Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Αύξηση απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing)

Tiς τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing), οι οποίες εκδηλώνονται με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνικές κλήσεις από ελληνικούς κυρίως αριθμούς, όπου αναπαράγεται ηχογραφημένο μήνυμα, συνήθως στην αγγλική γλώσσα, το οποίο προέρχεται δήθεν από αστυνομικές αρχές (της Χώρας μας αλλά και του εξωτερικού) και αποσκοπεί στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, με απώτερο σκοπό την οικονομική εξαπάτηση.

Τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που υποδύονται τους λογιστές ή εκπροσώπους αξιόπιστων οργανισμών-φορέων, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ  κ.α., όπου με διάφορα προσχήματα, όπως η δήθεν επιστροφή χρηματικού ποσού ή η καταβολή σχετικού επιδόματος  (π.χ. Market Pass), προσπαθούν να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία [αριθμούς πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, διαπιστευτήρια εισόδου σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)].

Συστάσεις προς τους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.
  • Να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου.
  • Να μην ακολουθούν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) που λαμβάνουν σε συνέχεια αντίστοιχων τηλεφωνικών κλήσεων.
Κατηγορίες
Αστυνομικά Επιλεγμένα

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο σε ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή – Διακόπηκε η κυκλοφορία

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Ψυρρή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο συναγερμός σήμανε σε εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων όπου εντοπίστηκε ύποπτο τσαντάκι.

Πρόκειται για το εστιατόριο που είχε γίνει στόχος σχεδιαζόμενης επίθεσης το Μάρτιο του 2023.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Πηγή Nonpaper.eu

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Επιστρέφουν 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι από τον Λίβανο

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έφτασε 11.00 το πρωί στον Λίβανο, απογειώνεται αυτή τώρα, με 60 Έλληνες και Κύπριους πολίτες. Συγκεκριμένα πρόκειται για 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι που απεγκλωβίστηκαν από την Βηρυτό. Το αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει περίπου στις 15.30 στην Ελευσίνα.

«Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.», ανέφερε σε ανάρτησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε ανακοινώσει προχθες στην πλατφόρμα Χ ότι είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα και ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό και υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

«Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.»

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Συνελήφθη ο άντρας που σκότωνε αδέσποτα ζώα κατά συρροή στο Βόλο

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον άνδρα που σκότωνε αδέσποτα στον Βόλο μέσα από βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξε. Ο ύποπρος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη στο σπίτι του.

Ο άνδρας που συνελήφθη είναι 31 ετών και κατηγορείται για τη δολοφονία μιας γάτας με μαχαίρι, προχθές βράδυ, στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου, όπως αποκλειστικά κατέγραψαν τα gegonotanews. Επίσης, διερευνάται αν είναι το ίδιο πρόσωπο που έσφαξε σκύλο στην οδό Σπυρίδη.

Βίντεο δείχνει τον δράστη στην επίθεση που διενήργησε το βράδυ της Δευτέρας στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Δημητριάδος και ενώ σε παρακείμενο δρόμο πραγματοποιούνταν εκδήλωση με πλήθος κόσμους και κάμερες.

Οι εικόνες σοκάρουν. Ο δράστης που έχει καλύψει τα χαρακτηριστικά του φορώντας μια κουκούλα από το φούτερ του και καπέλο, σκύβει και αιφνιδιάζει το γατάκι. Με μια γρήγορη κίνηση το μαχαιρώνει στην κοιλιά. Το γατάκι τρέχει αιμόφυρτο να σωθεί, μέχρι που δεν μπορεί να περπατήσει άλλο και ξεψυχάει.

Ο τρόπος δράσης, αλλά και τα αιμοσταγή χτυπήματα στα αδέσποτα γίνονται με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι και στο ίδιο σημείο στο σώμα του ζώου.

Μέχρι στιγμής στην αστυνομία έχουν καταθέσει τουλάχιστον 5 άτομα, τα οποία έχουν βρει μαχαιρωμένα τα αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια. Από την αστυνομία εξετάζεται αν ο ύποπτος, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να σκοτώνει μια γατούλα το βράδυ της Δευτέρας, είναι ο ίδιος σε όλες τις επιθέσεις.

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Αποβλήθηκε οριστικά η μαθήτρια που χτύπησε τη 14χρονη στη Γλυφάδα

Με οριστική αποβολή από το σχολείο της τιμωρήθηκε μία από τις εμπλεκόμενες μαθήτριες στον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα. Η απόφαση ελήφθη προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα συνεχίσει τη φοίτησή της σε άλλο σχολείο της περιοχής.

Η δεύτερη εμπλεκόμενη στην υπόθεση συνεχίσει να πηγαίνει στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτεί, παρότι ο πατέρας του θύματος τους ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή για τα όσα συνέβησαν.

 

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Ανήλικη παραβατικότητα: Άγριο ξύλο σε σχολείο στα Χανιά

Άγριο ξύλο “έπεσε” το μεσημέρι της Τρίτης 1.10 σε ΕΠΑΛ στην Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου του Δήμου Χανίων, μεταξύ μαθητών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν μάλιστα ότι ένας μαθητής κρατούσε το θύμα της επίθεσης και άλλος χτυπούσε.

Το συμβάν καταγγέλθηκε στην Αστυνομία σήμερα από τους γονείς του θύματος της επίθεσης, μαθητή Α’ τάξης, ενώ προσήχθησαν και συνελήφθησαν οι δύο επίσης μαθητές (Β’ και Γ’ τάξης) που φέρονται να εμπλέκονται. Σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης και ο σχηματισμός της δικογραφίας.

Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, στο προαύλιο, και μπροστά στα μάτια κι άλλων μαθητών του σχολείου, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το τί ήταν αυτό που “πυροδότησε” την επίθεση.

Πάντως πέραν των μαθητών εξετάζεται η ευθύνη των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Ο μαθητής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δέχτηκε χτυπήματα στα πλευρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πηγή: cretalive
Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Ποιος ήταν ο 26χρονος Έλληνας που σκοτώθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ

O 26χρονος Ιωνάς Καρούσης, κάτοικος Ιεροσολύμων είναι ο Έλληνας νεκρός του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε χθες στη Γιάφα του Τελ Αβίβ, κατά τον χρόνο της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Ήταν φοιτητής αρχιτεκτονικής, γιος του γνωστού νευροχειρουργού Δημήτρη Καρούση, διευθυντή του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Hadassah και της γιατρού Ουρανίας Βούρκα.

Η οικογένειά του έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται τακτικότατα.

Οι γονείς του άτυχου νέου μετακόμισαν στο Ισραήλ το 1988.

Ο πατέρας του ολοκλήρωσε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα, στο οποίο είναι senior Consulting Neurologist από το 1995.

Το 2003 έγινε Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ), ενώ από το 2007 διατελεί Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο 26χρονος είχε διπλή ιθαγένεια (ελληνική και ισραηλινή).

Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1998, πήγε δημοτικό στο Ηashalom Elementary School του Τελ Αβίβ, συνέχισε σε σχολείο στην Ιερουσαλήμ έχοντας ειδίκευση σε Αγγλικά, Βιολογία, και Τέχνες. Το 2020 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, σπούδασε πιάνο επί 12 χρόνια στην Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ, αγαπούσε το μπάσκετ και την άθληση, ενώ από μικρός ασχολούνταν με το σχέδιο και τις τέχνες.

Ο Ιωνάς συνεργαζόταν με τον πατέρα του έχοντας δουλέψει σε ένα πρότζεκτ που ασχολούνταν με τη σύγχρονη καταγραφή των στοιχείων των ασθενών.

Μιλούσε και έγραφε αγγλικά, εβραϊκά και ελληνικά.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η κηδεία ενώ στο πένθος έχει βυθιστεί εκτός από την οικογένεια του και η ελληνική κοινότητα της πόλης αλλά και η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Παθολόγοι: Αντίθετοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από φαρμακοποιούς

Την αντίθεσή της στη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού από φαρμακοποιούς εκφράζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας.

Οι Παθολόγοι εκφράζουν επίσης την απορία τους «για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων» και κάνουν λόγο για συντεχνιακά συμφέροντας των φαρμακοποιών, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης.

Η διάταξη νόμου προβλέπει την διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής, σε μόνιμη πια βάση, εφεξής για όλες τις εμβολιαστικές περιόδους.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Παθολόγων

«Στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας έχουν διακριτό ρόλο όλοι οι επιστήμονες υγείας.

Υπάρχουν όμως ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τους πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά τυχόν παρενέργειες.

Σε έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία, παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις.

Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται.

Αναμένουμε την απόσυρση της διάταξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για ύποπτο αντικείμενο στο κέντρο της Αθήνας – Αυτοί οι δρόμοι έκλεισαν

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛΑΣ   το απόγευμα της Τετάρτης για ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε στο σύνταγμα. Oι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για βαλίτσα στην οποία οι Αρχές πραγματοποιούν έλεγχο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ λόγω διενέργειας ελέγχου σε ύποπτο αντικείμενο από κλιμάκιο ΤΕΕΜ υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Νίκος από Μητροπόλεως καθώς και στην οδό Ερμού από πλατεία συντάγματος.

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Φωτιά σε ξερόχορτα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο δήμο Αχαρνών

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική υπηρεσία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν από τις 17.30 το απόγευμα της Τετάρτης, σε ξερά χόρτα, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στον δήμο Αχαρνών.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής όπου έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Πολιτική

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πια μπορεί να εκλέξει πρωθυπουργό»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών, μιλά στους «Αταίριαστους», και απαντά σχετικά με το αν οι ψηφοφόροι εκλέγουν αρχηγό για την παράταξη ή αντίπαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

https://exchange.glomex.com/video/v-d4kb6drsg8wx?integrationId=eexbs1blfv531yw

Ν. Ανδρουλάκης: Γι’αυτό είπα “πάμε σε εκλογές” – Δεν έδειξα ούτε αλαζονεια ούτε πάθος πάθος για την εξουσία

https://exchange.glomex.com/video/v-d4kay7fm74o1?integrationId=eexbs1blfv531yw

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Δούκας ήταν δική μου επιλογή – Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μου έλεγαν ότι ρισκάρω, αλλά τα καταφέραμε»

https://exchange.glomex.com/video/v-d4kb8wgt26jl?integrationId=eexbs1blfv531yw

Ν. Ανδρουλάκης: «Στα Τέμπη εκείνο το βράδυ προτεραιότητα ήταν να αλλοιώσουν τα ηχητικά και να τα δώσουν σε φιλικό μέσο – Με δική μου πρωτοβουλία παραιτήθηκε το μισό Μαξίμου»

https://exchange.glomex.com/video/v-d4kbagavl1k9?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Ηράκλειο: Κατέρρευσε τμήμα μπαλκονιού – Σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα – ΦΩΤΟ

Κατάρρευση τμήματος μπαλκονιού στο Ηράκλειο σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (30/09), προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα.

Συγκεκριμένα, κομμάτια από μπαλκόνι πολυκατοικίας στην περιοχή των Τριών Πεύκων και κατέληξαν στον δρόμο, σύμφωνα με πληροφορίες του creta24.gr.

Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές σε οχήματα που βρίσκονταν σταθμευμένα κάτω από το μπαλκόνι.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, για να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από της οποίες κατέρρευσε το μπαλκόνι αλλά και να αποκλείσει το σημείο, για την ασφάλεια των πολιτών.

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Κοινωφελή εργασία στον 18χρονο που ξυλοκόπησε με φίλους του 17χρονο

Συνολική ποινή φυλάκισης 27 μηνών, την οποία μετέτρεψε σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στον 18χρονο που κατηγορείται ότι μαζί με ανήλικους φίλους του ξυλοκόπησαν έναν 17χρονο, στην Καλαμαριά, αναγκάζοντάς τον να ομολογήσει ότι δήθεν βίασε μία ανήλικη, ενώ τον κατέγραφαν με κινητό τηλέφωνο.

Ο 18χρονος ομολόγησε τις πράξεις που του απήγγειλε ο εισαγγελέας πρωτοδικών – επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αδύναμων και παράνομη βία, από κοινού – και συναίνεσε να μετατραπεί η επιβληθείσα ποινή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας (σύνολο 810 ώρες/ 1 ώρα ανά ημέρα).

«Δεν δείξατε να αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα των πράξεών σας. Εμείς εδώ επιβάλουμε ποινές, ανθρώπινες ζωές δεν φτιάχνουμε. Εάν η ζωή σας φτιάξει αυτό εξαρτάται από σας. Έχουν τελειώσει ο μπαμπάς, η μαμά, ο καθηγητής. Εάν δεν κάνετε κάτι η ζωή σας θα πάει στράφι» είπε η πρόεδρος του Δικαστηρίου απευθυνόμενη στον 18χρονο μετά την απαγγελία της ποινής.

«Το έκανα από μαγκιά»

Νωρίτερα, στην απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι το έκανε «από μαγκιά». «Είχα στο μυαλό μου ότι επειδή το είπε η κοπέλα θα είναι αλήθεια» είπε για τον υποτιθέμενο βιασμό της ανήλικης. Πρόσθεσε δε, ότι θα έπρεπε να είχε σκεφτεί πριν εμπλακεί στο περιστατικό και ανέφερε ότι το «πάθημα μού έγινε μάθημα».

Καθώς ο 17χρονος παθών δεν προσήλθε στο Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δέχθηκε να αναγνωστεί η κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία. «Ο μεγαλύτερος της παρέας (σ.σ. εννοεί τον 18χρονο) με χτύπησε κατ’ επανάληψη στο πρόσωπο. Ζαλίστηκα… Με περικύκλωσαν όλοι μαζί και με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν. Αγχώθηκα, φοβήθηκα. Ένας άλλος με κλώτσησε στο γόνατο. Δέχθηκα να πω ότι την βίασα για να με αφήσουν ήσυχο. Το είπα χωρίς να τον εννοώ. Φώναζαν “τη βίασε, τη βίασε”» κατέθεσε το θύμα, τονίζοντας ότι κάποιοι με κατέγραφαν με κινητό τηλέφωνο. Εξήγησε δε, πως ό,τι έγινε με την ανήλικη έγινε συναινετικά. Οι δράστες τον άφησαν τελικά και τράπηκαν σε φυγή, όταν από το σημείο πέρασε ένα περιπολικό της Αστυνομίας και στη θέα του ο 17χρονος κάλεσε σε βοήθεια.

Πως έγινε το συμβάν

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ στην περιοχή του παλιού νοσοκομείο «Παναγία» κι από την Αστυνομία συνελήφθησαν τρία ακόμη άτομα, δύο 17χρονοι και μία 15χρονη. Η τελευταία φέρεται να τον παρέσυρε να συναντηθούν σε πάρκο της περιοχής, κατόπιν επικοινωνίας που είχαν μέσω των social media. Αφού διήνυσαν κάποια απόσταση με τα πόδια, τούς πλησίασε μία παρέα πέντε νεαρών που του επιτέθηκαν. Για τους τρεις ανήλικους που συνελήφθησαν (αφέθηκαν ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή) η δικογραφία διαχωρίστηκε και τους απαγγέλθηκε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αδύναμων, παράνομη βια και κατά περίπτωση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Οι άλλοι δύο δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Πού και πώς θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το 2025

Τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, καθώς και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα για το έτος 2025, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν παρουσίασης του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και της Υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη.

Για το 2025 εγκρίθηκαν συνολικά 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με έμμισθη εντολή.

Η διαγραμματική απεικόνιση των προσλήψεων το 2025 έχει ως εξής:

H κατανομή των προσλήψεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες και με βάση την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, εστιάζει κυρίως στους τομείς:

◦ Υγεία: εγκρίθηκαν συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.

◦ Εθνική Άμυνα: εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2.000 επαγγελματίες οπλίτες.

◦ Τοπική Αυτοδιοίκηση: από τις ισχυρότερες ενισχύσεις της περιόδου από το 2020 και μετά. Ένταση σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.

◦ Κλιματική κρίση: έμφαση στο πυροσβεστικό σώμα. Όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών (330) συν εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (450 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων & Ειδικών Καθηκόντων), συν 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).

• Προστασία του Πολίτη: 1050 στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.

• Παιδεία: μέλη ΔΕΠ συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε πανεπιστημιακές και ιατρικές σχολές και νοσοκομεία. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν διακριτά τον Μάιο 2025.

• Δικαιοσύνη: 100 δικαστικοί λειτουργοί και πλέον αυτών, 272 γραμματείς και λοιπό προσωπικό για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.

◦ Κοινωνική συνοχή και οικογένεια: ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου Υπουργείου με 372 θέσεις.

◦ e-ΕΦΚΑ: 220 θέσεις.

◦ Ελεγκτικοί μηχανισμοί – Ανεξάρτητες Αρχές: 550 θέσεις στην ΑΑΔΕ, 60 στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, 61 στην ΡΑΑΕΥ.

◦ Μεταφορές: 370 θέσεις σε ΟΣΥ – ΣΤΑΣΥ.

◦ Ενίσχυση προξενικών αρχών: 100 θέσεις.

◦ Αγροτική πολιτική: 186 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000. Από το σύνολο των περίπου 111.000 εγκεκριμένων προσλήψεων:

• Το 26,1% αφορά στην παιδεία
• Το 17,5 % αφορά στην υγεία
• Το 13,2 % αφορά στην άμυνα
• Το 11,7 % αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση
• Το 7,3% αφορά στην προστασία του πολίτη

 

Κατηγορίες
Ελλάδα Επιλεγμένα

Ξυλόκαστρο: Κλειστά τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο εξαιτίας της φωτιάς

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Exit mobile version