Ισραήλ – Χαμάς: Τι θα συμβεί μετά την τετραήμερη εκεχειρία;

Ισραήλ – Χαμάς: Τι θα συμβεί μετά την τετραήμερη εκεχειρία;

«Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί την πέμπτη ημέρα», δηλώνει ο Αλον Πίνκας, Ισραηλινός πολιτικός σχολιαστής και πρώην ανώτερος διπλωμάτης. «Θα ξαναρχίσει το Ισραήλ τον πόλεμο;»

Μια παράταση που επιτρέπει περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων θα δώσει περαιτέρω ανακούφιση στους Ισραηλινούς, που βλέπουν την απελευθέρωση ως τη μεγαλύτερη άμεση προτεραιότητα του Ισραήλ. 

«Η Χαμάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό», είπε η Σίρα Εφρον, ερευνήτρια στο Ισραηλινό Πολιτικό Φόρουμ, μια ομάδα πολιτικής έρευνας με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Θα παίξουν με το Ισραήλ και θα πουν: «Α, βρήκαμε άλλα πέντε παιδιά. Αν μας δώσετε άλλη μία ημέρα, υπάρχουν μερικά στον βορρά που μπορούμε να βρούμε».

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα την πέμπτη, την έκτη και την έβδομη ημέρα να δούμε μια παράταση της εκεχειρίας».

Αλλά μια μεγαλύτερη παύση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πρωταρχικό στόχο της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα: την καταστροφή και την εξάρθρωση της Χαμάς, της ένοπλης ομάδας με έδρα τη Γάζα που ηγήθηκε της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ, και οδήγησε στην απαγωγή περίπου 240 ατόμων.

Εάν η κατάπαυση του πυρός διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ημέρες, η Χαμάς -που έλεγχε όλη τη Γάζα μέχρι την εισβολή του Ισραήλ τον περασμένο μήνα- θα έχει περισσότερο χρόνο να ανασυνταχθεί, κάτι που θα της επιτρέψει να αναπτύξει πιο σκληρή άμυνα, όταν και αν το Ισραήλ ξαναρχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία του.

Μια εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για ξένες δυνάμεις -ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες- να πιέσουν το Ισραήλ να περιορίσει τους στρατιωτικούς στόχους του. Η ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει σκοτώσει περισσότερους από 12.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους εκεί, οδηγώντας σε αυξανόμενο συναγερμό μεταξύ των συμμάχων του Ισραήλ σχετικά με την επιχείρησή του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας την Παρασκευή από το Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, είπε πως «οι πιθανότητες πράγματι υπάρχουν» και ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για μια μεγαλύτερης διάρκειας.

Αλλά, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ ωθήσουν το Ισραήλ να τερματίσει ή να μετριάσει τη στρατιωτική εκστρατεία του, οι ηγέτες του Ισραήλ μπορεί να αγνοήσουν την κριτική και να προχωρήσουν στην εισβολή.

Ο τερματισμός του πολέμου τώρα θα επέτρεπε στη Χαμάς να συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας. Επίσης, θα προωθούσε τις κατηγορίες -συμπεριλαμβανομένης μιας κρατικής έρευνας για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου-, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου, Χερζί Χαλεβί και για άλλους επικεφαλής ασφαλείας.

Προχωρώντας σε εισβολή, ακόμα κι αν καθυστερήσει η περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων και ενταθεί η διεθνής κριτική στο Ισραήλ, οι Ισραηλινοί ηγέτες θα μπορούσαν να μεταθέσουν χρονικά τις πιέσεις για απόδοση ευθυνών και ενδεχομένως να διασώσουν μέρος της εγχώριας υστεροφημίας τους, ιδιαίτερα αν καταφέρουν να εκδιώξουν τη Χαμάς.

Επιπλέον, θα καθυστερούσε μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να διευθύνει τα μέρη της Γάζας που έχει ήδη καταλάβει το Ισραήλ – ένα δίλημμα που κανείς Ισραηλινός ηγέτης δεν έχει αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά δημοσίως.

«Για τους Ισραηλινούς ηγέτες, ο πόλεμος έχει να κάνει με την εξάλειψη και την καταστροφή της Χαμάς», είπε ο κ. Πίνκας. «Οπότε, οτιδήποτε λιγότερο από αυτό δεν είναι νίκη. Εάν η Χαμάς διατηρήσει την πολιτική εξουσία, μπορεί να ισχυριστεί πως κέρδισε».

Αφού περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός για τις απελευθερώσεις ομήρων, το ισραηλινό κοινό μπορεί να υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία την επανέναρξη της εισβολής, ακόμη κι αν αυτό εμποδίσει την άμεση απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Καθώς απελευθερώνονται περισσότεροι όμηροι, οι Ισραηλινοί θα ακούν ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες για το πώς τους φέρθηκαν κατά την απαγωγή και την αιχμαλωσία τους – αναφορές που θα μπορούσαν κάλλιστα να εντείνουν τις εκκλήσεις για καταστροφή της Χαμάς, είπε ο δρ Εφρον.

Πηγή: ΝΥΤ