Το σχέδιο για το ξεπάγωμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Σχέδιο για το ξεπάγωμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το υπό διαμόρφωση αυτό σχέδιο θα έχει δύο άξονες:

1. Την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου.

2. Την πιθανή καταβολή fast track προσωρινής επικουρικής σύνταξης για όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης.

Πιο αναλυτικά:

– Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr το μεγάλο πρόβλημα στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων αφορά σε όσους συνταξιούχους έχουν παράλληλη ή/και διαδοχική ασφάλιση και ταυτόχρονα έχουν χρόνο ασφάλισης προ του 2002.

Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός χρόνος είναι ψηφιοποιημένος μόνο για την περίοδο μετά το 2002, ενώ από αυτό το έτος και πίσω υπάρχουν μόνο έντυπες καρτέλες ασφάλισης.

Η μη ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου προ του 2002 προκαλεί τεχνικές δυσκολίες και καθυστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Η πλήρης επίλυση του προβλήματος αυτού (με την έννοια ότι θα βρίσκεται ηλεκτρονικά – άμεσα όλος ο ασφαλιστικός βίος του κάθε μισθωτού και μη μισθωτού) αναμένεται να επέλθει σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και ΕΦΚΑ δεν καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη γρηγορότερη έκδοση των επικουρικών συντάξεων, ειδικά καθώς έχει φύγει το γιγάντιο “στοκ” των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα μη έκδοσης των επικουρικών συντάξεων είναι η μη αναγνώριση πλασματικών ασφάλισης από τους ίδιους τους συνταξιούχους έτσι ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης.

– Σε σχέση με το δεύτερο άξονα του σχεδίου μείωσης του “στοκ” των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας έχει πέσει (χωρίς ακόμη να έχει “κλειδώσει” το σενάριο της καταβολής πρόωρης επικουρικής σύνταξης για όσους ασφαλισμένους έχουν τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης και (προφανώς) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν λάβει την οριστική κύρια σύνταξη.

Σε αυτή την περίπτωση οι εν λόγω συνταξιούχοι θα μπορούσαν να λάβουν την επικουρική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από το μήνα υποβολής του αιτήματος συνταξιοδότησης και να λάβουν το πλεονάζον ποσό  (διαφορά μεταξύ προσωρινής και οριστικής επικουρικής σύνταξης) επίσης αναδρομικά όταν εκδοθεί η οριστική επικουρική σύνταξη.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use