«Η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πιο ισχυρή, ήταν όταν η ναυτιλία της ήταν ισχυρότερη. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες. Επειδή το ναυτικό ήταν αδύναμο, τα νησιά μας στο Αιγαίο κατακτήθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.
Συνέχισε, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά. Τα μέρη που δείχνουν ως δικά τους στους χάρτες τους περιλαμβάνουν και τις περιοχές μας». Αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ο Τούρκος αξιωματικός είπε: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 8 κύρια προβλήματα με την Ελλάδα. 7 από αυτά αφορούν εμάς. Αφορούν τη ναυτιλία. Γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους. Αντί όμως να τα λύσει, η Ελλάδα προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις. Υπάρχουν 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Έχουν οπλίσει 19 από αυτά. Έχουμε νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητούνται. Προσπαθούν να τα δείξουν ως δικά τους οργανώνοντας επισκέψεις αξιωματούχων».
«Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά σε 12 μίλια το 2020. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία. »Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια και στο Αιγαίο». Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτικά, στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει το ρόλο της περιφερειακής ηγεσίας», είπε ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.
Θέλοντας να τονίσει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα είχε λιγότερα πλοία από εμάς, τώρα βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο επίπεδο».