Το «Κρυφό Σχολειό» της Αρκαδίας

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια και εξωκλήσια. Αλλα με θέα το απέραντο γαλάζιο και άλλα σκαρφαλωμένα στο βουνό. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για τη θέση τους και την ιδιαίτερη τοποθεσία στην οποία χτίστηκαν. Οπως η Μονή Φιλοσόφου στην Αρκαδία ή αλλιώς το «Κρυφό Σχολειό». Ενα τμήμα της απομένει σήμερα στα βράχια να θυμίζει την ιστορία της.

Η παλαιά Μονή είναι γνωστή και ως «κρυφό Σχολειό». Σύμφωνα με την παράδοση εκεί λειτουργούσε στα χρόνια της τουρκοκρατίας σχολείο. Αργότερα, μάλιστα, εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική σχολή που λειτούργησε στη Νέα Μονή. Εκεί φοίτησαν μάλιστα πολλοί δάσκαλοι, ιερείς, μοχανοί, ανώτεροι κληρικοί καθώς και ηγετικές μορφές της Εκκλησίας. Από εκεί αναδείχτηκαν τέσσερις πατριάρχες Ιεροσολύμων, δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες και πολλοί ανώτατοι εκκλησιαστικοί άνδρες όπως έχει γίνει γνωστό.

Πρόκειται για την πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας. Χτίστηκε το 963 μ.Χ. από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», ο οποίος ήταν γραμματέας του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από αυτόν πήρε και το όνομά της ως «Μονή Φιλοσόφου».

Πηγή: exploringgreece.tv


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use