Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες

Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες
Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες

Η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές κατέληξε σε τρία βασικά συμπεράσματα μετά από σχεδόν δύο χρόνια διερεύνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ανακοίνωσε τα βασικά στοιχεία του πορίσματος:

  1. Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες: Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών, όπως της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό.
  2. Νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ: Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ κρίθηκαν απολύτως νόμιμες, καθώς τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο για τις διατάξεις περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.
  3. Παραπομπή τεσσάρων ιδιωτών σε δίκη: Τέσσερις υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών θα παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα, όπως παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Το πόρισμα αναφέρει επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης εναντίον τους.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι εξετάστηκαν μάρτυρες από διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων και κρατικών αξιωματούχων, και λήφθηκαν υπόψη τα πορίσματα των ανεξάρτητων αρχών (ΑΠΔΠΧ, ΑΔΑΕ, ΕΑΔ). Επίσης, διενεργήθηκαν έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατασχέθηκαν έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια, και ελήφθησαν ανωμοτί εξηγήσεις. Οι ενδείξεις για την ποινική δίωξη των ιδιωτών βασίζονται στην εμπλοκή τους σε παραβιάσεις απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Η εισαγγελέας σημείωσε ότι η έρευνα ήταν εξαιρετικά ενδελεχής, διαρκώντας περίπου δύο χρόνια, και κατέληξε σε ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 σελίδων.

About The Author

Διαβάστε επίσης:  Εύβοια: Βίντεο ντοκουμέντο από καταδίωξη ληστών που ρήμαζαν σπίτια - Πάνω από 50.000 ευρώ η λεία τους