Τσαβούσογλου αφήνει σκιές για τα ελληνικά νησιά ενώ ο Ακάρ αναφέρει να συνεχιστεί το καλό κλίμα με την Ελλάδα

Ο Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, δήλωσε: “Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε προς τους δημοσιογράφους πως η επαναπροσέγγιση και το καλό κλίμα αυτή την περίοδο με την Ελλάδα είναι μία καλή ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος για τα νησιά για τα οποία λέει ότι είναι υπό “αδιευκρίνιστο καθεστώς”.

“Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια.

Τώρα, εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε, αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στην ομιλία του από το αεροπλανοφόρο Anadolu, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τόνισε ότι στις προθέσεις της Τουρκίας να συνεχιστεί ο διάλογος και το καλό κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα.

“Σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας. Το θέμα μας είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας και της χώρας μας, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας, να προστατέψουμε τα εδάφη 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιόμετρων της πατρίδας μας.

Για να προστατέψαμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, στους αιθέρες και στις θάλασσές μας, ενισχύουμε τη δύναμη των στρατιωτών μας με εργαλεία και οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Όπως έχω αναφέρει, πρώτα με την Ελλάδα και με όλες τις χώρες, είμαστε υπέρ στο διατηρηθούν οι σχέσεις μας με φιλικό τρόπο, με διάλογο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου. O στόχος μας είναι η ειρήνη, η ασφάλεια, η γαλήνη. Συνεχίζουμε τις επαφές και τις εργασίες μας και με την Ελλάδα. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα. Η ευχή και η επιθυμία μας είναι, αυτό να συνεχιστεί.”


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use