Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ιδέα της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ μπαίνει ξανά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ορισμένα κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, που ήταν πολύ διστακτικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, βλέπουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και φυσικά των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί είτε η άμεση ρωσική απειλή, είτε η αυξημένη επιρροή της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της η οποία θα συζητηθεί μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των “27”, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, ήταν εκτός πλαισίου μέχρι πριν από δύο μόλις χρόνια. Ωστόσο τα πάντα άλλαξαν μετά τη ρωσική εισβολή, όταν η ΕΕ έλαβε μια απόφαση που επέβαλε το γεωπολιτικό πλαίσιο. Παρά ταύτα, η σημερινή σύσταση της Κομισιόν αποτελεί απλώς την αρχή. Μόλις ξεκινήσουν, οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνια, τόσο για τη Μολδαβία όσο και για την Ουκρανία, ενώ οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι πολλές.

Ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο