Επίσκεψη Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα – Η ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Η Τουρκία θα είναι ο πρώτος σταθμός του Αμερικανού διπλωμάτη σε μια περιοδεία που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και που θα τον οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, και σε άλλες επτά χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Βασικά θέματα στις επαφές του θα είναι, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, “η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, τα επείγοντα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων”.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η επίσκεψη στην Τουρκία εκ των πραγμάτων είναι περίπλοκη, καθώς γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα περιστρέφεται μια σειρά από διμερή θέματα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον που βρίσκονται σε διαδικασία μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, όπως είναι η αργή διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η επίσης αργή διαδικασία για την προμήθεια των F-16.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί το Σάββατο στα Χανιά όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

 

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use