Ράφα εισβολή: Τα ισραηλινά τανκς στο συνοριακό πέρασμα – ΒΙΝΤΕΟ

Η εξέλιξη ήρθε μετά την κατάρρευση των τελευταίων συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός και αφού η Χαμάς είχε δηλώσει ότι αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών Αιγύπτου και Κατάρ με το Ισραήλ να επιμένει ότι η συμφωνία δεν πληρούσε τις βασικές απαιτήσεις του.

Οι υψηλές διπλωματικές κινήσεις και η στρατιωτική αναδίπλωση των προηγούμενων ημερών είχαν εγείρει ελπίδες, αν και μετά βίας, για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία.

Η ισραηλινή εισβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας φάνηκε περιορισμένης κλίμακας σε αντίθεση με την πλήρη επίθεση στη Ράφα που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην εξαπολύσει επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, ενώ ενέτεινε τις πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το πέρασμα της Ράφα είναι η κύρια οδός για την είσοδο βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα και η έξοδος για όσους μπορούν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Τόσο η Ράφα όσο και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το άλλο κύριο σημείο εισόδου βοήθειας, έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο ημέρες. Αν και λειτουργούν ακόμη μικρότερα σημεία εισόδου, ο αποκλεισμός τους  αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες διατήρησης της ροής τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών που κρατούν ζωντανό τον πληθυσμό της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το πέρασμα αφού έλαβε πληροφορίες ότι «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς» ενώ υποστήριξε ότι η περιοχή γύρω από το πέρασμα είχε χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επίθεση με όλμους που σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες στο πέρασμα Kerem Shalom την Κυριακή.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use