Γλυπτά Παρθενώνα – Προκλητικό άρθρο φιλοξενεί το Policy Exchange

Άκρως προκλητικό άρθρο φιλοξενεί το Policy Exchange στο οποίο αναφέρεται ότι Βρετανία «δεν θα απολογηθεί» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα πρέπει να αντισταθεί στην πίεση να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Daily Mail γράφει ότι διερευνάται από τον πρόεδρο του βρετανικού μουσείο το ενδεχόμενο επιστροφής των 2.500 ετών γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής». Αλλά η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει το μουσείο να παραχωρήσει αντικείμενα στη συλλογή του.

Από την πλευρά του ο ιστορικός Σερ Νόελ Μαλκομ, ο οποίος υπέγραψε την έκθεση για το Policy Exchange, αναφέρει ότι ο ισχυρισμός ότι η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη , είναι ψευδής αλλά είναι αλήθεια ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα γλυπτά από σοβαρή ζημιά, διασπορά και καταστροφή. Υποστηρίζει επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ταυτότητα πλήττεται ουσιαστικά από την απουσία τους από τη χώρα είναι υπερβολική.

Σύμφωνα με τον Σερ Μαλκομ, ανώτερος ερευνητής του All Souls College της Οξφόρδης, υποστηρίζει : «οι ελληνικές αρχαιότητες είναι τα κοσμήματα του Στέμματος του Βρετανικού Μουσείου , ενός εθνικού μουσείου με καθολική αποστολή. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για την ικανότητά μας να τα δείξουμε στον κόσμο στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτα για να απολογηθείς εδώ».

Εκτός των άλλων στην έκθεση γίνεται λόγος ότι θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μη επιστροφής εάν τα γλυπτά δανείζονταν στην Ελλάδα. Δημοσκόπηση που έγινε ξεχωριστά από το Policy Exchange αποκάλυψε ότι μόνο το 11 % πιστεύει ότι τα γλυπτά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο στο τέλος μιας περιόδου δανεισμού.

Πηγή: newsit.gr


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use