Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης «καίει» τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Τα σενάρια συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέλει να «κάψει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει και του ντιμπέιτ της Τετάρτης. Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, και με σημαντικό ποσοστό, και αυτό εκτιμά και ο ίδιος κ. Μητσοτάκης, και γι’ αυτό παίρνει την πρωτοβουλία να δώσει τέλος στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη με το τρίτο κόμμα, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, καθώς τα «κουκιά» πολύ πιθανόν να βγαίνουν, και ίσως κάποιοι να προσπαθήσουν να «στριμώξουν» τη ΝΔ για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες Πέμπτη με την συνέντευξή του ο πρωθυπουργός «έκαψε» το ενδεχόμενο, προτάσσοντας δυο παραμέτρους, δηλαδή την εμμονή του κ. Ανδρουλάκη, όπως τη χαρακτήρισε με το πρόσωπο του, («αφού δεν θέλει να μιλήσει μαζί μου δεν μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, ρωτήστε τον αυτόν γιατί το κάνει» τονίζει), και αναδεικνύοντας τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν με το ΠΑΣΟΚ και που θα οδηγούσαν σε αστάθεια, όπως το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια και η αξιολόγηση στο δημόσιο. Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης πάει ένα βήμα παραπέρα το αφήγημα για την αυτοδυναμία, και καίει κάθε σενάριο συνεργασίας από την πρώτη κάλπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος οι αναποφάσιστοι και η συσπείρωση

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν πείθονται, καθώς βλέπουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της ΝΔ, η αδιαπραγμάτευτη αυτοδυναμία της δεύτερης κάλπης δεν υπάρχει πια, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα, αφενός γιατί εισπράττει διαφορετικό κλίμα στις περιοδείες όπου πηγαίνει, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει δυνάμει σύμμαχος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Στις επόμενες 15 μέρες έως τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει σε 12 πόλεις, με στόχο να «προσελκύσει» τους αναποφάσιστους, αλλά και την περαιτέρω συσπείρωση του κόμματος.

Πρόγραμμα – «Ευαγγέλιο» 12 σημείων από το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή παρουσίασαν τα 12 σημεία του προεκλογικού τους προγράμματος, τα σημεία προγραμματικής προτεραιότητας, όπως το αποκάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το πρόγραμμα 12 σημείων, χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «Ευαγγέλιο» «για την προγραμματική διαπραγμάτευση και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και διαχώρισε, επί της ουσίας, την προγραμματική πρόταση του από όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, εφόσον το κόμμα του λάβει ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Πηγή: skai.gr


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use