Σεισμός στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι αυτός ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια, είναι πιθανό να είναι η οροφή. «Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου».

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, ότι δεν μπορεί τέτοιο μέγεθος σεισμού να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, ενώ ήταν σχετικά επιφανειακός, καθώς είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ, παρουσιάστηκε αισιόδοξος σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε στην Εύβοια, τονίζοντας ότι, «στην περιοχή αυτή, δεν έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί».

Για μια περιοχή με πρακτικά ανύπαρκτη ιστορική σεισμικότητα μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.

«Δεν γνωρίζουμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ιστορικό, ούτε τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με κάτι το πολύ σημαντικό» ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γιατί όπως είπε, ένας σεισμός 6 Ρίχτερ γίνεται πρακτικά οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use