Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία τρώμε κόκκινο κρέας.
Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της Τυρινής είναι η εβδομάδας κατά την οποία τρώμε ψάρι, γάλα, αυγά και τυρί. Αυτή είναι η ονομαζόμενη “λευκή νηστεία”
Η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα (Καθαρά Δευτέρα) ονομάζεται “της Τυροφάγου” ή και αλλιώς γνωστή ως “λευκή εβδομάδα” γιατί αυτή την βδομάδα οι χριστιανοί δεν τρώνε καθόλου κρέας ώστε να είναι έτοιμοι για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Την εβδομάδα αυτή ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης την ονομάζει “προνήστιμον” και η υμνογραφία “προκαθάρσιον”, επειδή μας προετοιμάζει για να περάσουμε στην Τεσσαρακοστή.
Η Κυριακή λοιπόν αμέσως πριν από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι ευρέως γνωστή ως Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής και είναι μια μέρα με πολλά λαογραφικά δρώμενα στην Ελλάδα.
Την Μ. Τεσσαρακοστή η νηστεία είναι αυστηρή άνευ καταλύσεως “οίνου και ελαίου”.