Κατηγορίες
Ελλάδα

Εορτολόγιο 12 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν

  • Ανδρομάχη, Μάχη, Μαχούλα, Ανδρόμαχος, Μάχος
  • Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη *
  • Βαλάντης, Βαλάντιος

Άγιος Ανδρόμαχος

Ένας λιγότερο γνωστός άγιος, είναι ο μάρτυρας Ανδρόμαχος. Το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτόν είναι πως μαζί με τον άγιο Διόδωρο συνελήφθησαν λόγω της χριστιανικής τους πίστης κατά την εποχή των διωγμών και παρέδωσαν με μαρτυρικό τρόπο την ψυχή τους στον Κύριο με τον δια πυράς θάνατο.

Οσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, γεννήθηκε το έτος 949 μ.Χ. στη Γαλάτη της Παφλαγονίας από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Βασίλειο και την Θεοφανώ. Ο θείος του Βασίλειος, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στον αυτοκρατορικό οίκο της Κωνσταντινουπόλεως, προσέλαβε νωρίς τον ανεψιό του κοντά του, όπου, όπως ήταν φυσικό, έτυχε καλής παιδείας.

Όμως ο Όσιος δεν έδινε προσοχή και δεν έδειχνε ενδιαφέρον για μάθηση.

Κατά την εποχή αυτή ο Συμεών γνωρίστηκε με έναν μοναχό της περιωνύμου μονής Στουδίου, ο οποίος ονομαζόταν, επίσης, Συμεών. Ο μοναχός αυτός έγινε από την αρχή ο πνευματικός του πατέρας. Όταν κατά το έτος 963 μ.Χ. πέθανε ο θείος του, ο Συμεών προσήλθε στη μονή του Στουδίου, όπου ζητούσε «τόν εκ νεότητος αυτού χρηματίσαντα πατέρα πνευματικόν καί διδάσκαλον».

Ο ίδιος ο Όσιος Συμεών παρομοιάζει τον θείο του με τον Φαραώ, τη διαμονή του στον αυτοκρατορικό οίκο με την αιχμαλωσία των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο και τον πνευματικό του πατέρα με τον Μωυσή.

Exit mobile version