ΕΣΥ: Αυξήσεις μισθών και κοινωνικές κατοικίες στα νησιά στο σχέδιο Γεωργιάδη

ΕΣΥ: Αυξήσεις μισθών και κοινωνικές κατοικίες στα νησιά στο σχέδιο Γεωργιάδη ΕΣΥ: Αυξήσεις μισθών και κοινωνικές κατοικίες στα νησιά στο σχέδιο Γεωργιάδη

Η στελέχωση του ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Το δημόσιο σύστημα υγείας «απογυμνώνεται» σταδιακά από προσωπικό και ήδη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, προκαλώντας δυσλειτουργίες, που επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΕΣΥ πλήττεται από ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικώνλόγω των χαμηλών μισθών και των δυσμενών συνθηκών εργασίας. Προγραμματικά, η κυβέρνηση έχει αναφέρει την πρόβλεψη για 10.000 νέες προσλήψεις μέχρι το τέλος της τετραετίας, εκ των οποίων οι 6.500 (γιατρών και νοσηλευτών), θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024. Εντούτοις, ο στόχος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς πολλές προκηρύξεις καταλήγουν άγονες ή παρουσιάζουν «αναιμικό» ενδιαφέρον.

«Να μην περιμένετε να γίνουν θαύματα σε 24 ώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κάποια σοβαρά δομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε έλλειψη γιατρών. Δεν είναι ότι δεν κάνουμε προσλήψεις. Κάνουμε προκηρύξεις για προσλήψεις και υπάρχουν πάρα πολλές προκηρύξεις που είναι άγονες και που είναι λιγότερη η συμμετοχή από την αναμενόμενη», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Χαμηλοί μισθοί και brain drain

Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων γιατρών κατευθύνονται στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Σε έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το 52,6% των συμμετεχόντων – γιατρών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο κύριος λόγος που φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό είναι οι χαμηλοί μισθοί, ενώ ακολουθούν οι κακές συνθήκες εργασίας (11,4%), η κακή οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων (8,6%) και η έλλειψη κινήτρων (8%).

«Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα υγείας σε χώρες της Ευρώπης παραμένουν πολύ χαμηλότερες. Αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η σωστή σύγκριση δεν γίνεται με βάση το μισθό, γίνεται με βάση το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, άλλο να παίρνεις 8.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, όπου εκεί όλα είναι πανάκριβα, και άλλο να παίρνεις 3.000 ευρώ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα αποδέχομαι απολύτως ότι αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν μπορώ να εξαγγείλω τώρα από εδώ φορολογικά μέτρα. Μπορώ, όμως, να πω στον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ ότι ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος αναγνωρίζει απολύτως ότι εκεί υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Δεν είναι κάτι που δεν το βλέπουμε. Και ήδη ο Πρωθυπουργός έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουν ανεβεί οι μισθοί και θα ανέβουν και άλλο. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων και το πρόβλημα που υπάρχει. Και το αντιλαμβανόμαστε και το αναγνωρίζουμε. Αλλά να θυμόμαστε πάντα και τα όρια του κράτους».

Κοινωνικές κατοικίες στα νησιά

Το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού είναι εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά, όπου η ζήτηση υπηρεσιών υγείας αυξάνεται λόγω του τουρισμού, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα ενοίκια αλλά και οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, είναι αποτρεπτικές για τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαχρονικά σημαντικές ελλείψεις στις δομές υγείας της νησιωτικής χώρας.

«Στα νησιά είναι ακόμα πιο δύσκολο να πάει ένας γιατρός. Όταν πάει πολύ καλά ο τουρισμός σε ένα νησί, αυτό τι σημαίνει; Ανεβαίνουν τα ενοίκια. Ένας γιατρός, όταν τού πεις να πάει σε ένα μέρος, θα υπολογίσει και το κόστος της ζωής του. Αν το κόστος της ζωής του δεν τού επιτρέπει να έχει την ίδια ποιότητα ζωής που είχε σε ένα άλλο σημείο, δεν θα επιλέξει να πάει εκεί», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε, στο Υπουργείο Εργασίας έχει εκπονηθεί, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ένα σχέδιο για κοινωνικές κατοικίες σε νησιά, το οποίο θα συνεχιστεί, με την υποστήριξη και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σε επιβαρυμένα νησιά θα γίνουν κατοικίες μέσω της ΔΥΠΑ, όπου θα έχουν πάρα πολύ χαμηλά ενοίκια για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους εκπαιδευτικούς», διευκρίνισε ο Υπουργός.

Πηγή

Ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο