Λιγοστεύει το ντόπιο βόειο κρέας, ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού

Λιγοστεύει το ντόπιο βόειο κρέας, ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού

Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.

Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα

Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς… «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.

Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα

Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr