ΣΟΚ στην Τουρκία – Μπάιντεν: «Ήταν γενοκτονία των Αρμενίων» – Τσαβούσογλου: «Είναι τσαρλατάνοι»

Σοκ στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση – κόλαφο κατά της Άγκυρας η οποία αναμένεται να ανάψει νέες «φωτιές» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας, ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί δις τη λέξη «γενοκτονία». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου 

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

»Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

»Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους —και των προγόνων τους— για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

»Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

 

Τσαβούσογλου: «Είναι τσαρλατάνοι»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιήσε σκληρές εκφράσεις, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, δίχως ωστόσο να τον κατονομάζει «πολιτικό τσαρλατάνο». «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται και πάλι στη σκηνή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

««Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ», ανέφερε νωρίτερα με ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

«Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι οπορτουνιστές που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι η θέση κανενός να κάνει μάθημα ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος» απάντησε από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use