Σουδάν: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες – Οι προσπάθειες εκεχειρίας καταρρέουν [ΒΙΝΤΕΟ]

Σουδάν: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες - Οι προσπάθειες εκεχειρίας καταρρέουν [ΒΙΝΤΕΟ] Σουδάν: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες - Οι προσπάθειες εκεχειρίας καταρρέουν [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι εχθροπραξίες στο Σουδάν συνεχίζονται, καθώς οι προσπάθειες εκεχειρίας καταρρέουν παρά την αρχική αισιοδοξία. Την ίδια στιγμή η Ελληνική πλευρά κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για την απομάκρυνση των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα εφόσον οι συνθήκες το επιστρέψουν θα εφαρμοστεί το σχέδιο «Κόσμος». Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει: 

  • Συγκέντρωση σε προκαθορισμένο σημείο (Αεροδρόμιο ή Λιμάνι)
  • Πιθανή συνεργασία με άλλες χώρες
  • Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Στρατιωτικά Μέσα: Μεταγωγικό Αεροσκάφος, Ελικόπτερο ή Φρεγάτα, Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων

Οι δύο Έλληνες τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλές σημείο καθώς έφυγαν από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν έξω από την πόλη Χαρτούμ στο Σουδάν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι δύο τραυματίες βρίσκονται σε σπίτι συγγενικού προσώπου ενός εκ των δύο.

Την ίδια στιγμή σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι: Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν την Τετάρτη να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.

«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».

«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι», την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε επίσης:  Σοκαριστικές εικόνες βίας στο κέντρο της Αθήνας - Οδηγός ταξί ξυλοκοπά επιβάτες την ώρα της αποβίβασης

Άγνωστη η επόμενη μέρα καθώς οι πολίτες είναι κρυμμένοι στα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν.

 

 

Ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο