Χειρότερη τουριστική σεζόν αναμένουν για φέτος οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική

Χειρότερη τουριστική σεζόν αναμένουν για φέτος οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική Χειρότερη τουριστική σεζόν αναμένουν για φέτος οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική
Χειρότερη τουριστική σεζόν αναμένουν για φέτος οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική

Η φετινή τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική φαίνεται να μην έχει ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες της περιοχής, με το 65% να δηλώνει “λίγο” έως “καθόλου ικανοποιημένοι” από την πορεία της. Επιπλέον, το 52% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι η σεζόν θα είναι χειρότερη σε σύγκριση με την περσινή, ενώ μόλις το 19% ελπίζει σε καλύτερα αποτελέσματα και το 29% αναμένει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της περσινής χρονιάς.

Εκτός από την ανησυχία για την πορεία της τουριστικής σεζόν, σχεδόν επτά στους δέκα επιχειρηματίες (68%) αναφέρουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό (69%) δηλώνει ότι η κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει αρνητικά τις μετακινήσεις προς τη Χαλκιδική, επιδεινώνοντας την κατάσταση για την τουριστική τους δραστηριότητα.

Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για τη φετινή τουριστική περίοδο στη Χαλκιδική, με τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την απόδοση των επιχειρήσεών τους και τις προσδοκίες τους για την οικονομική τους κατάσταση.

“Καμπανάκι” φοροδιαφυγής για 1.100 φυσικά πρόσωπα

Τα παραπάνω προκύπτουν από το δίμηνο “Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής”, που καταρτίζει η εταιρεία “Interview” για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα διεξήχθη κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2024, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου.

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής διαμορφώθηκε στις 4,1 μονάδες, σημαντικά τονωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2,1%), αλλά έχοντας υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, του Απριλίου- Μαΐου (5,8%). Το ποσοστό των επιχειρηματιών που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της επιχείρησής τους σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ως “μέτρια” διαμορφώθηκε στο 46%, το 19% τη θεωρεί “ικανοποιητική”, το 18% “καλή” και το 17% “κακή”. Μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος – Μάιος) ήταν το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν αύξηση τζίρου (19% από 23%), ενώ το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 49% στην προηγούμενη έρευνα) επισημαίνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε ο ίδιος και 36% (έναντι 28%) ότι μειώθηκε.

Παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 2 Αυγούστου

Πάνω από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (82% έναντι 69% στην προηγούμενη έρευνα) δηλώνουν πως θα διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό τους τον επόμενο μήνα και το 13% (έναντι 30%) ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ το ποσοστό όσων γνωστοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις φτάνει το 5% (από μόλις 1% στην προηγούμενη έρευνα). Κατά τα λοιπά, υποχωρεί σημαντικά, στο 25% από 51% του προηγούμενου κύματος (έρευνα Απριλίου – Μαΐου), το ποσοστό όσων αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο εξάμηνο. Στο 49% από 41% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων αναμένουν τα ίδια αποτελέσματα, ενώ το 26% (από 8%) εκτιμά ότι οι επιδόσεις θα είναι χειρότερες.

About The Author