται με τα χειρουργικά εργαλεία, ακολουθώντας τα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Διεθνή

Ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο – Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

“Ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός και θα μπορούσε να φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους”, που θα ισοδυναμούσε με το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου και “θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία του Λιβάνου”, είπε.

Ο Μικάτι είπε ακόμη ότι η χώρα του δεν έχει “άλλη επιλογή από τη διπλωματική επιλογή”, απαντώντας σε ερώτηση για τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τεθεί τέλος στην κλιμάκωση του Ισραήλ εναντίον της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπλάχ του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει ολοκληρωτικό πόλεμο.

Όμως το Ισραήλ εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί οδήγησαν επίσης στον εκτοπισμό σχεδόν 120.000 ανθρώπων σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων βρήκε καταφύγιο στη Βηρυτό, σε επισφαλείς συνθήκες, και ορισμένοι εκφράζουν φόβους πως οι μαζικές αυτές μετακινήσεις απειλούν την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις κοινότητες των σουνιτών, των χριστιανών, των σιιτών και των δρούζων του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες
Διεθνή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή σε υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό να φύγουν από τον Λίβανο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε εντολή σήμερα σε ορισμένους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό και στα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

«Το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό απαγορεύεται να κάνει προσωπικά ταξίδια χωρίς προηγούμενη άδεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορεί να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο προσωπικό υπό την ευθύνη του Αρχηγού της Αποστολής, με μικρή έως καθόλου προειδοποίηση λόγω αυξημένων ζητημάτων ασφάλειας ή απειλών» πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έκανε επίσης «έκκληση» στου Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές για τον τρόπο αναχώρησής τους.

Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, ενώ οι οικογένειες των υπαλλήλων θα φύγουν από την περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συγκάλεσε την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για να συζητήσει την «πολύ τεταμένη κατάσταση στον Λίβανο και την περιοχή» μετά τα τελευταία πλήγματα. Αποφασίστηκε οι οικογένειες των υπαλλήλων των πρεσβειών στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ να φύγουν και να πάνε σε «ασφαλές μέρος» στην περιοχή ή να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στις πρεσβείες, φροντίζοντας όμως να παραμείνουν ανοιχτές και να είναι σε θέση να επιτελούν το σύνολο του έργου τους.

Το Βερολίνο έχει ήδη προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν εάν ταξιδέψουν στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κατηγορίες
Διεθνή Επιλεγμένα

Έλληνας επιστήμονας για πρώτη φορά επικεφαλής του CERN

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς εξελέγη, με θητεία από το 2025 έως το 2027, σε ανταγωνιστική διαδικασία, έναντι άλλων δύο υποψηφίων, στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN που εδρεύει στη Γενεύη.

Η εκλογή του αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κ. Φουντάς, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.

Η εκλογική επιτυχία οφείλεται στη στοχευμένη και στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση, καθώς και στο επιστημονικό κύρος του Έλληνα υποψηφίου.

Σήμερα το CERN μετρά 70 χρόνια ζωής, αποτελείται από 24 κράτη μέλη (η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος), απασχολεί περί τους 2.600 υπαλλήλους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.

To CERN παρέχει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων που επιτρέπουν την έρευνα στην αιχμή της ανθρώπινης γνώσης, με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να διευρύνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος όλων και εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Διεθνή

Χταπόδι αναγκάζει ψάρια να κυνηγήσουν τη λεία του – ΒΙΝΤΕΟ

Τα χταπόδια είναι πολύ περισσότερο σοφιστικέ από όσο νομίζαμε. Παρόλο που γενικότερα είναι μοναχικοί τύποι, τα χταπόδια ενίοτε συνεργάζονται με ψάρια για να βρουν το θήραμά τους. Η συνεργασία αυτή, ωστόσο, κάποιες φορές δεν πάει βάσει σχεδίου και το αποτέλεσμα είναι τα ψάρια να εισπράττουν μια καρπαζιά από τα πολύ χαριτωμένα κατά τα άλλα χταπόδια. 

Ειδικότερα, μια νέα έρευνα οδηγήθηκε στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από τη μελέτη πάνω σε κάποιες αγέλες κυνηγιού που αποτελούνται από ένα χταπόδι και διάφορα είδη ψαριών.

Πώς λειτουργεί η συνεργασία;

Τα ψάρια ανιχνεύουν το πιθανό θήραμα και στη συνέχεια καλούν το χταπόδι για να το ξετρυπώσει από τις χαραμάδες που δεν μπορούν να φτάσουν.

Επιπλέον, το χταπόδι θα διώξει τα ψάρια που απλώς κρέμονται γύρω από την αγέλη ελπίζοντας να πιάσουν κάτι, αντί να βοηθήσουν ενεργά να βρουν θήραμα. «Έχουν κατανοήσει ότι αυτά τα ψάρια τα εκμεταλλεύονται», λέει ο Eduardo Sampaio στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Συμπεριφορά των Ζώων στη Γερμανία.

Τα χταπόδια ημέρας (Octopus cyanea) είναι κοινά στον Ινδο-Ειρηνικό, τα οποία βρίσκονται παντού από την Ερυθρά Θάλασσα έως τη Χαβάη. Κυνηγούν τυλίγοντας τους εαυτούς τους γύρω από αντικείμενα όπως πέτρες, σχηματίζοντας κάτι σαν σακούλα με τη μεμβράνη ανάμεσα στα πλοκάμια τους που παγιδεύει μικρά ζώα, μια τεχνική που ονομάζεται web-over

Κατηγορίες
Διεθνή Επιλεγμένα

Τρεις νεκροί από τον τυφώνα Ελέν στις ΗΠΑ – Κλειστά τα αεροδρόμια στη Φλόριντα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS), το μάτι του τυφώνα Ελέν έφτασε στην ξηρά στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ της βόρειας Φλόριντα στις 23:10 τοπική ώρα (06:10 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Ο τυφώνας, που προηγουμένως είχε αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Η Helene, ως τυφώνας κατηγορίας 4, χτύπησε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα το βράδυ της Πέμπτης, πριν εξασθενήσει καθώς κατευθυνόταν προς την ενδοχώρα την Παρασκευή, σύμφωνα με το NHC. Ο τυφώνας προκάλεσε επικίνδυνες καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, απειλώντας ζωές.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια κάτοικοι στη Φλόριντα και άλλοι 475.000 στη Τζόρτζια έμειναν χωρίς ρεύμα το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης PowerOutage.us, και ο αριθμός αυξάνεται.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του τυφώνα Helene. Δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην κομητεία Wheeler της Τζόρτζια, όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Ted Mercer στο CBS News, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στην περιοχή της Τάμπα όταν μια πινακίδα έπεσε πάνω στο όχημά του, επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

Ο Ντε Σάντις δήλωσε ότι περίπου 3.500 Εθνοφύλακες είναι σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες. Πολλά αεροδρόμια έχουν κλείσει λόγω της καταιγίδας, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σχεδόν 1.300 πτήσεις την Πέμπτη, σύμφωνα με την υπηρεσία FlightAware, με άλλες 600 πτήσεις να έχουν ήδη ακυρωθεί ως τις 3 π.μ.

Κατηγορίες
Διεθνή

Χαλάζι στο μέγεθος μπάλας του τένις σαρώνει την Οκλαχόμα

Τρομακτική καταιγίδα ξέσπασε στην κεντρική Οκλαχόμα, ΗΠΑ, την περασμένη Τρίτη, με χαλάζι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Η Αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, με ανέμους να φτάνουν ταχύτητες 130 χιλιομέτρων την ώρα και χαλάζι σαν πέτρα στο μέγεθος μπάλας του τένις!

https://exchange.glomex.com/video/v-d4g81ynctskx?integrationId=eexbs1blfv531yw

Exit mobile version