Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο
Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

«Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας, μετά την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προχθεσινές προεδρικές εκλογές. Η αντιπολίτευση απορρίπτει το αποτέλεσμα, όπως έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, που ειδικεύεται στην υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην πολιτεία Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και άλλοι 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες. Δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Μαδούρο. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών στη συνοικία Τσακάο, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αποδείξει τη «νίκη» του υποψηφίου της, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια. Ωστόσο, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των πτήσεων προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, λόγω της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων αυτών των χωρών στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, αμφισβητώντας τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, με τη συνεδρίαση να προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

About The Author