Δραματική έκκληση για βοήθεια απευθύνουν μέσω του ΣΚΑΪ οι εγκλωβισμένοι αλλά και οι τραυματίες συμπατριώτες μας στο Σουδάν. Με τις προμηθειες να εξαντλούνται, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, δεν τολμούν να βγουν έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό ή τα άλλα οικήματα στα οποία έχουν βρει καταφύγιο.
«Πυρά ακούμε συνέχεια, κανονιές συνέχεια, βλέπουμε καπνό από το στρατηγείο που δεν είναι τόσο μακριά από εμάς. Μερικές προμήθειες για 2-3 μέρες ακόμα είμαστε στην τέταρτη μέρα τώρα έχουμε», αναφέρει Έλληνας εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο.
Για τέταρτο 24ωρο οι Έλληνες κάτοικοι του Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς πολλά τρόφιμα, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.
Ανάμεσα στους 15 Έλληνες εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη είναι και 2 αδερφές. Στις φωτογραφίες που έστειλαν στον ΣΚΑΙ φαίνονται οι 2 τους το βράδυ την Ανάστασης όταν έφτασαν στην εκκλησία. Λίγα λεπτά μετά ξεκίνησαν οι μάχες και δεν βγήκαν ποτέ ξανα έξω.
Στο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο ΣΚΑΙ βλέπουμε για πρώτη φορά το εσωτερικό της Μητρόπολης. Τα 2 κόριτσια η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα τραβύν το βίντεο για να το στείλουν σε φίλους και φοβισμένες περιγράφουν την κατάσταση. Η εμφύλια σύγκρουση είχε μόλις ξεκινήσει και οι πρώτες σφαίρες χτυπούσαν τις πόρτες τις εκκλησίας.
«Δεν θα πούμε Χριστός Ανέστη απόψε. Λόγω των πραγμάτων που συμβαίνουν έξω. Δεν ξέρω αν μπορείτε να ακούσετε τους δυνατούς ήχους. Είναι πολύ τρομακτικό δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας. Προσευχόμαστε εδώ και ακούμε τους πυροβολισμούς έξω από την εκκλησία», λένε η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα στις 15 Απριλίου.
Εκτός από τους 15 Έλληνες που βρίσκονται στην εκκλησία υπάρχουν ακόμη δεκάδες εγκλωβισμένοι σε σπίτια. Οι σφοδρές μάχες βρήκαν τον κ.Παγουλάτο στο ξενοδοχείο του. Εκεί παραμένει για 4η μέρα μαζί με την κουνιάδα του, 5 πελάτες και 4 άτομα από το προσωπικό.
«Εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλεως. Είμαστε τώρα τέσσερις μέρες αποκλεισμένοι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη δεν είναι να βγαίνει κανένας έξω και δυστυχώς έχουν κλείσει και το ρεύμα και με το να μην υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει και νερό», αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Παγουλάτος που είναι εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο.
Και όσο η ώρα παιρνάει η κατάσταση δυσκολεύει και ο φόβος μεγαλώνει.
Η αγωνία μεγαλώνει και για τους 2 έλληνες τραυματίες που περιμένουν μέρες για να χειρουργηθούν. Η τελευταία φορά που ο ΣΚΑΙ είχε επικοινωνία μαζί τους ήταν χθες αργά το βράδυ.
«Περιμένουμε ακόμα τις λάμες, είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν εδώ αλλα πονάω πολύ και πρέπει το χειρουργειο να γίνει άμεσα. Οι γιατροί δεν μπορούν, λόγω της κατάστασης, να φτάσουν έγκαιρα στο νοσοκομέιο. Πρέπει να γίνει μια κινητοποιήση για όλους τους ελληνες που είμαστε εδώ», δηλώνει ο Έλληνας τραυματίας.
Την ίδια ώρα, Ελληνες που έχουν τους συγγενείς τους στο Σουδάν είναι φοβισμένοι καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.
«Προσπαθούσα να επικοινωνήσω. Δεν μπορούσα. Έχω πάρει πολλές φορές. Ούτε χτυπάει, η γραμμή είναι νεκρή. Οι άνθρωποι εκεί τώρα δεν ξέρουμε και σε τι κατάσταση είναι, αν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους», δηλώνει ο κ. Γιώργος Ευαγγελινέλης.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κι άλλοι συγγενείς Ελλήνων που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους και δεν τα καταφέρνουν;
Γιώργος Ευαγγελινέλης: «Aφου δεν μπορώ εγώ. Δεν μπορούν ούτε αυτοί να επικοινωνήσουν. Στους δρόμους είναι τα πτώματα και δεν τα μαζεύουν εκεί. Φανταστείτε τώρα από εκεί και πέρα τι γίνεται».
«Εβδομήντα τέσσερις συμπολίτες μας είναι αυτοι που μέχρι τώρα που μιλάμε θέλουν να αφήσουν το Σουδάν αν φτιαχτεί ασφαλής δίοδος και έχουμε στην ουσία μία συντεταγμένη αποχώρηση», δήλωσε στον ΣΚΑΙ και τους Αταίριαστους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.
Από τις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε 24ωρη εκεχειρία. Οι Έλληνες εγκλωβισμένοι θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τις επόμενες συντονισμένες κινησεις τους.
Επικοινωνία Δένδια με Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο και Σούκρι για το Σουδάν: Πιθανή συνεργασία Ελλάδας- Καΐρου για απεγκλωβισμό πολιτών
Ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συτήθηκε να υπάρχει επικοινωνία με τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή αλλά και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούν έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμός για την ασφάλειά τους αλλά και την παροχή μέγιστης δυνατής βοήθειας.
Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
«Συζητήσαμε για την κατάσταση στο Σουδάν. Επισήμανα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν» αναφέρει ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπό το φως των ανωτέρω, συζητήθηκαν επίσης, η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, S.Shoukry, συζητήσαμε για την κατάσταση στο Σουδάν. Επισήμανα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας & της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. (1/2) pic.twitter.com/PSOTcht6ES
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 18, 2023