Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στη μητέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας εορτάζεται την Κυριακή 11 Μαΐου, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τον αθόρυβο αλλά ανεκτίμητο ρόλο της μητρότητας στην κοινωνία.
Η αφετηρία της Γιορτής της Μητέρας στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα η ίδια. Αρχικά, είχε συνδεθεί με την ορθόδοξη εορτή της Υπαπαντής, η οποία τιμά τη Παναγία στις 2 Φεβρουαρίου, όταν –σύμφωνα με την παράδοση– παρουσίασε τον σαρανταήμερο Ιησού στον Ναό. Έτσι, η ελληνική κοινωνία συνέδεσε την μητρότητα με το θρησκευτικό πρότυπο της Παναγίας, προσδίδοντας στη γιορτή έναν έντονο πνευματικό χαρακτήρα.
Η δυτικότροπη προσέγγιση, ωστόσο, κυριάρχησε από τη δεκαετία του 1960, όταν η Ελλάδα υιοθέτησε τον εορτασμό της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Ο συμβολισμός διατηρήθηκε, όμως μετατοπίστηκε σε ένα πιο κοσμικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Η ιστορική καταγωγή του εορτασμού
Η σύγχρονη μορφή της Γιορτής της Μητέρας γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία της Ann Maria Reeves Jarvis, που το 1865 διοργάνωσε τις πρώτες συγκεντρώσεις με τίτλο Mothers Friendships Day και Mothers Day Meetings, στις οποίες μητέρες αντάλλασσαν εμπειρίες και απόψεις.
Το 1870, η Julia Ward Howe, γνωστή ακτιβίστρια, διοργάνωσε μία φιλειρηνική εκδήλωση με σύνθημα “peace and motherhood”, ζητώντας να πάψει η αποστολή παιδιών στον πόλεμο. Η πρωτοβουλία της έδωσε μια σαφή κοινωνική και πολιτική διάσταση στον εορτασμό, που συνδέθηκε με την αγάπη, την ειρήνη και την προστασία της οικογένειας.
Από τότε, η Γιορτή της Μητέρας εξελίχθηκε, ρίζωσε σε κάθε κουλτούρα και απέκτησε έναν διαχρονικό χαρακτήρα που συνδυάζει το σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και το συναισθηματικό δέσιμο με τη μορφή που μας έφερε στη ζωή.