Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες: Ανεξέλεγκτο μέτωπο χιλιομέτρων – Εκκενώνονται Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνας

Εκκενώνονται Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνας, το Νοσοκομείο Παίδων και το Στρατιωτικό 414 Εκκενώνονται Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνας, το Νοσοκομείο Παίδων και το Στρατιωτικό 414
Εκκενώνονται Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνας, το Νοσοκομείο Παίδων και το Στρατιωτικό 414

Η κατάσταση στην περιοχή του Βαρνάβα και τις γύρω περιοχές είναι ιδιαίτερα σοβαρή λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Η φωτιά έχει επεκταθεί γρήγορα, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, καθιστώντας δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην πυρόσβεση συμμετέχουν 510 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα ΟΤΑ και στρατού, καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών. Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι και 33 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Μολδαβία.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και σε κατοικίες, με τις φλόγες να φτάνουν σε ύψος τα 25-30 μέτρα. Οι περιοχές που πλήττονται είναι εκτεταμένες, περιλαμβάνοντας τον Βαρνάβα, το Γραμματικό, το Καλέντζι, τη Σταμάτα, τον Μαραθώνα, τον Διόνυσο, και τη Ροδόπολη, ενώ το πύρινο μέτωπο πλέον κατευθύνεται προς την Πεντέλη και το Ντράφι.

Στις 4.52, οι κάτοικοι σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Εκάλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Ντράφι και Νέα Ερυθραία έλαβαν μήνυμα από το 112 ότι είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά και να είναι σε ετοιμότητα.

Ακολούθησε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Μελίσσια και προς τους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσια. Επίσης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης καθώς και του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414. 

Δεκάδες είναι τα μηνύματα που έχουν σταλεί από το 112, απο το μεσημέρι της Κυριακής  από το 112 για εκκενώσεις περιοχών, μεταξύ των οποίων για Διόνυσο, Μαραθώνα, Ραπεντώσα, Ροδόπολη.

Στη μάχη της πυρόσβεσης επιχειρούν 470 πυροσβέστες, με 132 οχήματα, αλλά και πολλοί εθελοντές.

Διαβάστε επίσης:  Φωτιά σε κατάστημα εστίασης στο Μοσχάτο (ΦΩΤΟ)




Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί και διασώσεις

Όπως ανέφερε δε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, «έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Εν αναμονή των εναέριων μέσων

Λίγο μετά τις 05.00 το πρωί τα εναέρια μέσα θα ριχθούν ξανά στη μάχη της κατάσβεσης. Με βάση τον σχεδιασμό, πρώτα θα απογειωθούν τουλάχιστον δυο ελικόπτερα, τα οποία θα έχουν συντονιστικό ρόλο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα εναέρια

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί και το Jumbo Tractor, το οποίο έχει φτάσει ήδη στον Διόνυσο. Πρόκειται για το ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής το οποίο μπορεί να κινηθεί παντού και να ανοίξει και τον δρόμο για άλλα πυροσβεστικά οχήματα.

Από το μεσημέρι της Κυριακής έχουν σταλεί δεκάδες μηνύματα από το 112 σε κατοίκους πολλών οικισμών, ενώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα αφορούσαν πολίτες σε Διόνυσο, Ραπεντώσα, Μαραθώνα, Ροδόπολη.




Εκκενώσεις περιοχών

Στη δυσκολία που υπάρχει στο να αφήσουν πολίτες τα σπίτια τους και να εκκενώσουν τις επικίνδυνες περιοχές αναφέρθηκε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, καθώς όπως είπε πολλοί θέλουν να μείνουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Επίσης, τόνισε πως μεγάλη είναι η ζημιά στο Καλέντζι. “Δεν έχουμε πλήρη εικόνα ακόμα, αλλά έχουν καεί σπίτια” πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, στον Διόνυσο η φωτιά έχει φτάσει κοντά σε σπίτια, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες οροφορίες για σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η δήμαρχος Διονύσου ανέφερε ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη Ραπεντώσα.

Διαβάστε επίσης:  Διανομή 32.400 κιλών ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Αττικής

ΣYNEXHΣ ENHMEPΩΣH TPOXAIAΣ AΠO TIΣ ΠEPIOXEΣ BAPNABA-ΣTAMATAΣ-ΔPOΣIAΣ-ΔIONYΣOY-ΠENTEΛH:

ΠPAΓMATOΠOIOYNTAI OI KATΩΘI EKTPOΠEΣ KYKΛOΦOPIAΣ: 1) Λ. MIKPOXΩPIOY 2) ΓPAMMATIKOY-KAΠANΔPITIOY ΠPOΣ BAPNABA 3) EIΣOΔOΣ OIKIΣMOY BAPNABA 4) Λ. MAPAΘΩNOΣ, AΠO THN OΔO M. AΛEΞANΔPOY, ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΛIMNH MAPAΘΩNA 5) MANTA KAI KAΠANΔPITIOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ BAPNABA 6) EΞOΔOΣ XΩPIOY ΓPAMMATIKOY 7) Λ. ΔIONYΣOY ΘEΣH ANATOΛH 8) Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ 9) M. AΛEΞANΔPOY AΠO AΓ. ΣTEΦANO ΠPOΣ MAPAΘΩNA 10) Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI KΩNΣTANTINOYΠOΛEΩΣ 11) M. AΛEΞANΔPOY KAI MAKEΔONIAΣ 12) M. AΛEΞANΔPOY KAI ΠAΠANIKOΛH 13) Λ. ΔPOΣIAΣ-ΣTAMATAΣ KAI MAKAPIOY 14) Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI Λ. ΠIΠEPOΠOYΛOY 15) Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI ANAΠAYΣEΩΣ 16) Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI EXETΛOY 17) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ 18) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ 19) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ 20) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ 21) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 22) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΩΝ 23) ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΕΤΣΙ 24) «MY MARKET» ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ 25) ΣΚΟΥΦΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 26) ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 27) ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ 28) ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ 29) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 30) ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ.

SOS για τα τετράποδα

H Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αυτές τις δύσκολες ώρες λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο μεταξύ φορέων, οργανώσεων, εθελοντών, πολιτών, σωμάτων ασφαλείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη δυο γραμμές 2131361085 και 2131361033, στις οποίες μπορείτε να αναφέρετε ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο από την πύρινη λαίλαπα. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΓ με τον οργανισμό Save Your Hood βρίσκονται έμπειροι εθελοντές του τόσο στο τηλεφωνικό κέντρο, όσο και στο πεδίο.

Διαβάστε επίσης:  Alert! Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Εκδόθηκε 112 για απομάκρυνση

Ο Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs’ Voice δημιούργησαν εξ αρχής χώρους υποδοχής ζώων σε κίνδυνο στο Δημαρχείο Γραμματικού και στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού.

Από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη ανακοινώνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2131361085 και 2131361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου θα λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στους χώρους:

1)στο Δημαρχείο Γραμματικού
2)στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και
3)στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.