site hit counter Βάσεις 2025: Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σε περιζήτητες σχολές; Η μεγάλη στροφή και το παράδοξο των χιλιάδων κενών θέσεων - newstok.gr

Βάσεις 2025: Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σε περιζήτητες σχολές; Η μεγάλη στροφή και το παράδοξο των χιλιάδων κενών θέσεων

Βάσεις 2025 Βάσεις 2025

Την εικόνα των φετινών προτιμήσεων των υποψηφίων, αλλά και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία των Βάσεων 2025 που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Η εντυπωσιακή στροφή προς τις Ναυτιλιακές Σπουδές, η σταθερή κυριαρχία των Νομικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, η άνοδος των Πολυτεχνικών σχολών και το ανησυχητικό φαινόμενο των χιλιάδων κενών θέσεων, συνθέτουν το παζλ της φετινής διαδικασίας.

Η έκπληξη των Ναυτιλιακών και η κυριαρχία των Νομικών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυναμική είσοδος των ναυτιλιακών σχολών στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων. Η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού αναδείχθηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές, με 424 συνολικές προτιμήσεις, εκ των οποίων οι 395 ήταν ως πρώτη επιλογή, καταδεικνύοντας μια στοχευμένη στροφή σε έναν κλάδο με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο, παραμένει η Σχολή Αστυφυλάκων με 827 δηλώσεις, ενώ οι Νομικές Σχολές σε Κομοτηνή (457 προτιμήσεις) και Αθήνα (361 προτιμήσεις) διατηρούν την παραδοσιακή τους αίγλη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε τμήματα αιχμής, όπως η Νομική Αθηνών και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, σχεδόν το σύνολο των εισακτέων τα είχε δηλώσει ως την απόλυτη πρώτη τους επιλογή, επιβεβαιώνοντας τον υψηλό ανταγωνισμό.

Υψηλές «πτήσεις» για Πολυτεχνείο, σταθερές οι Ιατρικές

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των βάσεων, οι πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές κατέγραψαν άνοδο, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση για μηχανικούς και στελέχη επιχειρήσεων. Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις Νομικές και τις σχολές Ψυχολογίας. Οι Ιατρικές σχολές, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα του 3ου Πεδίου, κατάφεραν να διατηρήσουν τις βάσεις τους σε σταθερά υψηλά επίπεδα.

Για ακόμη μία χρονιά, την υψηλότερη βάση εισαγωγής κατέχει η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ με 20.380 μόρια. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών σε ΠΑΜΑΚ και ΠΑΠΕΙ, τα Ναυτιλιακά Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Ιατρική Αθηνών.

Τα 5 Τμήματα με την υψηλότερη βάση:

  1. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ: 20.380 μόρια
  2. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΜΑΚ: 19.295 μόρια
  3. Ναυτιλιακών Σπουδών ΠΑΠΕΙ: 19.210 μόρια
  4. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΠΕΙ: 18.990 μόρια
  5. Ιατρική ΕΚΠΑ: 18.775 μόρια

Το παράδοξο των 10.636 κενών θέσεων

Η πιο ανησυχητική εικόνα προκύπτει από το φαινόμενο των κενών θέσεων, το οποίο φέτος έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις. Συνολικά 10.636 θέσεις σε ΑΕΙ έμειναν κενές, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16,9% των διαθέσιμων θέσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε τμήματα της περιφέρειας, αλλά πλήττει και σχολές σε μεγάλα αστικά κέντρα με θεωρητικά υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

  • Σχολή Μηχανικών ΑΕΝ: 361 κενές θέσεις
  • Διοίκηση Τουρισμού (Παν. Δυτικής Αττικής): 282 κενές θέσεις
  • Μαθηματικό ΕΚΠΑ: 103 κενές θέσεις
  • Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Ιωαννίνων: 148 κενές θέσεις από τις 211.

Η Ολυμπία Χαϊδεμενάκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επιστημονική Συνεργάτης στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδίδει το φαινόμενο σε ένα σύμπλεγμα παραγόντων. «Δεν είναι ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες ή τον τουρισμό. Είναι ότι βλέπουν κόπωση, χαμηλές απολαβές, αβεβαιότητα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) λειτουργεί συχνά ως «οριζόντιος κόφτης», ενώ η έλλειψη έμπνευσης από τα προγράμματα σπουδών και η δυσαναλογία μεταξύ προσφερόμενων θέσεων και πραγματικής ζήτησης, ωθούν τους υποψηφίους να προσπερνούν τμήματα αντί να τα επιλέγουν «απλώς για να μπουν κάπου».

Η αξία του στόχου και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η κα. Χαϊδεμενάκη τονίζει τη σημασία του έγκαιρου και έγκυρου επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε οι μαθητές να κάνουν συνειδητές επιλογές. «Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν ξεκάθαρο στόχο, λόγω έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού», σημειώνει, ζητώντας συστηματική διασύνδεση των σχολείων με πιστοποιημένους συμβούλους.

Τη σημασία της στοχοθεσίας επιβεβαιώνει η περίπτωση του Νικόλα Σκορίνη, ο οποίος εισήχθη 3ος στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ με 19.330 μόρια. «Ήταν ξεκάθαρο ότι είχα έφεση σε αυτά τα μαθήματα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Κατόρθωσα για δύο χρόνια να επικεντρωθώ σε αυτό, να στερηθώ κάποια πράγματα […] για να πετύχω τον στόχο μου», κατέληξε, αποδεικνύοντας ότι η εστίαση και το πάθος παραμένουν τα ισχυρότερα όπλα για την επιτυχία.


Για Ειδήσεις τώρα - Online ενημέρωση σήμερα, ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News. Ενημερωθείτε, καθημερινά για την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας