Κατηγορίες
Διεθνή

Απάτη υψηλών προδιαγραφών με πίνακες ζωγραφικής

Ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τις Αρχές της Βουλγαρίας προχώρησαν στην κατάσχεση του εν λόγω πίνακα στις 18/2/2023, μετά από επιχείρηση που έγινε στον τέταρτο όροφο διαμερίσματος στη Σόφια.

Αν και από την πραγματογνωμοσύνη που ζητήθηκε οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί εάν πρόκειται για πίνακα που είχε κλαπεί ή ήταν πλαστός, προέκυψε τελικά η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το συγκλονιστικό είναι ότι πατέρας και γιος ήταν πίσω από τις απάτες με τους πλαστούς πίνακες. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ασχολούνταν με πλαστούς πίνακες, στοχεύοντας να τους πουλήσουν σε ιδιώτες συλλέκτες και εμπόρους έργων τέχνης. Η κατάσχεση του εν λόγω πίνακα δεν φαίνεται να τους πτόησε, καθώς συνέχιζαν τη δράση τους.

Είχαν αναγάγει, μάλιστα, την όλη κομπίνα που είχαν στήσει σε οικογενειακή υπόθεση, καθώς τα ηνία φέρεται να κινούσε ο γιος, ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν εκείνος που συγκρότησε την εγκληματική οργάνωση, ενώ ο πατέρας του δημιουργούσε τους πλαστούς πίνακες γνωστών ζωγράφων.

Ο πατέρας φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που, πέραν της δεξιότητας να ζωγραφίζει, είχε ειδικές γνώσεις για την ιστορική και καλλιτεχνική φύση των δημιουργών, της εικαστικής σχολής ή καλλιτεχνικής περιόδου που ανήκαν.

Ο ίδιος φέρεται να εφάρμοζε διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και χρησιμοποιούσε κατάλληλα υλικά ώστε να επιτυγχάνει τη δημιουργία των πινάκων δήθεν αδημοσίευτων ή μη καταγεγραμμένων.

Εκτός από την πλαστογραφημένη υπογραφή του ζωγράφου, στο πίσω μέρος του καμβά αποτύπωνε δήθεν χειρόγραφες σημειώσεις αφιέρωσης σε σημαντικά πρόσωπα της εποχής.

 

Exit mobile version