Αλλαγή ώρας: Συμβουλές για να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή της ώρας σχετίζεται με μια σειρά επιπτώσεων για την υγεία μας, όπως: έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, τροχαίο ατύχημα ή ακόμη και προβλήματα στην ψυχική μας διάθεση.

Ωστόσο, ο αμερικανικός οργανισμός Sleep Foundation παρέχει ορισμένες πρακτικές συμβουλές, ούτως ώστε να διαχειριστείτε πιο εύκολα την αλλαγή ώρας.

Να πέφτετε στο κρεβάτι νωρίτερα

Γνωρίζοντας το δεδομένο ότι πρόκειται να χάσετε μια ώρα ύπνου, μια έξυπνη λύση είναι να πέσετε για ύπνο λίγα λεπτά νωρίτερα από την συνηθισμένη ώρα. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τις ώρες των υπόλοιπων δραστηριοτήτων σας, όπως τα γεύματα και η άσκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι χρήσιμο να τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα πριν την μετάβαση, αν και για να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας, πρέπει να ξεκινήσετε νωρίτερα.

Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να αυξήσετε, όσο είναι δυνατόν, την διάρκεια του ύπνου σας, ώστε να έχετε ένα «απόθεμα» που θα σας βοηθήσει να αντέξετε καλύτερα την αλλαγή. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν έχουμε αφιερώσει μεγαλύτερο διάστημα ύπνου για βραχείες περιόδους, τότε, έχουμε περισσότερη πνευματική διαύγεια, στις περιπτώσεις που χάσουμε για κάποιον λόγο ορισμένες ώρες ύπνου, ενώ μειώνεται και η υπνηλία την επόμενη ημέρα μετά την αλλαγή ώρας.

Ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης με την αναπνοή

Μέσω χαλαρωτικών μεθόδων, όπως είναι οι ασκήσεις αναπνοής καθώς και ο διαλογισμός, το μυαλό και το σώμα σας θα είναι πιο χαλαρό και ήρεμο, και θα διευκολυνθεί ο ύπνος σας. Θα σας βοηθήσουν, επίσης, να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα, εάν ξυπνήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας.

Γυρίστε τους δείκτες του ρολογιού στη νέα ώρα, προτού πέσετε για ύπνο

Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε τυχόν απρόοπτες καταστάσεις την επόμενη ημέρα. Σε περίπτωση δε που χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο σας για ξυπνητήρι, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η αυτόματη αλλαγή ώρας.

Να πάτε για βόλτα στον ήλιο μετά την αλλαγή ώρας

Το διάστημα μετά την αλλαγή ώρας, φροντίστε να πηγαίνετε για περίπατο, ώστε να εκτίθεστε καθημερινά για λίγη ώρα στον ήλιο. Το φως του ήλιου θα βοηθήσει το βιολογικό σας ρολόι, δηλαδή τους κιρκάδιους ρυθμούς, να προσαρμοσθούν καλύτερα στη νέα ώρα.

Μην υπερφορτώσετε το πρόγραμμά σας

Τόσο την Κυριακή, όσο και την Δευτέρα που θα γίνει η μετάβαση στη νέα ώρα, θα ήταν καλό να μην προγραμματίσετε σημαντικά ραντεβού ή εκδηλώσεις. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τα οδικά ταξίδια, διότι ενδέχεται να έχετε υπνηλία.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που ευνοούν τον ύπνο. Προκειμένου να αποφύγετε την βαρυστομαχιά, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, καθώς και τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά, ή με μπαχαρικά, τις ώρες πριν τον ύπνο.

Σημαντικός παράγοντας επίσης αποτελεί και το γεγονός να καταναλώσετε το τελευταίο γεύμα σας, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Κοιμηθείτε το μεσημέρι

Ο μεσημεριανός ύπνος, έστω και για 30 λεπτά, θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να ανακτήσετε την εγρήγορσή σας, εάν την ημέρα μετά την αλλαγή ώρας νιώθετε υπνηλία. Επομένως, είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε λίγα λεπτά νωρίς το μεσημέρι, όταν αρχίζει να εκδηλώνεται η υπνηλία. Σε περίπτωση που κοιμηθείτε το απόγευμα, τότε, ενδέχεται να έχετε προβλήματα κατά τον βραδινό σας ύπνο.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use