Το Ισραήλ επιστρατεύει εφέδρους για τον πόλεμο στον Λίβανο

Ισραήλ Ισραήλ

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επιστράτευση εφέδρων ταξιαρχιών για επιχειρήσεις στη βόρεια περιοχή της χώρας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ο στρατός δήλωσε ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, την προστασία του Ισραήλ και τη διασφάλιση της επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους. Η απόφαση αυτή υποδηλώνει τη συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τις πολύνεκρες επιθέσεις που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανή χερσαία επιχείρηση, όπως δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλεβί. Ο Χαλεβί τόνισε στους στρατιώτες ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στοχεύουν τόσο στην αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ όσο και στην προετοιμασία για πιθανή εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου. Τόνισε επίσης πως η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιθέσεις της και αναμένεται σύντομα ισχυρή απάντηση από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα βόρεια του Λιβάνου συνεχίζονται, ενώ η Χεζμπολάχ χτύπησε για πρώτη φορά το Τελ Αβίβ, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση.

Ο ΟΗΕ, μέσω της υπηρεσίας OCHA, προετοιμάζεται για μαζικούς τραυματισμούς, καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονται. Η διατήρηση βασικών υπηρεσιών, όπως η ψυχική υγεία, και η επάρκεια ιατρικών αποθεμάτων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η UNFPA και το WFP, προετοιμάζονται για τη στήριξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Παράλληλα, 290 σχολεία λειτουργούν ως καταφύγια, επηρεάζοντας την εκπαίδευση περίπου 100.000 μαθητών.

Διαβάστε επίσης:  ΕΚΤΑΚΤΟ - Ηρώδειο: Κατέρρευσε η Μαρινέλλα πάνω στη σκηνή (Βίντεο)

Την ίδια ώρα Βρετανία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο για πιθανές εκκενώσεις πολιτών από τον Λίβανο, αν οι εμπορικές πτήσεις δεν είναι δυνατές. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προτρέπει τους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μέσω εμπορικών πτήσεων, ενώ αποτρέπει νέα ταξίδια στην περιοχή.

Ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο