Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν όσοι θελήσουν να απολαύσουν το παραδοσιακό έδεσμα καθώς φτάνει να κοστίζει ακόμη και τα 23 ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για αισχροκέρδεια την ώρα που ήδη ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι επιβαρυμένος. Δεν αποκλείεται η μέση τιμή του μπακαλιάρου να… ανέβει κι άλλο όσο η ζήτησή του αυξάνεται.
Όπως τόνισε στο enikonomia.gr o πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργος Λεχουρίτης, «η τιμή του μπακαλιάρου αυξάνεται για να… ανεβάσει την πίεση και η τιμή της σκορδαλιάς για να την… κατεβάσει».
Ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε ότι «η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας κυμαίνεται μεταξύ 19,80 και 22,80 ευρώ. Αλλά υπάρχουν και άλλες ποικιλίες μπακαλιάρου που κοστίζουν 13 ευρώ. Πρόκειται όμως για “απομίμηση” μπακαλιάρου σε πολλές περιπτώσεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η τιμή του έχει καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 30% φέτος σε σχέση με πέρυσι και “αυτό δεν συμβαίνει λόγω του μεταφορικού κόστους αλλά λόγω αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας”.
Σημειώνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που λόγω της ακρίβειας και της υψηλής τιμής του μπακαλιάρου, στρέφονται στην αγορά άλλων ψαριών και θαλασσινών που μπορεί να κοστίζουν φθηνότερα. Πολλοί ιχθυοπώλες περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά συνολικά, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τον μπακαλιάρο όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την 25η Μαρτίου.
Ανατιμήσεις στα θαλασσινά και στη… σκορδαλιά
Πόσο κοστίζουν όμως, τα νηστίσιμα θαλασσινά και η… συνοδευτική του μπακαλιάρου σκορδαλιά; Η ακρίβεια “σαρώνει” πολλά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, η μέση τιμή στο σκόρδο διαμορφώνεται φέτος στα 70 λεπτά από 50 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ η μέση τιμή στο ελαιόλαδο ανέρχεται στα 8,50 ευρώ το λίτρο από 5,50 ευρώ το λίτρο.
Όσον αφορά στα θαλασσινά, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
- Καλαμαράκια: Η τιμή τους φέτος κυμαίνεται μεταξύ 11 και 13 ευρώ από 8 με 9 ευρώ που ήταν πέρυσι.
- Γαρίδα γάμπαρη ιχθυοτροφείου: Η τιμή φέτος ανέρχεται στα 14 με 15 ευρώ από 11 ευρώ που κόστιζε πέρυσι.
- Γαρίδα κόκκινη (ελληνική): Η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 7 με 8 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν πέρυσι.
- Σουπιά : Η τιμή της φέτος ανέρχεται στα 12 με 13 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι κυμαινόταν μεταξύ 8,50 και 9 ευρώ το κιλό
- Χταπόδι φρέσκο: Φέτος κοστίζει 18- 19 ευρώ από 14 και 15 ευρώ που ήταν η τιμή πέρυσι.
- Μύδια φρέσκα με κέλυφος: Η τιμή τους φέτος ανέρχεται στα 6 ευρώ από 4 ευρώ που ήταν πέρυσι.