«Μπαλάκι» ευθυνών για τα Τέμπη: Τι θα υποστηρίξουν οι σταθμάρχες στην απολογία τους- Νέα στοιχεία -Βίντεο

Εβδομάδα απολογιών ξεκινάει από τη Δευτέρα, για τους δύο σταθμάρχες και τον επιθεωρητή, σχετικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύγκρουση τρένων τέμπη Σύγκρουση τρένων τέμπη

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα πρόκειται να περάσει το κατώφλι του ειδικού εφέτη – ανακριτή για την απολογία του ο συμβασιούχος σταθμάρχης, ο οποίος αναμένεται μεταξύ άλλων να υποστηρίξει ότι ο ρόλος του ήταν επικουρικός. Παράλληλα, την Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί ο παλαιότερος σταθμάρχης,που έφυγε νωρίτερα από τη βάρδια.

Ο ειδικός εφέτης-ανακριτής, καλείται να εξετάσει μια μεγάλη δικογραφία, που συμπληρώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία, με τον δικαστικό λειτουργό να έχει ήδη καλέσει σε απολογία τους δύο σταθμάρχες και τον προϊστάμενό τους και να ετοιμάζεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει στο «στόχαστρο» και νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στις έρευνες εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο ο άπειρος σταθμάρχης βρέθηκε μόνος του κατά τη διάρκεια της μοιραίας βάρδιας της 28ης Φεβρουαρίου.

Σε αυτή τη βάση, η δικαστική έρευνα θα επικεντρωθεί και στα ανώτερα στελέχη του ΟΣΕ που ευθύνονται για την τοποθέτηση του σταθμάρχη στη θέση αυτά, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Όπως αναφέρει το real.gr εναντίον των δύο σταθμαρχών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή.

Στο μεταξύ, ο επιθεωρητής της βάρδιας αναμένεται να καταθέσει με υπόμνημα την απολογία του την προσεχή Πέμπτη. Σημειώνεται ότι ο επιθεωρητής είχε λάβει αναρρωτική άδεια μετά την τραγωδία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, χωρίς να υποβληθεί σε καμία διαγνωστική εξέταση και χωρίς να προσέλθει στο ΤΕΠ του ΓΝ Βόλου. Για το εν λόγω περιστατικό είχαν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Τι θα ισχυριστούν οι σταθμάρχες

Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία, νέα στοιχεία έχουν προστεθεί τα οποία προέκυψαν από καταθέσεις συνδικαλιστών της Hellenic Train και του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβασιούχος σταθμάρχης, θα ισχυριστεί ότι η βάρδιά του έληγε στις 22:00 και ο ίδιος έφυγε στις 22:15.

Παράλληλα, ο παλαιότερος σταθμάρχης του οποίου η βάρδια έληγε στις 23:00 αλλά φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα, αναμένεται να ισχυριστεί ότι η βάρδια του έληγε μεν στις 23:00 αλλά ακόμη κι αν βρισκόταν εκεί, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποφευχθεί η τραγωδία καθώς η αμαξοστοιχία 62 έφτασε στον σταθμό της Λάρισας στις 23:00.

Όσο για τον επιθεωρητή, ο οποίος επίσης θα περάσει την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθεί, θα ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στη βάρδια και μέχρι και τις 23:00 να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα 80 σελίδων.

«Eίμαι έτοιμος να κάνω βάρδια μόνος μου»

Την ίδια ώρα, μόνος του φέρεται να ανέλαβε βάρδιες ο προφυλακισμένος σταθμάρχης Λάρισας, ένα από τα μοιραία πρόσωπα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το Star, ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας φέρεται να έπαιρνε πρωτοβουλίες, για να αναλαμβάνει τις βάρδιες μόνος του, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η μαθητεία του ρωτήθηκε από τον επιθεωρητή τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του αν μπορεί να αναλάβει τη βάρδια μόνος του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε «είμαι έτοιμος να κάνω βάρδια μόνος μου, βάλτε με στο πρόγραμμα». Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης συμμετείχαν 14 σταθμάρχες, από τους οποίους οι 13 δήλωσαν ότι χρειάζονται και άλλη εκπαίδευση προκειμένου να είναι έτοιμοι για να αναλάβουν βάρδια μόνοι τους, σε αντίθεση με τον 59χρονο.

«Θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει κι ακόμα δεν έχουν ομολογήσει»

Στο μεταξύ, αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τελέστηκε, σήμερα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου, στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε τρισάγιο από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, έδωσαν το «παρών» και εναπόθεσαν, στη συνέχεια, στεφάνια και λουλούδια στις ράγες για όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα.

«Θα έπρεπε ήδη να έχουν ομολογήσει. Αυτοί ξέρουν. Θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει και ακόμα δεν έχουν ομολογήσει. Είναι δυνατόν;», ανέφερε ο πατέρας μίας εκ των άτυχων επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας, που συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο έξω από το χωριό Ευαγγελισμός.

«Ένας μήνας μετά. Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν με τόσες ψυχές επάνω στην πλάτη τους… ευχαριστούμε πάρα πολύ», είπε στη συνέχεια ο άτυχος πατέρας.

Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα πήραν οι δύο σταθμάρχες που κατηγορούνται για την τραγωδία στα Τέμπη, μετά την παρουσία τους την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, ενώπιον του ανακριτή. Πρόκειται για τους σταθμάρχες που είχαν βάρδια πριν από τον 59χρονο, ο οποίος δούλευε στο σταθμαρχείο του Σ.Σ. Λάρισας το μοιραίο βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απολογηθεί και ο επιθεωρητής.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use