Αναβαθμισμένα μέτρα για την καταπολέμηση των κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων αποφάσισαν σήμερα (22.10.2024) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες.
Συγκεκριμένα, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, επιβλήθηκε απαγόρευση της μετακίνησης προβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή σε ολόκληρη τη χώρα για 10 ημέρες. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί από ένα κρούσμα στις κτηνοτροφικές μονάδες των δύο περιοχών, ενώ όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα της ΕΕ έχουν ενεργοποιηθεί. Κλιμάκια κτηνιάτρων διενεργούν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Οι κτηνοτρόφοι, οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών στις δύο περιοχές έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα που ελήφθησαν. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κτηνιατρικές υπηρεσίες άλλων κρατών μελών, προκειμένου να αξιολογήσουν τα εργαστηριακά στοιχεία και αποτελέσματα.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου, εκ των οποίων οι 81 στον Έβρο και οι υπόλοιπες σε περιοχές όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μαγνησία και η Κορινθία. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Η ευλογιά είναι ζωονόσος και δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Μαρόκο λόγω των κρουσμάτων, δήλωσε: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρή επιδημιολογική απειλή λόγω της έξαρσης της ευλογιάς των προβάτων. Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που όμως δεν απειλεί τη δημόσια υγεία. Το Υπουργείο προχωρά σε άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας».
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για 10 ημέρες, τονίζοντας την ανάγκη για περιορισμό της νόσου και τη διασφάλιση ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όπως είχε γίνει με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας και τήρησης των οδηγιών από τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.