Κάθε δυνατή προσπάθεια πρόκειται να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των αγροτών, όπως επεσήμανε στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής». Ξεκαθάρισε, όμως, για μια ακόμη φορά, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ανοιχτούς δρόμους.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν».
«Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί» πρόσθεσε.
Προϋπόθεση διαλόγου οι ανοιχτοί δρόμοι
Όπως έκανε ξεκάθαρο, όμως «δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα».
Εξηγώντας, τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%».
Συμμαχία εννέα χωρών του Νότου
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διαχείριση της αύξησης του κόστους παραγωγής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025.
Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ».
«Να επισημάνω πάντως το εξής: Η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα» συμπλήρωσε.
«Και γι’αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» όπως σημείωσε.
«Το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους» εξήγησε.