Κατηγορίες
Διεθνή

Το τελεσίγραφο του Κατάρ στη Χαμάς για την εκεχειρία με το Ισραή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Χαμάς ήθελε να συμφωνήσουν κατευθείαν για 4ήμερη επέκταση της συμφωνίας ενώ το Ισραήλ ήθελε να διαπραγματεύεται ανά 24ωρο για την επέκταση της ίδιας συμφωνίας. Τελικά, η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση, με 2ήμερη επέκταση.

Οι συνομιλίες είναι πολύπλοκες. Οι αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα με πρόσωπα-κλειδιά στη Γάζα, γι’ αυτό και η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου – πάντα με τη… διακριτική παρακολούθηση των ΗΠΑ – είναι καθοριστική για τη συνεννόηση των δύο πλευρών.

Άλλωστε, είναι δύο χώρες που εμπλέκονται έμμεσα και άμεσα στον πόλεμο που μετρά 52 ημέρες στη Μέση Ανατολή. Αφενός γιατί στο Κατάρ μένουν οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς αφετέρου γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια περνάει από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω της Ράφα.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα σήμερα (27.11.2023) ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα είναι 184, μεταξύ των οποίων 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα και 14 άνθρωποι άλλων υπηκοοτήτων.

 

Exit mobile version