Αυτοκτονία Κορυζή: Ο πρωθυπουργός που δεν λύγισε – Στις 18 Απριλίου 1941, λίγες μέρες πριν η Αθήνα πέσει στα χέρια των γερμανικών στρατευμάτων, ο Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός μόλις 43 ημερών, βάζει μόνος του τέλος στη ζωή του. Μια απόφαση που ερμηνεύθηκε ως ύστατη πράξη ευθύνης και τιμής, σε μια από τις πιο σκοτεινές ώρες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Ο Κορυζής δεν ήταν πολιτικός με μακρά θητεία. Προερχόταν από τον τραπεζικό κόσμο, έχοντας υπηρετήσει ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και διατηρώντας στενούς δεσμούς με τον Ιωάννη Μεταξά. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μεταξά τον Ιανουάριο του 1941, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ του εμπιστεύεται την πρωθυπουργία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της γερμανικής απειλής.
Όμως η προέλαση των δυνάμεων του Άξονα και η έλλειψη στρατιωτικής υποστήριξης από τους συμμάχους καθιστούσαν το μέλλον δυσοίωνο. Η Αθήνα ήταν ανοχύρωτη και η πτώση της φαινόταν θέμα χρόνου. Το πρωί της 18ης Απριλίου, ο Κορυζής συμμετέχει σε κρίσιμη σύσκεψη με τον βασιλιά και στρατιωτικά στελέχη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, του ασκούνται έντονες πιέσεις να εξετάσει το ενδεχόμενο συνθηκολόγησης, με στόχο να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Το ίδιο απόγευμα, ο πρωθυπουργός αυτοκτονεί στο σπίτι του στην Κηφισιά, με δύο σφαίρες στο στήθος. Το γεγονός αρχικά αποδίδεται επισήμως σε «καρδιακή προσβολή», ώστε να μη κλονιστεί το ηθικό των πολιτών. Ωστόσο, σύντομα η αλήθεια διαρρέει και προκαλεί κύμα συγκίνησης και συμβολικής αναγνώρισης του θάρρους του.
Ο Κορυζής δεν θέλησε να είναι ο πρωθυπουργός που θα υπέγραφε την παράδοση της πρωτεύουσας. Δέκα ημέρες μετά την αυτοκτονία του, οι ναζί εισέρχονται στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας την Κατοχή που θα κρατήσει τέσσερα σκληρά χρόνια.
Γεννήσεις
1940 – Αλ Πατσίνο, αμερικανός ηθοποιός, από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου, γνωστός για εμβληματικούς ρόλους σε ταινίες όπως «Ο Νονός», «Scarface», «Άρωμα γυναίκας» (Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου).
1946 – Γιάννης Σμαραγδής, έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γνωστός για τις βιογραφικές του ταινίες γύρω από εμβληματικές μορφές, όπως ο Καζαντζάκης, ο Καβάφης και ο Ελ Γκρέκο, με έντονο ποιητικό και ελληνοκεντρικό ύφος.
1947 – Γιόχαν Κρόιφ, ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής, θρύλος του ολλανδικού total football, με σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα και την εθνική Ολλανδίας, επηρεάζοντας βαθιά την εξέλιξη του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
1949 – Ντομινίκ Στρος-Καν, γάλλος οικονομολόγος και πολιτικός, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του οποίου η καριέρα τερματίστηκε από σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα.
1969 – Ρενέ Ζελβέγκερ, αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Judy», ευρύτερα γνωστή από τις ταινίες «Bridget Jones», «Cold Mountain» και «Chicago».
1969 – Κωνσταντίνος Καζάκος, έλληνας ηθοποιός, γιος της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου, με πολυετή παρουσία στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, κυρίως σε δραματικούς ρόλους.
1970 – Αννίτα Πάνια, ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια και δημοσιογράφος, γνωστή για τη σατιρική και συχνά προκλητική της παρουσία στην τηλεόραση, με εκπομπές όπως «Αννίτα Κοίτα» και «Χρυσή Τηλεόραση».
1970 – Τατιάνα Στεφανίδου, ελληνίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, με μακρά πορεία στην τηλεόραση, γνωστή για τις ενημερωτικές και lifestyle εκπομπές της, με χαρακτηριστικό προσωπικό στυλ.
1983 – Νατάσσα Μποφίλιου, ελληνίδα τραγουδίστρια, με ιδιαίτερη φωνή και σκηνική παρουσία, που έχει ξεχωρίσει στον έντεχνο και σύγχρονο ελληνικό ήχο μέσα από συνεργασίες με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.
Θάνατοι
1878 – Άννα Σιούελ, αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή για το μυθιστόρημα «Μαύρος Καλλονός» (Black Beauty), ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, που ευαισθητοποίησε το κοινό για την κακομεταχείριση των ζώων.
1941 – Αλέξανδρος Κορυζής, έλληνας πολιτικός και τραπεζίτης, πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941· διαδέχθηκε τον Ιωάννη Μεταξά και αυτοκτόνησε υπό την πίεση των δραματικών γεγονότων, λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας.
1994 – Γεώργιος Γεννηματάς, έλληνας πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, με σημαντική συνεισφορά στον χώρο της υγείας, θεμελιωτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), και μία από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης.
2007 – Άλαν Μπολ, άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής, μέλος της εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, γνωστός για την ταχύτητα και το πάθος του στον αγωνιστικό χώρο.
2014 – Τίτο Βιλανόβα, ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής, που διαδέχθηκε τον Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα και οδήγησε την ομάδα σε αήττητη πορεία στη La Liga, προτού φύγει πρόωρα από τη ζωή έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.
Γιορτάζουν
Ήφαιστος