site hit counter Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα

Νοσοκομείο Νοσοκομείο

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, επέστρεψε στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για το καλοκαίρι του 2025.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 4 ηλικιωμένοι ασθενείς νοσούν σοβαρά, με την εγρήγορση των αρχών να αυξάνεται ενόψει των θερινών μηνών.

Τα 4 περιστατικά λοίμωξης εντοπίστηκαν ταυτόχρονα μέσα σε 48 ώρες και αφορούν άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών.

Οι πιθανές περιοχές έκθεσης στον ιό περιλαμβάνουν τον Ασπρόπυργο, τον Κορυδαλλό και τη Σαλαμίνα.

Και οι τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν εικόνα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται στα τέλη Ιουνίου 2025.

Τα συμπτώματα αυτά καταδεικνύουν την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία πλήττει συνήθως το κεντρικό νευρικό σύστημα και απαιτεί νοσηλεία.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος από μολυσμένα κοινά κουνούπια (του γένους Culex), τα οποία έχουν προηγουμένως τραφεί από άγρια, μολυσμένα πτηνά. Οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους ή κουνούπια.

Η πλειονότητα των μολυσμένων ατόμων είτε δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, είτε παρουσιάζει ήπια συμπτώματα (πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες). Ωστόσο, λιγότερο από 1% των περιπτώσεων μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νευρολογική νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Από το 2010 και έπειτα, ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφεται σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με κρούσματα κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι περιοχές εμφάνισης ποικίλλουν κάθε φορά, καθώς η διασπορά του ιού εξαρτάται από πλήθος παραγόντων (κλιματικοί, περιβαλλοντικοί, πληθυσμός πτηνών και κουνουπιών).

Το 2023 είχαν καταγραφεί πάνω από 100 περιστατικά σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για εγρήγορση.

Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

  • Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών (σώματος & χώρου)
  • Τοποθέτηση σητών και χρήση κουνουπιέρας
  • Φορέστε ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα
  • Χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών
  • Αφαίρεση στάσιμων υδάτων από γλάστρες, αυλές, ταράτσες κ.ά.

Ο καθένας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, μειώνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο ΕΟΔΥ, ενόψει της θερινής περιόδου, έχει ήδη ενεργοποιήσει το δίκτυο ενισχυμένης επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και την εφαρμογή προληπτικών δράσεων. Από τον Μάιο του 2025, έχει ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες υγείας για την ανάγκη αυξημένης προσοχής και έγκαιρης διάγνωσης.


Για Ειδήσεις τώρα - Online ενημέρωση σήμερα, ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News. Ενημερωθείτε, καθημερινά για την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας