Κατηγορίες
Οικονομία

Διπλασιάζεται το μηνιαίο επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία

Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία και ανέρχεται στα 750 ευρώ, από 375 τον μήνα που ήταν έως σήμερα

Επίσης, σύμφωνα με Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης – αυξάνεται σημαντικά και το μηνιαίο επίδομα των αναδόχων γονέων παιδιών τυπικής ανάπτυξης.

Το επίδομα τυπικής ανάπτυξης αυξάνεται στα 525 ευρώ, από 325 που είναι σήμερα.

Οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.

Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο. οι αναδοχές σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση και μάλιστα μεταξύ 2022 και 2023 η αύξηση ανήλθε στο 80%. Σε απόλυτους αριθμούς το 2022 υπήρξαν 54 αναδοχές ενώ το 2023 94.

Αυτή τη στιγμή σε ανάδοχες οικογένειες έχουν ενταχθεί διαβιούν 639 παιδιά και 103 ενήλικες εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες. 

Η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Τα ιδρύματα και οι θάλαμοι των νοσοκομείων δεν είναι μέρη να ζουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Είναι λύσεις ανάγκης και έτσι τις αντιμετωπίζουμε ως κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός έθεσε από την πρώτη στιγμή σε απόλυτη προτεραιότητα τη «μάχη» για την αποϊδρυματοποίηση.Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο ώστε να βγάλουμε με ασφάλεια και εγγυήσεις τα παιδιά από τα ιδρύματα. Προσφέροντας οικογένειες και εστίες, που θα τα οδηγήσουν με τη μέγιστη φροντίδα και μέριμνα στην ενήλικη ζωή τους.  Αυξάνοντας σημαντικά τα επιδόματα αναδοχής αναγνωρίζουμε και δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην αποστολή που έχουν αναλάβει εκατοντάδες ανάδοχοι γονείς. Με χαρά βλέπουμε τις κοινές  προσπάθειες να αποδίδουν. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο να δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε κάθε ένα παιδί που σήμερα βρίσκεται σε κάποιο ίδρυμα να πιστέψει ότι σύντομα θα βρεθεί εκεί που αξίζει».

Από την αύξηση του επιδόματος αναδοχής προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 1.622.100 ευρώ, η οποία καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η συνολική δαπάνη των επιδομάτων αναδοχής εκτιμάται στα 5.000.000 ευρώ ετησίως και καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο..

Κατηγορίες
Οικονομία

Λαγκάρντ: Παράθυρο για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο

“Παράθυρο για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο” άνοιξε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Oικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και την επίτευξη του ποσοτικού στόχου που έχει τεθεί (2%) από την κεντρική τράπεζα, γεγονός που όπως ανέφερε, θα ληφθεί υπόψη στην απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ για τα επιτόκια της στις 17 Οκτωβρίου κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία.

“Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξήθηκε προσωρινά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι προηγούμενες απότομες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας δεν υπολογίζονται στους ετήσιους ρυθμούς, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι την εξέλιξη αυτή “Θα τη λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής μας πολιτικής τον Οκτώβριο”. Οι προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.

“Τα νέα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μας στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, μειώσαμε το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το οποίο είναι το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής, κατά άλλες 25 μονάδες βάσης σε 3,5%.

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού, εστιάζοντας στις προοπτικές του πληθωρισμού, στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και στην ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Τα επιτόκια πολιτικής θα διατηρηθούν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου μας. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων” ανάφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αντιθέτως, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι όπως προκύπτει από την εξέλιξη ορισμένων δεικτών η η ανάκαμψη αντιμετωπίζει προβλήματα. “Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο” είπε χαρακτηριστικά. Οι πιο πρόσφατες προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωπαικής οικονομίας θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Πού και πώς θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το 2025

Τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, καθώς και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα για το έτος 2025, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν παρουσίασης του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και της Υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη.

Για το 2025 εγκρίθηκαν συνολικά 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με έμμισθη εντολή.

Η διαγραμματική απεικόνιση των προσλήψεων το 2025 έχει ως εξής:

H κατανομή των προσλήψεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες και με βάση την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, εστιάζει κυρίως στους τομείς:

◦ Υγεία: εγκρίθηκαν συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.

◦ Εθνική Άμυνα: εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2.000 επαγγελματίες οπλίτες.

◦ Τοπική Αυτοδιοίκηση: από τις ισχυρότερες ενισχύσεις της περιόδου από το 2020 και μετά. Ένταση σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.

◦ Κλιματική κρίση: έμφαση στο πυροσβεστικό σώμα. Όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών (330) συν εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (450 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων & Ειδικών Καθηκόντων), συν 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).

• Προστασία του Πολίτη: 1050 στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.

• Παιδεία: μέλη ΔΕΠ συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε πανεπιστημιακές και ιατρικές σχολές και νοσοκομεία. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν διακριτά τον Μάιο 2025.

• Δικαιοσύνη: 100 δικαστικοί λειτουργοί και πλέον αυτών, 272 γραμματείς και λοιπό προσωπικό για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.

◦ Κοινωνική συνοχή και οικογένεια: ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου Υπουργείου με 372 θέσεις.

◦ e-ΕΦΚΑ: 220 θέσεις.

◦ Ελεγκτικοί μηχανισμοί – Ανεξάρτητες Αρχές: 550 θέσεις στην ΑΑΔΕ, 60 στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, 61 στην ΡΑΑΕΥ.

◦ Μεταφορές: 370 θέσεις σε ΟΣΥ – ΣΤΑΣΥ.

◦ Ενίσχυση προξενικών αρχών: 100 θέσεις.

◦ Αγροτική πολιτική: 186 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000. Από το σύνολο των περίπου 111.000 εγκεκριμένων προσλήψεων:

• Το 26,1% αφορά στην παιδεία
• Το 17,5 % αφορά στην υγεία
• Το 13,2 % αφορά στην άμυνα
• Το 11,7 % αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση
• Το 7,3% αφορά στην προστασία του πολίτη

 

Κατηγορίες
Οικονομία

Προνοιακά επιδόματα: Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο

Στο στόχο της μεγάλης μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ αναφέρεται η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

Η υπουργός εξηγεί ότι με τη συμπερίληψη και περιουσιακών στοιχείων – ακίνητων και κινητών – στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, πλην των εισοδηματικών στοιχείων, επιδιώκεται μια “συμφωνία ειλικρίνειας” με τον πολίτη, ώστε η Πολιτεία να στηρίζει όσους βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

“Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Είναι μια “συμφωνία ειλικρίνειας” με τον πολίτη. Θέλουμε να εντοπίσουμε τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία” τονίζει η Σοφία Ζαχαράκη.

“Είναι αλήθεια ότι με την ένταξη των περιουσιακών στοιχείων κριτηρίων, με την αύξηση των μισθών και την εμφάνιση κρυφών εισοδημάτων, δυο στους δέκα δικαιούχους θα χάσουν το επίδομα αλλά για τους άλλους οκτώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι, τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, να κατευθυνθούν εκ νέου στις ευάλωτους, στους ευάλωτους, σε άτομα με αναπηρία, σε οικογένειες με παιδιά, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως για παράδειγμα έχει ήδη δρομολογηθεί με το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων. Στο συρτάρι του υπουργείου και στα κρατικά ταμεία, δεν θα επιστρέψει ούτε ευρώ. Μάλιστα το κονδύλι ενισχύθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ, ώστε τα επιδόματα να αυξηθούν όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει” τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προσδιορίζει για το τέλος Μαρτίου την πανελλαδική εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα προνοιακά επιδόματα, πλην ορισμένων όπως τα επιδόματα αναπηρίας, “δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στα κριτήρια και στα ποσά των επιδομάτων θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025.

Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρεται επίσης στα νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είναι το “Σπίτι μου 2” (προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ) και το “Αναβαθμίζω το σπίτι μου” (προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ).

“Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Αναβαθμίζω το σπίτι μου” για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς θα δοθεί σε 20.000 δικαιούχους άτοκο δάνειο χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο” σημειώνει η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες
Οικονομία

Πάνω από το μισό τους εισόδημα δαπάνησαν τα φτωχότερα νοικοκυριά για να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως η τροφή και η στέγαση

Συγκεκριμένα, το 55,8% των μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών απορρόφησαν πέρυσι οι δαπάνες για σπίτι και φαγητό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 55,8% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 24,8%.

Τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 5,3% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών έφτασε τα 1.685,26 ευρώ το μήνα, αλλά περίπου το 50% των νοικοκυριών είχαν δαπάνες πάνω από 1.315 ευρώ το μήνα. Η μέση μηνιαία δαπάνη για τα ελληνικά νοικοκυριά το 2008 έφτανε τα 2.120,3 ευρώ.

Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2023 εμφανίζεται μειωμένη κατά 20,5% σε σύγκριση με το 2008.

Που περιόρισαν την κατανάλωση τα νοικοκυριά

Ωστόσο, τα νοικοκυριά περιόρισαν την κατανάλωση κατά 13,6% στο ελαιόλαδο, κατά 12,7% στα οινοπνευματώδη ποτά, κατά 11,8% στα ψάρια, κατά 10,7% στο ρύζι και κατά 6,1% στο τυρί και το κρέας.

Πηγή: skai.gr
Κατηγορίες
Οικονομία

Τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου

Σταθεροποίηση ή και μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος για τον Οκτώβριο σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα προοιωνίζεται η αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου οπότε θα έχει “κλείσει” η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο που αποτελεί σημαντική συνιστώσα για τη διαμόρφωση των “πράσινων” τιμολογίων.

Την Παρασκευή η μέση τιμή του μήνα Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 129,83 τον Αύγουστο ενώ στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη κατανάλωση την τρέχουσα περίοδο καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει ανάγκη για ψύξη ή θέρμανση.

Οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο διαμορφώνονται σε υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα εξαιτίας των διαταραχών στο διασυνοριακό εμπόριο, της έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων και της καταστροφής που έχει υποστεί το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Οι τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται σε επίπεδο 10-20 % υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο ήταν 20-50 % χαμηλότερες.

Πάντως, σε επίπεδο λιανικής που ενδιαφέρει κατά βάση τους καταναλωτές τα κόστη συγκρατήθηκαν με την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επανέφερε τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια με στόχο τη συγκράτηση των τελικών τιμών σε επίπεδο κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα για την πλειονότητα των καταναλωτών.

Στον βαθμό που οι τιμές χονδρικής υποχωρούν αναμένεται η απόσυρση των επιδοτήσεων ενώ παρά`λληλα συνεχίζεται η προετοιμασία για τη διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης για τη συγκράτηση των τιμών, όταν προκύπτουν συγκυριακές κρίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Επιθεώρηση Εργασίας: Αυξήθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στις τουριστικές επιχειρήσεις

Αύξηση 6,76% σημείωσαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυξημένα κατά 2,97% είναι και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εφέτος το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις εστίασης και μεταφορών, καταλύματα και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Συνολικά έγιναν 9.059 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 2.569 πράξεις προστίμων, ύψους 8.118.261 ευρώ.

Παράλληλα, υποβλήθηκαν 105 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ελέγχων και των προστίμων στον τουριστικό τομέα σε βάθος διετίας και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022,

Πηγή: skai.gr
Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ταξιτζήδες, οδοντίατροι, υδραυλικοί, κομμωτές και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα

Ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ταξιτζήδες, οδοντίατροι, υδραυλικοί, και κομμωτές, δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αυτά τα χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτών των επαγγελματιών, καθώς και το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν παρέχονται συχνά χωρίς την έκδοση αποδείξεων.

Το ζήτημα προκαλεί ανησυχία στις φορολογικές αρχές, που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να αυξήσουν τα δηλωθέντα εισοδήματα στην πραγματική τους διάσταση.

https://exchange.glomex.com/video/v-d48g7xfhoh1l?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Οικονομία

Έκρηξη στις συναλλαγές μέσω IRIS

Νέα δεδομένα δημιουργεί στον τρόπο συναλλαγών τόσο μεταξύ των ιδιωτών, όσο και μεταξύ των ιδιωτών και επιχειρήσεων, η εκρηκτική άνοδος των συναλλαγών μέσω του συστήματος πληρωμών IRIS, που αλλάζει και τα δεδομένα γενικότερα και στις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών.

Τι είναι το IRIS

To IRIS payments, powered by DIAS, είναι μια υπηρεσία πληρωμών με τρία προϊόντα, που υποστηρίζεται από την εταιρεία ΔΙΑΣ (μέτοχοι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες) και δίνει τη δυνατότητα για άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου και εξόφληση υποχρεώσεων ή/και πληρωμές σε eShops εντός Ελλάδας.

Τρία είναι τα προϊόντα του IRIS payments

  • IRIS Person to Person: άμεση μεταφορά μεταξύ ιδιωτών: Το IRIS P2P απευθύνεται σε όλους τους χρήστες mobile banking εφαρμογών και επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων διατραπεζικά (έως 500 ευρώ ημέρα χωρίς χρέωση). Παράδειγμα που δίνει η ΔΙΑΣ: Βρίσκεστε με μια παρέα σε ένα εστιατόριο η διαδικασία της πληρωμής μπορεί να αποδειχθεί μια μικρή περιπέτεια, καθώς το να πληρώνει για παράδειγμα ένας-ένας από την παρέα με την κάρτα του, κρατώντας όρθιο τον σερβιτόρο, ή να πρέπει να διαθέτει μετρητά ή να ψάχνει να βρει το κοντινότερο ΑΤΜ της τράπεζάς του, προϋποθέτουν χρόνο, ενέργεια και ξόδεμα χαρτιού. Περιττές διαδικασίες που εξαλείφονται χάρη στην υπηρεσία IRIS Person to Person, καθώς ένας από την παρέα πληρώνει με την χρήση μετρητών ή κάρτας και οι υπόλοιποι του μεταφέρουν άμεσα το ποσό που τους αναλογεί με χρήση αριθμού κινητού. Προσοχή: Εγγραφή με τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό
  • IRIS Person to Business: Πληρώνω ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία αντί για μετρητά, αντί για κάρτα. Το IRIS P2B, επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ιδιώτη (δωρεάν) στον επαγγελματία ή την μικρή επιχείρηση (είτε δωρεάν είτε με μικρή χρέωση της τάξης 0,3%-0,5% επί του ποσού της συναλλαγής). Παράδειγμα, θέλετε να πληρώσετε την επίσκεψη στον γιατρό σας, τον υδραυλικό ή τον ηλεκτρολόγο που πραγματοποίησαν μια τεχνική εργασία στο σπίτι σας, τις υπηρεσίες του γυμναστή, της κομμώτριας, του δικηγόρου ή του συμβολαιογράφου καθώς επίσης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία με τον οποίο συναλλάσσεστε στην καθημερινότητά σας. Η εμπειρία πληρωμής είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της πληρωμής σε φίλο με τον αριθμό κινητού ή με το ΑΦΜ του επαγγελματία ή ακόμη πιο γρήγορα σκανάρεις το IRIS QR του.

Η πληρωμή γίνεται άμεσα, με απόλυτη ασφάλεια, δίχως την ανάγκη να διαθέτει συσκευή POS ή μετρητά, ο επαγγελματίας πληρώνεται την ίδια στιγμή, επιτόπου, και το κυριότερο, με άμεση πίστωση στον λογαριασμό του. Από την πλευρά του πελάτη, όταν πληρώνει τον επαγγελματία με IRIS οι δαπάνες φοροεκπίπτουν, καθώς δηλώνονται στην διαδικασία δόμησης του αφορολόγητου. Προσοχή: Eγγραφή του επαγγελματία με τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό.

  • IRIS Commerce: Η υπηρεσία IRIS Commerce, αφορά στην πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα, επιτρέποντας την πραγματοποίηση e-αγορών είτε από το κινητό με χρήση του mobile banking είτε από desktop/laptop με δυνατότητα σάρωσης QR code ή μέσω e-banking. Δεν επιλέγω αντικαταβολή αλλά πατάω το κουμπάκι IRIS και αυτόματα μεταφέρομαι στην τράπεζα της επιλογής μου (αν είμαι στο κινητό από το site του εμπόρου αυτόματα στο mobile banking app μου) ή σκανάρω το QR με το mobile banking app μου και απλά εγκρίνω την πληρωμή. Έτσι δεν δίνω στοιχεία πληρωμής στον έμπορο, ο οποίος ενημερώνεται άμεσα για την πληρωμή και πιστώνεται στον ΙΒΑΝ που τηρεί η επιχείρηση στην συνεργαζόμενη τράπεζα, ενώ η παραγγελία μου ολοκληρώνεται επιτυχώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το IRIS κουμπάκι βρίσκεται από το myAADE app για την πληρωμή του φόρου έως το ηλεκτρονικό φαρμακείο, το βιβλιοπωλείο κ.λπ. Η υπηρεσία δεν έχει όριο ποσού και δεν απαιτεί εγγραφή για τον πληρωτή. Περιγραφή: Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας.

Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

H χρήση του – Στοιχεία για συναλλαγές συνολικά

Συνολικά τα προϊόντα της υπηρεσίας IRIS Payments powered by DIAS, από την αρχή του έτους έφθασαν τα 34 εκατ. συναλλαγές, με περίπου 3,68 δισ.ευρώ σε αξία, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2023.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 τόσο ο αριθμός των συναλλαγών όσο και η αξία των συναλλαγών είναι x17 (17 φορές περισσότερες), παρουσιάζοντας σύνθετο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης CAGR +157% και 159% αντίστοιχα.

Τα προϊόντα IRIS P2B & IRIS P2P προσφέρονται πλέον από 12 τράπεζες και το IRIS eCommerce από 5.

IRIS P2Β (για άμεση πληρωμή σε ελεύθερους επαγγελματίες)

  • Σήμερα οι χρήστες έχουν ξεπεράσει τις 530 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες & ατομικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 365 χιλιάδες ενεργοποίησαν την Υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024, με πάνω από 165.000 να ενεργοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.
  • Ημερήσιος μέσος ρυθμός εγγραφής για τον Αύγουστο έφθασε διάστημα 08/8 έως 02/09 (μετά την 1η αποστολή ενημέρωσης ΑΑΔΕ) έφτασε τους 6.141 (δηλαδή x14 οι εγγραφές επαγγελματιών).
  • Ημερήσιος μέσος ρυθμός εγγραφής για διάστημα 30 ημερών (πριν στείλει το 1o email από την ΑΑΔΕ στις 8/8/2024) ήταν 427.
  • Από την αρχή του έτους έως σήμερα ο αριθμός των συναλλαγών σχεδόν ενδεκαπλασιάστηκε (x 10,6) με περίπου 322 χιλιάδες συναλλαγές.

Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα, η αξία τους δεκαπλασιάστηκε (x 10) και έφτασε τα 23,7 εκατ. ευρώ.

  • Ο αριθμός των συναλλαγών x54 και η αξία τους x 23 από τον Σεπτέμβριο του 2021 (6 χιλ συναλλαγές αξίας 0,55 εκατ.ευρώ)
  • Ειδικότερα στις 02/09 σημειώθηκε ημερήσιο ρεκόρ της υπηρεσίας με 30.038 εγγραφές και 4.381 συναλλαγές, συνολικής αξίας 210.000 ευρώ.

IRIS P2P (για άμεση πληρωμή μεταξύ φίλων)

  • Σχεδόν 3,1 εκατ. χρήστες, εκ των οποίων οι 863 χιλιάδες ενεργοποίησαν την υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024.
  • Ημερήσιος μέσος ρυθμός εγγραφής από την αρχή του έτους είναι περίπου 3.500.
  • O σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) των Νέων χρηστών από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι +55,4%.
  • Ο αριθμός των χρηστών σχεδόν τετραπλασιάστηκε (x4) από τον Σεπτέμβριο του 2021 (820.000 χρήστες).
  • Από την αρχή του έτους έως σήμερα, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών τριπλασιάστηκαν (x 3), φθάνοντας τα 29,3 εκ συναλλαγές αξίας, 1,52 δισ.ευρώ.
  • O σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) του αριθμού των συναλλαγών αλλά και της αξίας τους είναι +200% από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
  • Ο αριθμός των συναλλαγών x27 και η αξία τους x 25 από τον Σεπτέμβριο του 2021 (1,1 εκατ. συναλλαγές αξίας 60 εκατ.ευρώ).

IRIS eCommerce (για πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα)

  • Αρχή του έτους έως σήμερα ο αριθμός των συναλλαγών διπλασιάστηκε με πάνω από 4,3 εκ με CAGR 68% (2021-2024).
  • Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 2,13 δις.ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 80% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο με CAGR 142% (2021-2024).
  • Ο αριθμός των συναλλαγών x5 και η αξία τους x 14 από τον Σεπτέμβριο του 2021 (0,9 εκατ συναλλαγές αξίας 150 εκατ.ευρώ).
  • Ο αριθμός των e-shops που προσφέρουν την δυνατότητα πληρωμής με IRIS payments είναι πάνω από 6 χιλιάδες, με περίπου 2.500 να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία μέσα στο 2024 όταν το 2021 ήταν μόλις 217.

Σημαντικά οφέλη για πολίτες και επαγγελματίες

Οι πολίτες που εγγράφονται στην υπηρεσία, όπως έχει επισημανθεί σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επωφελούνται απολύτως δωρεάν συναλλαγών, (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολης, γρήγορης και ασφαλούς πληρωμής, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Επιπρόσθετα, η εγγραφή στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών προσφέρει στους επαγγελματίες μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Εύκολη είσπραξη των πληρωμών χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του πελάτη και χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό (POS).
  • ‘Αμεση διαθεσιμότητα των εισπράξεων στον επαγγελματικό λογαριασμό 24 ώρες το 24ωρο και άμεση ενημέρωση με SMS ή push notification. Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη.
  • Ασφάλεια στις συναλλαγές: Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο ασφαλές περιβάλλον του mobile banking των τραπεζών και με την χρήση βιομετρικών δεδομένων.
  • Χαμηλό κόστος χρήσης υπηρεσίας: Το κόστος για την χρήση της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλό ή και καθόλου και κυμαίνεται από 0% έως 0,50% επί του ποσού της συναλλαγής. Είναι, δηλαδή, σημαντικά πιο χαμηλό αν η ίδια συναλλαγή πραγματοποιούταν μέσω της χρήσης POS.

Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας εντός του 24ώρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

Πώς ενεργοποιώ IRIS: Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ειδικά για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

  • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
  • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).

Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.

  • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορεί να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές>Φορολογικές Υπηρεσίες>Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Σε δηλώσεις του για το σύστημα πληρωμών IRIS ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει επισημάνει ότι IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας καθώς 3 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που διενεργούν σε καθημερινή βάση και δωρεάν συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Είναι, παράλληλα, ένα ισχυρό εργαλείο δουλειάς και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μπορούν να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS με πολύ μικρότερες προμήθειες σε σχέση με εκείνες των POS. Η πρωτοβουλία μας αυτή, η μείωση κατά 50% των προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS, αλλά και οι παρεμβάσεις μας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, ευνοούν πρωτίστως την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών και επαγγελματιών.

Τράπεζες: Προχώρησαν σε μειώσεις προμηθειών

Παράλληλα με την ταυτόχρονη εκρηκτική άνοδο του IRIS σε μια προσπάθεια των συναλλασσομένων να αναζητήσουν τρόπους συναλλαγών με χαμηλότερες προμήθειες οι τράπεζες από τις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησαν να ανακοινώνουν αποκλιμάκωση των προμηθειών τους γενικότερα.

Ειδικότερα:

Alpha Bank: Σε μείωση ή ακόμα και μηδενισμό προμηθειών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της έχει ανακοίνωσει η Alpha Bank. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πελάτες προβλέπεται ότι επωφελούνται από τις μειωμένες προμήθειες υπηρεσιών και προϊόντων, που αφορούν σε:

  • Εξερχόμενα εμβάσματα ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile: Μείωση προμήθειας σε 1 ευρώ για ποσά ύψους έως 1.000 ευρώ.
  • Επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν
  • Έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard: Δωρεάν
  • Επανέκδοση προπληρωμένης κάρτας Mastercard λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν

Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης της χρήσης της υπηρεσίας άμεσων πληρωμών IRIS μετά την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, η Alpha Bank είναι η μόνη συστημική τράπεζα που συνεχίζει να παρέχει δωρεάν τη συγκεκριμένη υπηρεσία (P2B) για όλο το 2024.

Η Alpha Bank προσφέρει περαιτέρω δυνατότητες πραγματοποίησης καθημερινών συναλλαγών χωρίς χρεώσεις για τους υφιστάμενους και νέους πελάτες Συνδρομητικής Τραπεζικής, μέσω των συνδρομητικών πακέτων συναλλαγών myAlpha Benefit.

Εθνική Τράπεζα: Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι από 20 Σεπτεμβρίου 2024, εφαρμόζονται οι παρακάτω προσαρμογές στις προμήθειες για τους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας:

  • Μείωση προμήθειας πληρωμής λογαριασμών, μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας, κατά 50%.
  • Μηδενισμός προμήθειας εκφόρτισης προπληρωμένων καρτών από 2 ευρώ.
  • Μείωση προμήθειας άμεσης αποστολής εμβάσματος (instant payment) μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ από 2,5 ευρλω σε 1,5 ευρώ.
  • Μείωση προμήθειας χορήγησης καρνέ επιταγών από 2 ευρώ σε 1 ευρώ.
  • Μηδενισμός προμηθειών μετατροπής συναλλάγματος για συναλλαγές κατόχων προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διατήρησε σε εύλογα επίπεδα τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω IRIS και POS, εφαρμόζοντας και ανώτατο όριο χρέωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, και έδωσε προτεραιότητα στη σύνδεση καταστήματος και digital υπηρεσιών.

Τράπεζα Πειραιώς: H Πειραιώς προχώρησε σε νέα μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση, με στόχο να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να διευκολύνει περαιτέρω την αποδοχή άμεσων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Τράπεζα για την περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας στις τραπεζικές υπηρεσίες της, έχει μηδενίσει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης Τράπεζας από ιδιώτη μέσω Phone Banking. Η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανέρχεται σε 6 ευρώ.

Eurobank: Mειωμένες χρεώσεις και ολοκληρωμένα πακέτα συναλλαγών έχει ανακοινώσει η Eurobank.

Ειδικότερα έχει ανακοινώσει τα ακόλουθα πακέτα:

  • Eurobank My Blue Advantage: Το πακέτο για τις βασικές ανάγκες
  • Eurobank My Silver Advantage: Επιπλέον συναλλαγές για τις καθημερινές υποχρεώσεις
  • Eurobank My Gold Advantage: Ακόμη περισσότερες συναλλαγές για τις καθημερινές ανάγκες
  • Eurobank My Platinum Advantage: Μεγαλύτερο όφελος με απεριόριστες συναλλαγές παρέχονται διευρυμένες επιλογές με ακόμη περισσότερες συναλλαγές σε όλα τα πακέτα, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών με, συνολικά, χαμηλότερη επιβάρυνση στην καθημερινότητα του πελάτη (από ότι εάν εκτελούσε κάθε συναλλαγή ξεχωριστά με την αντίστοιχη χρέωση).

Όπως επισημαίνουν στελέχη της τράπεζας, τα εμπλουτισμένα πακέτα συναλλαγών, υπηρεσιών και προνομίων είναι σχεδιασμένα με στόχο να ανταποκρίνονται στη συναλλακτική καθημερινότητα κάθε πελάτη, ενώ η διαβάθμιση των πακέτων εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία για να καλύπτει όλες τις κατηγορίες ιδιωτών πελατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σήμερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεό της Βa1.

Σε κάθε περίπτωση, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν έδωσε στη χώρα επενδυτική βαθμίδα.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αλλαγή των προοπτικών σε θετικές αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα βιώσιμης ενίσχυσης της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ανάληψης χρέους από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, με την πιθανότητα η οικονομική ανάπτυξη και οι δημοσιονομικές επιδόσεις να υπερβούν τις προσδοκίες, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων Ba1 της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τις σημαντικές βελτιώσεις των τελευταίων ετών όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση, οι οποίες εξισορροπούνται με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε τομείς όπως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και το πολύ υψηλό βάρος του δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα, ο Moody’s σημειώνει ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλούς δείκτες χρηματοπιστωτικής ευρωστίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης είναι πλέον κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με τον δείκτη CET-1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανέρχεται σε 15,5% έναντι 16% για τον μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν και τον χαμηλότερο δείκτη κόστους-εσόδων στην ΕΕ.

Ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές είναι καλές ότι θα πλησιάσει τον μέσο όρο του 1,9% της ΕΕ κατά τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, σημειώνει ο οίκος.

Η πιθανή περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ωφεληθεί, προσθέτει, από την ανακοινωθείσα αύξηση του προγράμματος “Ηρακλής” κατά 1 δισεκ. ευρώ (από τα αρχικά 2 δισεκ. ευρώ).

Σημάδια βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα και, συνεπώς, μειωμένων κινδύνων ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το Δημόσιο είναι επίσης ορατά από την πώληση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο του 2024 και τα σχέδια για την εκποίηση του μεγαλύτερου μέρους της συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα πριν από το τέλος του έτους, αναφέρει ο Moody’s.

Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής υγείας των τραπεζών, εάν διατηρηθεί, θα τις βάλει σε καλύτερη θέση για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών σοκ χωρίς να αυξήσει τους κινδύνους ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το κράτος.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει τη βάση εσόδων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από ό,τι αναμένουμε σήμερα”, σύμφωνα με τον Moody’s.

Οι μεταρρυθμίσεις για τα έσοδα, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης φόρων και στη μείωση της φοροδιαφυγής στους τομείς του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και στη μείωση του κενού στον ΦΠΑ.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε ισχυρή αύξηση των εσόδων, ιδίως για τους φόρους εισοδήματος και τον ΦΠΑ, γεγονός που ενισχύει την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Για τη γενική κυβέρνηση, το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση ανήλθε σε 5,2 δισεκ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ), από 3,7 δισεκ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) για την ίδια περίοδο το 2023, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες.

“Προβλέπουμε δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για τη γενική κυβέρνηση την περίοδο 2024-2026, που συνιστούν μια περαιτέρω βελτίωση από το έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2023. Επιπλέον, αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2024 και 2026, ξεπερνώντας τους στόχους που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας”, αναφέρει ο οίκος.

Αναμένουμε επί του παρόντος ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 και σε λιγότερο από 140% του ΑΕΠ το 2027, προσθέτει.

Δεδομένου του ιστορικού της κυβέρνησης στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων και της πιθανότητας περαιτέρω κερδών από τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά των εσόδων, βλέπουμε ανοδικούς “κινδύνους” για τις δημοσιονομικές επιδόσεις (δηλαδή να υπάρξει εκ νέου υπεραπόδοση), σημειώνει ο Moody’s.

Τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα – ενδεχομένως σε συνδυασμό με την ισχυρότερη πραγματική και ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ – θα στηρίξουν με τη σειρά τους την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, αν και από πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι αξιολογήσεις Ba1 της Ελλάδας υποστηρίζονται από ένα σταθερό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σθεναρά για δημοσιονομική σύνεση.

Η μέτρια οικονομική ισχύς αντανακλά τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με αυτά άλλων χωρών με αντίστοιχες αξιολογήσεις και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, καθώς τα σημαντικά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 36 δισεκ. ευρώ (περίπου 16,3% του ΑΕΠ το 2023), από τα οποία σχεδόν τα μισά έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχεδόν 6 δισεκ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις και έργα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά εξισορροπούνται από το μέτριο οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας και από ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες διαφοροποίησης και ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα υψηλότερης τεχνολογίας και των εξαγωγών, αλλά η πρόοδος θα πάρει χρόνο και αναμένουμε συγκριτικά μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ανάκαμψη των επενδύσεων θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των εισαγωγών για κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών θα βελτιωθεί μόνο σταδιακά, σημειώνεται.

Μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη προκύπτουν από τα δυσμενή δημογραφικά μεγέθη, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνο εν μέρει από τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων του RRF στην αύξηση της παραγωγικότητας.

“Παρά τις προσδοκίες μας για περαιτέρω σημαντική μείωση της δανειακής επιβάρυνσης της Ελλάδας, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από 120% μέχρι και τη δεκαετία του 2030, ένα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα κράτη παγκοσμίως. Ωστόσο, η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη μέση διάρκεια έως τη λήξη περίπου 20 ετών και τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν ισχυρά τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους. Το μεγάλο ταμειακό απόθεμα ύψους περίπου 35 δισεκ. ευρώ (15% του ΑΕΠ) αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα”.

Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις από τη Moody’s, λέει ο Χατζηδάκης

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s για την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια, είναι οι εξής: η ταχύτερη ανάπτυξη, οι καλύτερες σε σχέση με τον προγραμματισμό δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος.
Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης ύστερα από την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Moody’s σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή προσήλωση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές) που έχουν ενισχύσει τα έσοδα . Επισημαίνει ακόμη ότι τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα – ενδεχομένως σε συνδυασμό με ισχυρότερη πραγματική και ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ – θα υποστηρίξουν με τη σειρά τους την ταχύτερη μείωση του χρέους.
Ενώ σε σχέση με τις τράπεζες ο οίκος υπογραμμίζει ότι η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ ως προς τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αξιολόγηση της Moody’s αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όσους επιμένουν σε μηδενιστική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική την οποία η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζεται στο εξωτερικό αλλά κυρίως επειδή οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά τα θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη, τα εισοδήματα, τη μείωση της ανεργίας και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, με αφορμή την ανακοίνωση του οίκου Moody’s για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε:

“Η ανακοίνωση του οίκου Moody’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή επιβεβαίωση της συστηματικής δουλειάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, με αποτέλεσμα την κατάκτηση από τη χώρα της 2ης θέσης σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. για το 2ο τρίμηνο του 2024, ρυθμούς ανάπτυξης κατά πολύ ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και της συμπερίληψης της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ένωσης ως προς την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει την πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται ως ”μάνα εξ ουρανού”. Χρειάζεται μεταρρυθμιστικό σχέδιο, προσήλωση στους στόχους και καθημερινή σκληρή δουλειά για την υλοποίησή τους. Διότι, μόνον έτσι μειώνεται το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μόνον έτσι μειώνεται το κόστος δανεισμού και οι ελληνικοί τίτλοι γίνονται πιο ορατοί από ξένους θεσμικούς επενδυτές, μόνον έτσι αυξάνονται οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, πρωτίστως όμως, μόνον έτσι δημιουργούνται νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας.

Πιστοί στη στρατηγική επιλογή μας για σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, συνεχίζουμε να προσθέτουμε βαθμίδες αξιοπιστίας στη χώρα, συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όσα έχουμε δεσμευθεί”.

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

SOS από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προειδοποιεί για τηλεφωνικές απάτες

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, έχει περιέλθει σε γνώση της ότι πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται ως στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καλούν τηλεφωνικώς πολίτες, από τηλεφωνικούς αριθμούς με πρόθεμα εξωτερικού, δηλώνοντας ότι βρήκαν τα στοιχεία τους από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερώνοντας τους για δήθεν παραβίαση των λογαριασμών τους και απώλεια των χρημάτων τους.

Επισημαίνει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι στελέχη της ούτε την εκπροσωπούν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει πληροφορίες για τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κοινοποιούν σε άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες (στοιχεία ταυτότητας, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών κλπ.) και σε καμία περίπτωση να μην αποστέλλουν χρήματα.

Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ Influencer – Δεν έκοψε αποδείξεις αξίας 350.000 ευρώ

Εντείνονται οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς έχει δημιουργηθεί ειδικός αλγόριθμος από τους ελεγκτές για να εντοπίζονται οι φοροφυγάδες.

Όπως αναφέρει φοροτεχνικός στο Action24, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ πολύ σημαντική είναι και η πληροφορία από τις εταιρείες courier. Έτσι αντιλαμβάνονται από πού φεύγουν διάφορα πακέτα και πού καταλήγουν.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι influencer δεν έκοβε αποδείξεις αξίας 350.000 ευρώ ωστόσο εντοπίστηκε από τον μηχανισμό και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

https://exchange.glomex.com/video/v-d447ljk2cly9?integrationId=eexbs1blfv531yw

Κατηγορίες
Οικονομία

Δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό πάνω από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις

Δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό πάνω από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις  μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ποσοστό 93%), σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του φορέα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 180 ερωτηθέντων, κατά το διάστημα 25 Ιουνίου-17 Ιουλίου και παρουσιάστηκε σήμερα, στην 88η ΔΕΘ.

Η έλλειψη των αναγκαίων δεξιοτήτων και ικανοτήτων αναφέρεται ως ο «υπ’ αριθμόν ένα» λόγος για την αδυναμία εύρεσης προσωπικού, συγκεντρώνοντας ποσοστό 70% των (πολλαπλών) απαντήσεων και ακολουθούν η απουσία ενδιαφέροντος από τους ίδιους τους υποψηφίους (59%), η έλλειψη της απαιτούμενης προϋπηρεσίας (28%) και η απουσία των ζητούμενων τυπικών προσόντων και τίτλων σπουδών (16%).

Δεξιότητες σε πρώτη ζήτηση

Κληθέντες να επιλέξουν από μια λίστα 16 γνώσεων και δεξιοτήτων, τις  πέντε βασικές, που απαιτούνται στην επιχείρησή τους, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναφέρουν ως βασικότερες τις ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, που σχετίζονται άμεσα με τον τομέα ή το αντικείμενο εργασίας (ποσοστό 67%, έναντι 72% στην αντίστοιχη έρευνα του 2021).

Ακολουθούν η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (62% και στις δύο έρευνες, του 2024 και του 2021), η κριτική σκέψη και η δυνατότητα για επίλυση προβλημάτων (50% έναντι 43% το 2021), η ευελιξία/ προσαρμοστικότητα (49% έναντι 35%) και η οργανωτικότητα/τεχνικές διαχείρισης χρόνου (41%, έναντι 28%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι συγκεκριμένα τυπικά προσόντα, όπως η γνώση της αγγλικής γλώσσας, οι ψηφιακές δεξιότητες ή η καλή χρήση των ελληνικών βρίσκονται πολύ πιο χαμηλά στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών (με ποσοστά 35%, 19% και 19% αντίστοιχα).

Κι όλα αυτά ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (52%) αναζητούν προσωπικό (τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 69% για τη βιομηχανία, 54% για τις υπηρεσίες και 46% για το εμπόριο).

Γιατί αναζητούν προσωπικό (πολλαπλή επιλογή απαντήσεων); Κυρίως για να αυξήσουν την παραγωγή και τις πωλήσεις (47%), αλλά και λόγω αποχώρησης ή συνταξιοδότησης υφιστάμενων εργαζομένων (37%), συνεπεία εκκίνησης νέας δραστηριότητας ή επέκτασης (29%) και λόγω ανάγκης για περισσότερη εξειδίκευση (22%).

Μέσω ποιων καναλιών αναζητούν αυτούς τους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις; 

Η …παραδοσιακή μέθοδος των αγγελιών μέσω διαδικτύου ή του Τύπου αποτελεί την πρώτη επιλογή των ερωτηθέντων μεταξύ των πολλαπλών πιθανών απαντήσεων (ποσοστό 60%, έναντι 56% στην έρευνα του 2021), ενώ έπονται οι συστάσεις εργαζομένων και συγγενών/γνωστών (58% από 54%) ή ιδιοκτητών/μετόχων (35% από 36%), η πρακτική άσκηση από εκπαιδευτικούς φορείς (με σημαντικά αυξημένο ποσοστό -34%- σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, οπότε ηταν 22%) και οι εταιρείες αναζήτησης προσωπικού (17% από 20% το 2021).

Σε σύγκριση με αλλους κλάδους, η βιομηχανία εμπιστεύεται περισσότερο τις εταιρείες εύρεσης προσωπικού (23%), ενώ το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό είναι στις υπηρεσίες (13%).

Βάσει της ίδιας έρευνας, το 70% των επιχειρήσεων είναι πολύ (13%) ή αρκετά (57%) ικανοποιημένες με τις τεχνικές γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του προσωπικού που απασχολούν, ενώ οι περισσότερες έχουν έστω άτυπο σύστημα επιβράβευσης των εργαζομένων τους, βάσει απόδοσης.

Συγκεκριμένα, το 61% απαντά πως έχει άτυπο σύστημα επιβράβευσης (59% στην προηγούμενη έρευνα), έναντι 7% (12% το 2021), που δηλώνει πως έχει θεσμοθετημένο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με περισσότερους από έξι εργαζομένους), τα θεσμοθετημένα συστήματα επιβράβευσης είναι πιο συχνά (11%), σε σχέση με τις μικρότερες, που απασχολούν από ένα έως πέντε άτομα (4%).

Θεωρούν αναγκαία τα προγράμματα κατάρτισης, αλλά περισσότερες από τις μισές δεν έχουν εφαρμόσει κάποιο την τελευταία τριετία

Σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 67% έναντι 70% το 2021) θεωρούν πως είναι αναγκαίο κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης ή μη κατάρτισης για τους εργαζόμενούς τους στις ζητούμενες δεξιότητες.

Ωστόσο πάνω από πέντε στις δέκα (53% το 2024 από 59% το 2021) δεν έχουν εφαρμόσει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα την τελευταία τριετία, ιδίως οι μικρότερες: στις επιχειρήσεις άνω των έξι εργαζομένων, ποσοστό 54% δηλώνουν πως έχουν εφαρμόσει τέτοιο πρόγραμμα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στις μικρότερες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29%.

Μεταξύ όσων εφήρμοσαν τέτοιο πρόγραμμα στην επιχείρησή τους, οι περισσότεροι το έκαναν με χρηματοδότηση της ίδιας της εταιρείας (53%) και ακολούθησαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (50%), τα ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (13%) και η δαπάνη των ίδιων των εργαζόμενων (13%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 10% του 2021). Ως προς τη χρησιμότητα που είχε το πρόγραμμα, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως ήταν αρκετά (51%) ή και πολύ (14%) χρήσιμο.

Η έλλειψη διαθέσιμου χρόνου για κατάρτιση δηλώνεται με ποσοστό 26% ως το κυριότερο εμπόδιο που αποθαρρύνει μια επιχείρηση από την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων, ενώ ακολουθούν η έλλειψη κατάλληλων προγραμμάτων (24%), χρηματοδότησης (17%), ενημέρωσης για τις διαθέσιμες δυνατότητες (επίσης 17%), αλλά και η απροθυμία των ίδιων των εργαζομένων να συμμετάσχουν (11%).

Εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις τηλεργασία και αν ναι, σε τι βαθμό;

Εξι στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 57%) δεν εφαρμάζουν ποτέ τηλεργασία, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 66% για το εμπόριο, 50% για τη βιομηχανία και 49% για τις υπηρεσίες. Το 19% των επιχειρήσεων όλων των κλάδων την προτιμά σε περιόδους έκτακτων γεγονότων και κρίσεων (π.χ., πανδημία, ιώσεις, έκτακτη ανάγκη απουσίας εργαζόμενου), το 16% την εφαρμόζει περιστασιακά και το 4% μόνιμα σε μερικές και συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, ενώ μόλις το 3% την επιλέγει καθολικά και συστηματικά (με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 5% στις υπηρεσίες και να είναι μηδενικό σε εμπόριο και βιομηχανία).

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (55%) θεωρεί την τηλεργασία λιγότερο αποδοτική από ό,τι η φυσική, δια ζώσης εργασία, το 34% τη χαρακτηρίζει ως εξίσου αποδοτική και μόλις το 5% ως περισσότερο αποδοτική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημασία που οι ερωτηθέντες δείχνουν στον σεβασμό: πάνω από οκτώ στους δέκα (84%) θεωρούν πολύ σημαντικό τον σεβασμό στην επιχείρηση, το 88% δηλώνει το ίδιο για τον σεβασμό στον πελάτη και το 71% επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικές οι ικανότητες στην αντιμετώπιση των πελατών._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατηγορίες
Επιλεγμένα Οικονομία

Μεγάλη επένδυση από την Data4, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα

Η Data4, κορυφαίος πάροχος data centers στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Platform Global 2024, την πρώτη μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, στην Ανατολική Αττική.

Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος επέκτασης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030, που στοχεύει να καταστήσει την Data4 τον κορυφαίο πάροχο data centers στην Ευρώπη.

Η Data4 έχει πανευρωπαϊκή παρουσία και δραστηριοποιείται σε διάφορες αγορές, όπως στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, και πλέον εισέρχεται στην ελληνική αγορά, η οποία αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, μια χώρα που προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα από άποψη θέσης, συνδεσιμότητας και οικονομικής δυναμικής. Αυτή η επένδυση δεν θα υποστηρίξει μόνο τις φιλοδοξίες μας για ανάπτυξη, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας. Τα data centers υποστηρίζουν την ανάπτυξη υπηρεσιών cloud και AI, καθώς αποτελούν το θησαυροφυλάκιο της διαχείρισης δεδομένων για εταιρείες και δημόσια διοίκηση και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία αποδοτικών και βιώσιμων ψηφιακών υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες”, δήλωσε ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4.

Στρατηγική τοποθεσία και απασχόληση
Το νέο campus θα βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW.

Ένα data center campus λειτουργεί ως καταλύτης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αυξάνοντας την τοπική απασχόληση και ενισχύοντας την οικονομία. Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διοικητικά στελέχη, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. O Όμιλος εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus της στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.

Η Ελλάδα ως στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας
Η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ένταξη της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω με την άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data center αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των data centers στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της ισχύος (11 GW) θα πρέπει να αφιερωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4* και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτήν τη θεμελιώδη τάση.

Καινοτομία, βιωσιμότητα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (AI)
Με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, η ικανότητα των data centers να επεξεργάζονται δισεκατομμύρια δεδομένων σε πραγματικό χρόνο καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αξιοποιεί τη υπολογιστική ισχύ των data centers για να αναλύει, ερμηνεύει και να προβλέπει τάσεις, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση των πόρων και βελτιώνοντας τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες. Σε μια εποχή, κατά την οποία οι αποφάσεις που βασίζονται στα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας, η υποδομή των data centers που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη.

Για να εξασφαλιστεί μια τέτοια βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία “Εξαιρετική” για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση νερού, βιώσιμα υλικά, όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα, και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με την τήρηση αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα έχει data centers πιστοποιημένα με BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Επιπλέον, η Data4 έχει εισάγει καινοτομίες σε όλα τα campus της στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την παράταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω της προγνωστικής συντήρησης. Η τεχνητή νοημοσύνη(AI) χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα επέκτασης των data centers της εταιρείας, καθιστώντας τα καλύτερα εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Συνεργάτες για το ελληνικό έργο
Η ελληνική δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος, μαζί με τις μηχανολογικές εταιρείες Cap Ingelec και Blue Sun, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην καθοδήγηση των νομικών και τεχνικών πτυχών της κατασκευής του νέου campus κέντρων δεδομένων. Η Knight Frank συνέβαλε στην εξασφάλιση της συναλλαγής, καθώς και η Hill International, που βοήθησε την Data4 με συμβουλές και με τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Η Data4 είναι ένας μεγάλος ευρωπαϊκός πάροχος και επενδυτής στην αγορά των data centers. Ο Όμιλος χρηματοδοτεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί τα δικά του centers.

Η Data4 Group έχει πρωτοπορήσει σε ένα εξαιρετικά συνδεδεμένο, ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο κέντρου δεδομένων, με στόχο να υποστηρίξει την ψηφιακή ανάπτυξη των πελατών της μακροπρόθεσμα, παρέχοντάς τους κλιμακούμενες και ασφαλείς λύσεις φιλοξενίας για τους διακομιστές IT τους, από μια μεμονωμένη ρακέτα (rack) μέχρι ένα αποκλειστικό κτίριο.

O Όμιλος έχει δεσμευτεί σε μια προοδευτική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του προγράμματος Data4 Good, το οποίο βασίζεται σε 4 κύριους πυλώνες: περιβάλλον, άνθρωποι, κοινότητα και διακυβέρνηση.

Η Data4 Group διαχειρίζεται μερικά από τα πιο ισχυρά data centers στην Ευρώπη, με αποθέματα γης και ηλεκτρισμού που είναι μοναδικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα data centers της Data4 στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και πλέον στην Ελλάδα φιλοξενούν διεθνείς παρόχους cloud και μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς και καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες και πολυεθνικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες
Οικονομία

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο β’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν (σε ονομαστικούς όρους) κατά μέσο όρο 9,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Για το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 11,9% το 2022.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 10,7% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,3% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,8%, έναντι ρυθμού αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,5% το 2023, έναντι ρυθμού αύξησης 11,6% το 2022.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το σύνολο του 2023, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2022 ήταν 13,8%, 16,5%, 14,9% και 11,6% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το β΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,0% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2023, ενώ για το 2023 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 14,2% (αναθεωρημένα στοιχεία).

Exit mobile version