Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος – Στις 11:00 η συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

σακελαροπουλου μητσοτάκης σακελαροπουλου μητσοτάκης

Σήμερα στις 11:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διανύσει τα λίγα μέτρα που χωρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου από το Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντήσει για ακόμη μια φορά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αυτή τη φορά όχι για την καθιερωμένη τους συζήτηση, αλλά για να της ανακοινώσει την πρόθεσή του να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.

Λίγο μετά τη αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρά στην προκήρυξη των εκλογών.

Δεδομένου ότι η τετραετία δεν έχει εξαντληθεί πλήρως, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει τον εθνικό λόγο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, βάση του οποίου θα στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός το Σάββατο 22 Απριλίου να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει από την κυρία Σακελλαροπούλου την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος λόγο εθνικής σημασίας (αρ. 41, παρ. 2 του Συντάγματος), και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Νωρίτερα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπογράψουν διά της περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα υπογραμμίζει πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Αυθημερόν, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Κατά την πρώτη αυτή προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση του πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρώην Στρατόπεδο «Ταξίαρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου» το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Χανίων προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανοικτή ομιλία στην πλατεία Γ. Κατεχάκη στο Παλαιό Λιμάνι Χανίων.

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια θα παραστεί στην εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use