Βελτίωση των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών

Κλειστές οι τράπεζες για 6 ημέρες Κλειστές οι τράπεζες για 6 ημέρες
Κλειστές οι τράπεζες για 6 ημέρες

Βελτίωση των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών καταγράφει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ όπου σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναταράξεις, ενισχύοντας με τη σειρά τους την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό ακόμη επίπεδο σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ και την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης δοκιμάζει την ανθεκτικότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ενδέχεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα και όσον αφορά τις προοπτικές, επισημαίνεται πως το διεθνές περιβάλλον αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Η όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων με την επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και με τον αυξανόμενο εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπροσθέτως, τυχόν απότομη επιδείνωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις με δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς η προσπάθεια των τραπεζών για πιστωτική επέκταση θα καταστεί δυσχερέστερη.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use