ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για το γάμο ομοφύλων – Γονέας 1 και Γονέας 2, παρένθετη μητέρα για όλους

Στέφανος Κασσελάκη

Το ρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση – βασικά σημεία του οποίου θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει το βράδυ στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης επιτρέπει τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών απαγορεύει ωστόσο την παρένθετη κύηση.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν τα εξής:

– Το πρώτο άρθρο της πρότασης νόμου ζητά την αλλαγή όλων των όρων σε νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους κλπ που αποτελούν έμφυλες διατυπώσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στην πρότση. Υπό αυτό το πρίσμα ζητείται η αλλαγή όρων όπως επίδομα μητρότητας, άδεια πατρότητας κ.α Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ “Ο νομοθέτης θα πρέπει να αναλάβει μια συνολική προσπάθεια ορολογικής αναμόρφωσης του συνόλου δικαίου, η οποία δεν εμπίπτει στους σκοπούς της παρούσας πρότασης νόμου, που επικεντρώνεται στην άμεση εισαγωγή των πιο αναγκαίων αλλαγών για την επίτευξη της ισότητας”.

– Με τα άρθρα 4, 5 και 6 προτείνεται η άρση κάθε περιορισμού για την παρένθετη αναπαραγωγή ώστε να μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας άγαμοι άνδρες, ομόφυλα ζευγάρια ή ζευγάρια με τουλάχιστον ένα ίντερσεξ ή διεμφυλικό πρόσωπο, εφόσον μεταξύ τους υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης.

– Σύμφωνα με το 12ο άρθρο οι γονείς, είτε πρόκειται για ετερόφυλα είτε για ομόφυλα ζευγάρια, μπορούν να επιλέξουν να αναγράφονται στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών τους ως “Γονέας Ι” και “Γονέας ΙΙ” αντί των όρων “μητέρα” και “πατέρας”. Ειδικά για τα ομόφυλα ζευγάρια η επιλογή από τους όρους που αποδίδει τη σχέση του ενός γονέα με το τέκνο δεν αποκλείσει τη χρήση του ίδιου όρου για να αποδώσει τη σχέση του άλλου γονέα με αυτό, δηλαδή μπορεί να δηλωθεί “πατέρας” – “πατέρας” ή “μητέρα” – “μητέρα”.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use