Γιατροί των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκαν σε επίθεση στο νοσοκομείο Al Awda στη Βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι τρομοκρατημένοι από τη δολοφονία δύο γιατρών τους, του Δρ Mahmoud Abu Nujaila και του Δρ Ahmad Al Sahar, και ενός τρίτου γιατρού που συνεργάζεται με το Al Awda, του Δρ Ziad Al-Tatari, μετά από επίθεση στο νοσοκομείο Al Awda, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές τους και όλους τους συναδέλφους που θρηνούν τον θάνατό τους.

Ο Δρ Abu Nujaila και ο Δρ Al Sahar βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν αυτό χτυπήθηκε στον τρίτο και τέταρτο όροφο. Άλλο ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τραυματίστηκε επίσης σοβαρά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μοιράζονται τακτικά πληροφορίες για το Al Awda ως λειτουργικό νοσοκομείο και την παρουσία του προσωπικού τους στο Al Awda στα αντιμαχόμενα μέρη. Οι συντεταγμένες GPS μοιράστηκαν επίσης με τις ισραηλινές αρχές χθες.

Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και ζητάμε για άλλη μια φορά τον σεβασμό και την προστασία των ιατρικών δομών, του προσωπικού και των ασθενών.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, περισσότεροι από 200 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται στο Al Awda και δεν μπορούν να λάβουν την περίθαλψης που χρειάζονται. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως και με ασφάλεια σε άλλα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, αν και όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητές τους από τον Οκτώβριο λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων, των επιθέσεων και του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας.

Αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό που έχει υποστεί το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Οι συνάδελφοί μας που βοηθούν εκατοντάδες ασθενείς στη Γάζα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στην παροχή της λιγοστής ιατρικής φροντίδας που τους επιτρέπεται να παρέχουν. Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακά κρεβάτια είναι πέρα για πέρα τραγικό και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.

Οι επιθέσεις σε ιατρικές δομές αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και αυτό έχει γίνει συστηματικό τις τελευταίες εβδομάδες. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τώρα περισσότερο από ποτέ, την άρση της πολιορκίας και την προστασία των ιατρικών δομών και του ιατρικού προσωπικού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Al Awda από το 2018, πραγματοποιώντας επανορθωτικές επεμβάσεις για ενήλικες και επεμβάσεις τραύματος για παιδιά. Αποτίνουμε φόρο τιμής στο θάρρος των συναδέλφων μας και θα τους θυμόμαστε πάντα.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use