Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας μετά από μήνες διαδηλώσεων  για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καταγράφονται στη Σερβία, με την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς να αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στις έντονες κοινωνικές αναταραχές που έχουν προκληθεί από φοιτητικές κινητοποιήσεις. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Βούτσεβιτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του, κάνοντας λόγο για «πράξη υπευθυνότητας» με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή περαιτέρω διχασμού στη χώρα.

Η παραίτηση ακολούθησε τον 24ωρο αποκλεισμό ενός κεντρικού οδικού κόμβου στο Βελιγράδι από φοιτητές, αγρότες και πολίτες, που διαμαρτύρονται για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης, ειδικά μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση για ριζικές αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι τα αιτήματα των φοιτητών έχουν ικανοποιηθεί, αφήνοντας το ζήτημα της συνέχισης των κινητοποιήσεων στις γενικές συνελεύσεις τους.

Η παραίτηση του Βούτσεβιτς, που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ανοίγει τον δρόμο είτε για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εντός 30 ημερών είτε για πρόωρες εκλογές. Μέχρι τότε, ο ίδιος θα συνεχίσει να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά του.

Πως φτάσαμε στην παραίτηση

Η κοινωνική ένταση στη Σερβία είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, όταν η κατάρρευση ενός τσιμεντένιου στεγάστρου στον ανακαινισμένο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων. Το δυστύχημα αποκάλυψε προβλήματα διαφθοράς, ανεύθυνες κατασκευαστικές πρακτικές και έλλειψη εποπτείας, προκαλώντας ένα κύμα διαδηλώσεων.

Οι φοιτητές ζητούν να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την τραγωδία, ενώ μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν οι παραιτήσεις του πρωθυπουργού και του δημάρχου του Νόβι Σαντ, Μίλαν Τζούριτς, οι οποίες και δρομολογήθηκαν. Ο Βούτσεβιτς, μάλιστα, είχε διατελέσει δήμαρχος του Νόβι Σαντ κατά την περίοδο της ανακαίνισης του σταθμού.

Η αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Κατασκευών, Υποδομών και Συγκοινωνιών, Γκόραν Βέσιτς, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του, έχει προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της έρευνας για το δυστύχημα.

Η Σερβία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις να αναδεικνύονται ως κινητήρια δύναμη για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News και ενημερωθείτε άμεσα καθημερινά για την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας