Όσα ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ
Δεκτή έγινε η αίτηση πρότυπης δίκης δημοσίου υπαλλήλου, με την οποία ζητείται η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την αίτηση της ΑΔΕΔΥ για πρότυπη δίκη, σχετικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, η Τριμελής Επιτροπή του ΣτΕ, με την πράξη ΠΝ 2/16.1.2025, αποδέχθηκε την αίτηση που κατέθεσε το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων.
Η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο δημόσιος υπάλληλος που προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των δώρων για τη διετία 2023-2024, με την υπόθεση να οδηγείται σε πρότυπη δίκη. Για τα έτη πριν από το 2023 έχει επέλθει παραγραφή.
Η ανακοίνωση: «Δεκτή έγινε από το ΣτΕ η αίτηση της ΑΔΕΔΥ πρότυπης δίκης για το 13ο – 14ο μισθό
Όπως μας ενημέρωσε η Νομική Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, η Τριμελής Επιτροπή του άρθρου 1 ν.3900/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ΠΝ 2/16.1.2025 πράξη της έκανε δεκτή την αίτηση πρότυπης δίκης που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκδικαστεί σε πρότυπη δίκη αγωγή δημοσίου υπαλλήλου, με την οποία ζητείται η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας».
Το ιστορικό
Ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκαν πλήρως το 2012, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Ν. 4093/2012), κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Η κατάργηση αυτών των επιδομάτων αποτέλεσε σημείο τριβής για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μέσω της ΑΔΕΔΥ επανέρχονται με αίτημα την αναδρομική καταβολή για τη διετία 2023-2024.
Η πρότυπη δίκη ζητείται προκειμένου να κριθεί οριστικά το ζήτημα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς η επαναφορά των δώρων έχει γίνει πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ, με υποστήριξη και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και τα κόμματα του προοδευτικού χώρου.
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η μη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αντιβαίνει:
- Στην αρχή της ισότητας στην κατανομή δημόσιων βαρών.
- Στην υποχρέωση του κράτους για κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία.
- Στην Οδηγία 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς.
- Στο άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η αίτηση επισημαίνει επίσης ότι η συνέχιση της κατάργησης υπονομεύει την αξιοπρέπεια των δημοσίων υπαλλήλων και θέτει ζητήματα συνταγματικής αναλογικότητας.
Προηγούμενες αποφάσεις
Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε στο παρελθόν κρίνει τη συνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων, επικαλούμενη εθνικούς και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, η ίδια απόφαση είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος εάν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επέτρεπαν.
Με τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, το αίτημα επανέρχεται, καθώς, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, δεν υφίστανται πλέον έκτακτοι λόγοι που να δικαιολογούν τη συνέχιση αυτών των μέτρων.