Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), με αφορμή τη σύλληψη δύο ψυχιάτρων της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής, στο Δαφνί. Η σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους, μετά από γνωμάτευση για περιστατικό που χρήζει ακούσιας νοσηλείας.
Η ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι ενήργησε βάσει εισαγγελικής παραγγελίας και διαπίστωσε σοβαρές αντιφάσεις στη γνωμάτευση των γιατρών, ενώ η ΕΨΕ καταγγέλλει «απαράδεκτη» και «πρωτοφανή» παρέμβαση στο ιατρικό έργο, κάνοντας λόγο για άσκηση πίεσης στους γιατρούς.
Η θέση της ΕΛΑΣ: «Αντιφατική γνωμάτευση οδήγησε στη σύλληψη»
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, το περιστατικό ξεκίνησε μετά από αίτημα συγγενών για ψυχιατρική εκτίμηση ατόμου, καθώς εξέφραζαν φόβους για επικίνδυνη συμπεριφορά. Η διαδικασία κινήθηκε κατόπιν προφορικής εισαγγελικής παραγγελίας.
Η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι οι γιατροί αρχικά διαπίστωσαν την ανάγκη νοσηλείας, αλλά επικαλέστηκαν έλλειψη κλινών και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να κρατήσουν τον ασθενή στο τμήμα. Στη συνέχεια, όμως, φέρονται να χορήγησαν βεβαίωση ότι το άτομο δεν χρειαζόταν νοσηλεία, ισχυριζόμενοι ότι αυτή ήταν η επιθυμία των οικείων του.
Η σύλληψη των δύο ψυχιάτρων πραγματοποιήθηκε όταν οι συγγενείς διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ζήτησαν τη μη νοσηλεία του ασθενή. Οι γιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα, αφού ο ασθενής τελικά μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο. «Η εικόνα που επιχειρείται να δοθεί περί αυθαίρετης παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Η απάντηση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: «Απαράδεκτη παρέμβαση»
Από την πλευρά της, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία καταδίκασε έντονα τις συλλήψεις, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «καινοφανή και παγκοσμίως πρωτοφανή διαδικασία».
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΨΕ τονίζει ότι «η απόφαση για την εισαγωγή ενός ψυχικά ασθενή δεν λαμβάνεται με βάση την ιατρική επιστήμη αλλά υπό την πίεση και την απειλή παραγόντων που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική».
Η Εταιρεία απαιτεί την άμεση διακοπή της διαδικασίας δίωξης των δύο ψυχιάτρων και καλεί την Πολιτεία να εμπιστεύεται την επιστημονική κρίση των γιατρών, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίζουν για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας.