Μιλένα Αποστολάκη: «Η μεθόδευση να εμποδίσετε με κάθε πρακτικό και νομικό μέσο τον έλεγχο των αυθαιρεσιών στην παρακρατική δράση της ΕΥΠ συνεχίζεται»

Μιλένα Αποστολάκη: «Η μεθόδευση να εμποδίσετε με κάθε πρακτικό και νομικό μέσο τον έλεγχο των αυθαιρεσιών στην παρακρατική δράση της ΕΥΠ συνεχίζεται»

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2021/784 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 29ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» τοποθετήθηκε, ως ειδική αγορήτρια, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη μεγάλη υστέρηση της κυβέρνησης στον τομέα των πολιτικών εκείνων που σύμφωνα με το ψευδές, όπως αποδεικνύεται, αφήγημα της, από το 2019 μάλιστα, θα αντιμετώπιζε το μέγα θέμα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, που σε πολλές εκδοχές του αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας δικαίου, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας και τις επενδυτικές της προοπτικές. Το Υπ. Δικαιοσύνης από το 2019 σε έναν άνευ προηγουμένου νομοθετικό ακτιβισμό εισηγήθηκε και η Βουλή ψήφισε 30 νόμους, πολλοί από τους οποίους ήταν νόμοι που αφορούσαν αποκλειστικώς την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, με μηδενικό αποτύπωμα, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει. Η Ελλάδα έχει με διαφορά την πιο βραδεία απονομή δικαιοσύνης μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.»

Εν συνεχεία επεσήμανε ότι : «Η στόχευση των διατάξεων αφορά στη δημόσια ασφάλεια σε ολόκληρη την Ένωση, στόχευση εξαιρετικά σημαντική, σε μια περίοδο που οι ασυμμετρίες πυκνώνουν, οι επιθέσεις εναντίον δημοκρατικών κεκτημένων πολλαπλασιάζονται, τα ατομικά δικαιώματα τίθενται εν αμφιβολία, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού δοκιμάζονται και η ανεκτικότητα είναι ζητούμενο με πολλαπλές εκδοχές και διαστάσεις. Οφείλουμε στο όνομα των δημοκρατικών αξιών και του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου να διαμορφώνουμε πλαίσια για την δοκιμαζόμενη δημόσια ασφάλεια με σεβασμό και προσήλωση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, καθώς αυτές οι δύο παράμετροι δεν είναι ασύμβατες και οι ιεραρχήσεις μας οφείλουν ισομερώς να τις συμπεριλαμβάνουν.»

Επί του νομοσχεδίου η κα Μιλένα Αποστολάκη εξέφρασε τις ακόλουθες επιφυλάξεις.

1. «Η διατύπωση στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου θα δημιουργήσει ερμηνευτικά ζητήματα σχετικά με την τυποποίηση της συμμετοχής των παραβάσεων του άρθρου 12, δηλαδή την παράβαση της υποχρέωσης αφαίρεσης ή απενεργοποίησης της πρόσβασης σε τρομοκρατικό περιεχόμενο και την παράβαση της υποχρέωσης άμεσης ενημέρωσης για τρομοκρατικό περιεχόμενο που συνεπάγεται επικείμενη απειλή για τη ζωή.

Και αυτό διότι ορίζει ότι οι παραβάσεις του άρθρου 12 συντελούνται όχι μόνο με πράξη αλλά και διά παραλείψεως. Η πρότασή μας είναι να αντικατασταθεί στη παράγραφο 1 του άρθρου 13 η φράση “εφόσον με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη συντέλεσαν στην τέλεσή τους” με τη φράση “εφόσον με πρόθεση παρείχαν οποιαδήποτε συνδρομή στην τέλεσή τους”.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι ερμηνευτικές δυσχέρειες στους εφαρμοστές του Ποινικού Δικαίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν σε περιπτώσεις π.χ. συμμετοχής όχι μόνο με πράξη, αλλά και με “οποιαδήποτε παράλειψη” στις ανωτέρω πράξεις».

2. «Στο άρθρο 17 παρ. 5 εισάγετε σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις για την ευδοκίμηση της αίτησης αναστολής :

Ο αιτών να επικαλείται και να αποδεικνύει ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Πιθανολογείται αιτιολογημένα η ευδοκίμηση του ένδικου βοηθήματος και κρίνεται αιτιολογημένα κατά τη στάθμιση του συνόλου των περιστάσεων ότι η χορήγηση της αναστολής δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια.

Και το κάνετε ενώ υπάρχουν οι γενικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στα άρθρα 200 επ. και το ΠΔ 18/89, οι οποίες είναι επαρκείς. Με τον τρόπο αυτό δεν περιορίζεται αλλά επί της ουσίας αναιρείται και εμποδίζεται η κρίση του φυσικού δικαστή».

3. «Όμως με το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά την εφαρμογή ενός Ευρωπαϊκού Κανονισμού στην Ελλάδα, εισάγετε κύριε Υπουργέ προς ψήφιση και μια διάταξη που αφορά την ΕΥΠ. Με το άρθρο 26 προβλέπεται η αναπλήρωση του δεύτερου Εισαγγελέα (Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου ή Εισαγγελέα Εφετών) που προσυπογράφει τις εντολές άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που υπογράφουν ως πρώτοι Εισαγγελείς οι Εισαγγελείς της ΕΥΠ ή της ΔΑΕΕΒ – ΕΛΑΣ. Πράγματι, δεν προβλέπεται στο νόμο η διαδικασία ορισμού αναπληρωτή. Το κενό όμως καλύπτεται μέχρι σήμερα από τη διάταξη του Οργανισμού Δικαστηρίων, όπου προβλέπει μέθοδο αναπλήρωσης εκ του επόμενου αρχαιότερου Εισαγγελέα. Οι διατάξεις περί αναπλήρωσης εφαρμόζονται καθημερινά σε δίκες μείζονος σημασίας και ως γνωστόν η Εισαγγελική Αρχή είναι μία και αδιαίρετη.

Για ποιο λόγο κύριε Υπουργέ θέλετε να νομοθετήσετε ειδικώς την αναπλήρωση του δεύτερου εισαγγελέα; Μα για να ελέγχετε απολύτως το παιχνίδι, να μην υπάρχει χαραμάδα τυχαίου (όπως η αρχαιότητα) ως προς το ποιος τελικώς αποφασίζει για τις άρσεις απορρήτου. Οι υφιστάμενες διατάξεις παράγουν τυχαιότητα και αβεβαιότητα ως προς τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναπληρώσουν και εσείς θέλετε να αποκλείσετε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Η μεθόδευση προκειμένου να εμποδίσετε με κάθε πρακτικό και νομικό μέσο τον έλεγχο των αυθαιρεσιών στην παρακρατική δράση της ΕΥΠ υπό την πολιτική καθοδήγηση αξιωματούχων της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού συνεχίζεται. Υλοποιήθηκε με τον νόμο 5002/2022 τον οποίο σπεύδετε να συμπληρώσετε, καθώς εντοπίσατε κενό που επιτρέπει την εμπλοκή εισαγγελικού λειτουργού εκτός σκοτεινών μεθοδεύσεων. Είναι ο νόμος ο οποίος αποτελεί, μέρος του διδύμου σκανδάλου με αυτό των υποκλοπών, του σκανδάλου της συγκάλυψης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχετε κάνει τα πάντα προκειμένου να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Υπογράψατε πρόσφατα, μέσα στη νύχτα, το ΦΕΚ για την αλλαγή των προσώπων της ολομέλειας της ΑΔΑΕ και συνεχίζετε στεγανοποιώντας διαδικασίες ώστε να μην παρεισφρήσουν λειτουργοί τους οποίους δεν ελέγχετε».

Κλείνοντας η Μιλένα Αποστολάκη κατέδειξε ότι : «Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις σας οι οποίες ενδιαφέρουν τους πολίτες σε πείσμα όσων Υπουργοί σας προκλητικά εκστομίζουν, όπως τους ενδιαφέρει και η τραγωδία των Τεμπών, θα μας βρίσκετε συνεχώς και μέχρι το τέλος μπροστά σας. Στη Βουλή, ενώπιον της δικαιοσύνης, ελληνικής και ευρωπαϊκής, για να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε έναν αγώνα που με βεβαιότητα σας λέμε ότι στο τέλος θα χάσετε».