Κατηγορίες
Ελλάδα

Κακοκαιρία Ντάνιελ – Θεσσαλία: Στους 14 οι νεκροί, εντοπίστηκαν σοροί στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Ακόμη δύο σοροί εντοπίστηκαν στο χωριό Μεταμόρφωση της Καρδίτσας με τους νεκρούς από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία να ανέρχονται στους 14.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα (10/09) εντοπίστηκε ένας 58χρονος που αγνοείτο από χθες ανάμεσα στους οικισμούς Άγιο Δημήτριο και Πέτρινο.

Πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους τρεις.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου και από τις 7 του μήνα αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου.

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών ζώων

«Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η αποφυγή εστιών μόλυνσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

«Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου, από την πρώτη ημέρα της εξέλιξης της θεομηνίας, με έγγραφο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την περισυλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Χθες Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, με την συμμετοχή της Υπουργού αναπληρωτή Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Γ.Γ Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και αποτελεσματική οργάνωση της σχετικής επιχείρησης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης. Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων. Η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων. Η συλλογή και η μεταφορά τους γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων, που εφαρμόζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ήδη από χθες, τα νεκρά ζώα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας, με προοπτική να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόλις οι συνθήκες προσβασιμότητας το επιτρέψουν. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την πρώτη στιγμή και μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της περισυλλογής των νεκρών ζώων, έχουν την απόλυτη στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Κακοκαιρία Ντάνιελ – ΑΔΜΗΕ: Πτώση δυο πυλώνων στην περιοχή της Θεσσαλίας εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους

Πτώση δύο πυλώνων μεταφοράς ρεύματος προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή της Θεσσαλίας, εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Όπως ενημέρωσε ο ΑΔΗΜΕ, η πτώση των πυλώνων δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πρόκειται για έναν πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Λάρισας – Λάρυμνας, στην περιοχή της Λάρισας και στη Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Δομοκού-Φαρσάλων.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που επιτράπηκε η πρόσβαση από τις αρχές, τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ έχουν σπεύσει στην περιοχή και εργάζονται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των γραμμών.

Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζοντας τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή.

Η επισκόπηση των Γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν Γραμμές Μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα.

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου.

Exit mobile version