«Όχι στους τραμπούκους στα Πανεπιστήμια» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤΝews. Ο υπουργός τόνισε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να αντιταχθεί δυναμικά στους λίγους που ευθύνονται για περιστατικά βίας και παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων ανήκει στις εκλεγμένες πρυτανικές διοικήσεις.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αυστηρού ελέγχου όσων εισέρχονται στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι δημόσιος χώρος ανοιχτός σε όλους, αλλά προορίζεται αποκλειστικά για φοιτητές, καθηγητές και προσκεκλημένους». Ανέφερε επίσης ότι πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Σχολιάζοντας τη φονική έκρηξη βόμβας στη Θεσσαλονίκη, όπου έχασε τη ζωή της μια 38χρονη, ο υπουργός επισήμανε ότι η συνέχιση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, ανεξαρτήτως των κινήτρων τους, είτε είναι ιδεολογικά είτε εγκληματικά. «Οι αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πως στόχος είναι να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Για τα Εξάρχεια, ο υπουργός δήλωσε ότι η τήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης είναι «αδιαπραγμάτευτη». Εξέφρασε ανησυχία για όσους, μέσω ιστοσελίδων, προτρέπουν σε καθημερινές κινητοποιήσεις με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη της περιοχής.
Στο ζήτημα της παραβατικότητας ανηλίκων, προέτρεψε γονείς και παιδιά να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Safe Youth και το Panic Button, τα οποία προσφέρουν άμεση επικοινωνία με την αστυνομία.
Αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα, σημείωσε ότι έχουν εξαρθρωθεί πάνω από 63 εγκληματικές οργανώσεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ελληνικό FBI, επισημαίνοντας ότι μόνο σε επτά μήνες λειτουργίας πραγματοποίησε 765 συλλήψεις, με σημαντική δράση και στο κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων που εξαπατούσαν πολίτες.
Ο υπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη ανασύνταξης της Ελληνικής Αστυνομίας και αναφέρθηκε στα αυξημένα τροχαία δυστυχήματα, σημειώνοντας πως είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συνολική οδηγική συμπεριφορά και καλώντας τους πολίτες σε συνεργασία με την Ειδική Ομάδα Ελέγχου των Τροχαίων Ατυχημάτων.
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαγωνισμού για την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας στους δρόμους από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.