Μια εικοσαετία θα χρειαστεί η Ελλάδα για να φτάσει το ΑΕΠ της στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτιμά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στη ολλανδική εφημερίδα NRC, απαντώντας στο ερώτημα για το πόσα χρόνια απαιτούνται ώστε η χώρα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά ρεαλιστικός:
«Είμαστε πιο φιλόδοξοι από αυτό. Θέλουμε σε λιγότερο από 20 χρόνια να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι θα το πετύχουμε».
Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη οικονομική ανάκαμψη δεν είναι εύκολος. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε πως παρά την πρόοδο, τα εισοδήματα αυξάνονται αργά, ενώ η χώρα εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης ως προς την αγοραστική δύναμη, δίπλα σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Λετονία.
Τα λάθη της κρίσης και η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία πριν την κρίση δεν ήταν πραγματική, αλλά μια «φούσκα», με υψηλούς μισθούς που δεν ανταποκρίνονταν στην παραγωγικότητα. Παρά τις μεταρρυθμίσεις, παραμένουν προκλήσεις όπως:
✔️ Η βελτίωση των δημόσιων υποδομών
✔️ Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης
✔️ Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
✔️ Η προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις σύγχρονες ανάγκες
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό λάθος της περιόδου της οικονομικής κρίσης, όπου πρώτα εφαρμόστηκαν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθιστώντας τη μία από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών καθυστέρησαν.
«Μειώσαμε τους μισθούς, αλλά δεν κάναμε το ίδιο με τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Αν είχαμε παρέμβει ταυτόχρονα και στους δύο τομείς, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ήταν μικρότερη και η ύφεση λιγότερο βαθιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.